Leg-leg-leg növényi fehérjeforrások
Téma: Táplálkozás
 Én azt tartom, hogy testsúly-kilgrammonként 1 g fehérjebevitel bőségesen elég napi szinten, feltéve, ha megfelelően megemésztjük és beépítjük. Tehát még annak sem kell napi 2-3 g/kg fehérjét fogyasztania, aki rendszeresen edz és sportol. Ezt növényi forrásokból valószínűleg nehéz is lenne bevinni, mert ahhoz legalább 5 kiló kaját kellene megenni egy nap. Az állati fehérjék azonban általában sokkal rosszabb hatékonysággal épülnek be, mint a növényi fehérjék, mivel a növényekben a fehérje mellett ott van az összes fitonutriens, ami a hatékony emésztéshez szükséges. Aki olvasta Colin T. Campbell Kína-tanulmányát, az tudja, hogy a szerző a nagymértékű állati fehérje-fogyasztással hozta összefüggésbe a "bőség betegségeinek" gyakori kialakulását a nyugati társadalmakban: rák, szív-és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és elhízás. Nem csoda, hiszen az állati fehérjeforrásokkal együtt nagy mennyiségű kalóriát is beviszünk a szervezetünkbe, ugyanakkor az ilyen táplálék nélkülözi az esszenciális fitonutrienseket (rostot, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, bélbaktériumokat), így lecsökkenti az emésztésünk hatékonyságát. A következmény: salakanyagok, káros szabadgyökök lerakódása a szövetekben, a belső szervek idő előtti elöregedése és végül a bőség betegségeinek köszönhető halál. 

Aki szeretne ezen változtatni, annak számára néhány ötletet gyűjtöttem össze, hogy növényi forrásokból hogyan lehet megoldani az elegendő fehérjebevitelt. A fehérjeporokat még bele sem vettem, csak a natúr növényi alapanyagokat. Pedig vannak szója-, rizs-, borsó-, búzacsíra- és hemp-proteinporok, amelyek szintén inkább ajánlottak, mint a tejtermék- vagy tojás-alapú proteinporok. A táblázatban a fehérjetartalom mellett feltűntettem a kalóriatartalmat is 100 grammra levetítve, hogy egyértelmű legyen az egyes élelmiszerek tápanyagsűrűsége (minél több protein esik 100 kalóriára, annál nagyobb a tápanyagsűrűség proteinre levetítve).

Az egyik népszerű érv a növényi proteinek ellen az, hogy nem teljes értékűek, holott több olyan növény is szerepel a táblázatban, amely mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza. Ezen felül is komplettálással megoldható a teljes aminosav-készlet bevitele.
Jó csemegézést kívánok mindenkinek!

protein



Név                         Fehérje (g/100g)       Energiatartalom (kCal/100g)

Gyümölcsök

Banán                     1.3                            103
Málna                      1.2                             28
Kiwi                         1                                 55
Sárgabarack          0.9                             46
Eper                        0.9                             34         
Szeder                    0.8                             32

Aszalt gyümölcsök

Füge                       3.5                            270
Sárgabarack         3.4                            241
Mazsola                 2.4                            276
Szilva                     2.3                            271
Datolya                  2                               277

Zöldségek

Aszalt paradicsom   14.1                     258
Zöldborsó                    7                           88
Brokkoli                       3.3                        24
Zöldbab                       2.6                       40
Karfiol                          2.4                        29
Karalábé                     2.1                        38
Spárga                        2                           16
Avokádó                     1.9                       227
Padlizsán                   1.3                         25
Uborka                        1                             11

Leveles zöldségek


Kelbimbó                   4.9                         49
Petrezselyemzöld    4.4                         60
Kelkáposzta               3.6                        34
Bazsalikom              3.2                          41
Sóska                        2.4                          23
Spenót                      2.3                          18
Fejes saláta             1.4                          16

Hüvelyesek

Szójabab                 41.6                        512
Sárgaborsó             27.2                        362
Lencse                     26                            333
Mungóbab               23.9                        347
Vörösbab                 21.9                        313
Csicseriborsó          19.8                        309
Tofu                           12                           84

Olajos magvak

Tökmag                   33.9                         636
Mandula                  27.6                         627
Földimogyoró         26.7                         610
Dió                           18.6                         654
Kesudió                   18                            600
Kakaó                       21.4                        386
Szezámmag            20.8                        562
Pisztácia                  20.6                        557
Mák                           20.5                        537
Kókusz                      7.8                         649

Gabonafélék

Lenmag                       18.3                         534
Amaránt                       16                            374
Vadrizs                         14.7                         357
Zabpehely                   14.4                         376
Hajdina                        13.3                         343
Quinoa                         13.1                         374
Köles                            11                            362

Superfoodok

Spirulina                     65                            390
Chlorella                     58.4                         411
Kendermag                33                            578
Virágpor                      24.1                         314
Chia                             20.4                         400
Maca                           14                            325
Goji                              11                            346

Szerző: Gauranga Das
www.hotashtanga.com

Kapcsolódó cikkek

Téma: Táplálkozás
A kollagén egy fehérje, melynek legalább egy tucatnyi különböző típusa fordul elő az ember szöveteiben, főként a kötőszövetekben. Legújabban a kozmetikai ipar kapta fel, mint a bőr fiatal, üde kinézetének megőrzőjét.
Téma: Táplálkozás
Téma: Táplálkozás
Vaisnava etikettről szóló sorozatunk újabb részében Lehóczky Edit, vaisnava jógamester szakos hallgató vezet be a vaisnava főzési szokások rejtelmeibe
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
Tovább folytatjuk a lélekvándorlás tapasztalati bizonyítékairól szóló cikksorozatunkat Carol Bowman munkásságának a bemutatásával.
Téma: Érdekességek
Váta, pitta, kapha... Az ájurvéda mindenkit a saját testtípusa szerint gyógyít. Jasomatí-nandana Dásza cikksorozatának 5. része
Téma: Érdekességek
tehénlét Indiában
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok