50 év felett mit nyerhet a jógával?
Téma: Jógainterjúk
 Kapisinszky Judit – a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jógaoktatója (bhf.hu):
 
A fiatalság nem életkor, sokkal inkább testi és mentális állapot kérdése. A jóga három szinten (durva fizikai, finom fizikai, transzcendentális) működik, bármely életkorban gyakorolható. Vannak, akik fiatalon elkezdték, és 50 év felett is folytatják, az életük része, sőt életstílusok lett. Akik 50 év felett kezdenek jógázni két csoportba sorolhatók, valamilyen mozgást rendszeresen gyakorolnak, és akik nem mozognak. Akik évek óta tartó mozdulatlanság után kezdenek jógázni, keressenek egy senior jógában jártas tanárt. Legyenek óvatosak, és fokozatosan mélyüljenek el a gyakorlásában. A jó hír az, hogy az izomerő 50 év felett is növelhető, a tüdő kapacitása fejleszthető, a vérnyomás beállítható. Az ászanák, a pránájáma gyakorlatok, a relaxáció és a meditáció eszközeivel nemcsak regenerálódik a szervezet, a jóga rekreál. Bármely életkorban lehet újat tanulni, és azt alkalmazni. Talán kihívás az önbizalom kezelése, „ez nekem már nem megy, ehhez én már öreg, merev vagyok, én ezt nem tudom megcsinálni”. Ám a rendszeres gyakorlással mindenki megtapasztalja, hogy igen is fejlődik, változik.
 
Képes Andrea – a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jógaoktatója (bhf.hu):

 A jóga nincs életkorhoz kötve, de természetesen nem ugyanolyan gyakorlatokat javasolnék mindenkinek. Az ászanák kivitelezése során a testi és mentális állapot a meghatározó, ami ugyanúgy lehet elhanyagolt és erőtlen huszonévesen és ötven éves kor felett egyaránt. Abban az esetben, ha valaki nem mozgott rendszeresen, akkor kihívást jelenthet az izmok és ízületek nem megfelelő állapota, de a jó hír, hogy a jógát sosem késő elkezdeni. Vannak olyan speciális, idősebb korosztálynak szóló órák, amelyek a gyakorlatok nehézségi fokát és dinamikáját illetően alkalmazkodnak az ennél a korcsoportnál esetlegesen fennálló problémákhoz (túlsúly, magas vérnyomás stb.). Ha hasonló testfelépítésű, korú és rugalmasságú jógázókkal vagyunk egy csoportban, annak nagy húzó és ösztönző ereje lehet, ami az egyéni teljesítmény növelésére és a rendszeresebb gyakorlásra buzdít bennünket.  A javaslatom tehát az, hogy ne a korunkat használjuk kifogásnak, hanem keressünk számunkra inspiráló és fejlesztő közeget, és mozogjuk, mozogjunk, mozogjunk! J 
 
Miszlik MelindaMiszlik Melinda– Hatha jóga oktató, a BHF vaisnava jógamester szakos hallgatója:
 
Szeretek az idősebb generációnak órát tartani, mert jóval türelmesebbek magukkal, mint a fiatalok és talán az eredmények is ebben a korban mutatkoznak meg a leghamarabb. Sokan, ilyen idősen, már valamilyen fizikai panasz miatt kezdenek el a jógával ismerkedni. Azt tapasztalom, hogy sok tévképzet él az emberekben mind önmagukról, mind pedig erről a mozgásformáról, ezért nehezen szánják rá magukat. Viszont amikor mégis eljönnek egy órára és megtapasztalják, hogy segédeszközökkel az alapgyakorlatok könnyen kivitelezhetők, akkor olyan jó látni az örömet és a megkönnyebbülést az arcukon. Fizikai fájdalmak (többnyire derék- és hátfájás, ízületi problémák) hamarosan csökkenni kezdenek és megjelennek az első „mellékhatások”: az alvással kapcsolatos problémáik alábbhagynak, napi tevékenységeik során nyugodtabbá, összeszedettebbé válnak, és javul a közérzetük is. Talán ebben a korban nyernek igazán értelmet B.K.S. Iyengar szavai: „Az egészség nem árucikk, amire alkudozhatunk. Verejtékkel kell kiérdemelnünk.”
 

Kapcsolódó cikkek

Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
Melyek egy jól működő kapcsolat kritériumai a védikus hagyományok szerint? Hogyan járul hozzá mindehhez a megfelelő oktatás? Dr. Tóth-Soma László (Gaura Krisna Dásza) cikksorozatának 2. része
Téma: Érdekességek
A mesterséges intelligencia kutatásában egy friss vizsgálatsorozat arra törekszik, hogy egy számítógép egy eszkimók által használt kutya megfigyeléséből tanulja meg, milyen is kutyaként gondolkodni.
Téma: Életmód
Egy átfogó leírás arról, mire alkalmazható korunkban a jóga, és mit nyerhet valaki, ha belekezd a gyakorlásba.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy