Interjú Kornhoffer Tündével
Téma: Jógainterjúk
Kornhoffer Tünde Anaya női jógát oktat nőknek és kislányoknak, jógaterápiás csoportokat vezet, hatha órákat tart a himalájai tradíció szerint, gyermek és női jógaoktató képzéseken adja át tanári tapasztalatait. Idén újra jelölték a Jógarádzsa Kiválósági Díjra, amelyet azok a hiteles jógaoktatók kaphatnak, akik a jóga mestereként képesek igazi megújulást, szemléletváltozást hozni mások életébe.

Jógapont: Mit sz
óltál, amikor megtudtad, hogy jelöltek a díjra? Mit jelent számodra ez az elismerés?
 
Kornhoffer Tünde: Megrendítő, megindító volt. Nekem annyira teljes volt a tavalyi felkérés, olyan megható és szép. Felmerült bennem, hogy nem is fogadom el a felkérést, hogy legyen fókuszban a többi remek oktató, ne foglaljam el senkitől a helyet. Végül arra jutottam, hogy bántó lenne visszautasítani a felkérést, sok vívódás után hálát érzek a jelölésért, hogy ilyen nagy megtiszteltetésben részesültem.
 
Jelentős ideje jógázol, 2007 óta tanítasz, bizonyára több mester is vezetett a jóga útján. Kik azok, akiket most szeretnél megemlíteni?
 
A Himalájai Tradíció jógamestereit: Szvámi Rámát és Szvámi Védát. Ők kivalóan tanítják a tudatosságot, a teljességet, amivel élni szeretném az életem. Tanít rajtuk kívül a családom és a jóga kör ami körülölel, a barátnőim, a tanítványok, ők a legnagyobb guruk. Nagy kihívások és áldások érkeznek tőlük.
 
Hogy fér bele az életedbe, hogy az óráid mellett még különböző önkéntes szolgálatokat végezz?
 
Mivel a jóga életmód, nem is kérdés, hogy ott szolgálok, ahol tudok. Sok felkérés érkezik, ahol önkéntesként támogathatom a fejlődést és növekedést. Nem szeretek róla konkrétumokat mondani, mert amiért megkapom a földi elismerést, azért már égi jutalom nem jár a keresztény felfogás szerint. Égi gyümölcsökre pályázom. Így az időm kb. 20-30 %-a önkéntes szolgálattal telik.
 
Van-e üzeneted a kezdő jógaoktatók számára?
 
Legyenek céltudatosak, és éljenek az isteni rendben.  Vjásza szerint a jóga célja a szamádi, vagyis az igaz természetünkre való rátalálás, az egységbe való beolvadás. Senki ne érje be ennél kevesebbel. Sok segítséget kapunk ehhez.
 
Jógarádzsa Kiválósági Díjra azokat a jógaoktatókat jelölhették, akik védikus alapokon nyugvó tradicionális irányzatokat követnek, munkásságuk kiemelkedő egészségmegőrző, rekreációs jellegű, jellemük példamutató. Kell-e szerinted díjazni egy ember jellemét? Kritérium volt a vegetáriánus táplálkozás, a káros szenvedélyektől való mentesség. Szerinted mennyire számít ez a jóga útján?
 
Maximálisan egyetértek azzal, hogy a jellem a legfontosabb oktatói erény. Kell díjazni, mert eltolódtak a hangsúlyok mostanra. Ezért értékelem nagyra a Jógarádzsa díjat!
A jóga alapja a személyiség szerkezetén, az érzelmeken való munka. A jámák, nijámák. Enélkül instabil lenne a felépítmény, a jóga az élet fája, világa. Az oktatóim képzésében kiemelt szerep jut mindezeknek. A saját fejlődésemben is ez a fő: ma mivel ártottam magamnak? Nagyon igyekszem úgy élni, hogy ne ártsak. Senkinek.
 
Mennyire része egy jógaórának a tanár egyénisége?
 
Teljes mértékben átjön az oktató egyénisége az órán, és sokat számít, hogy éli-e, az oktató azt, amit tanít. Csak a hitelesen élt életünkkel tanítunk igazán. Lehet megtéveszteni az embereket egy ideig, pár évig is talán, de mindig lehullanak a leplek. Nincs értelme mást tanítani, mint amit élünk, amit már emésztünk egy ideje, amit örömmel végzünk és gyakorlunk. Mindenki hiteles és ügyes valamiben. Ezt meg kell találni.
 
Milyen irányba mész tovább, a jóga mely területén szeretnél még fejlődni?
 
Számomra a tiszta források a legfontosabbak. A különböző tradíciókat szeretném alaposabban megismerni a Himalájai mellett. Továbbképzésekre és táborokba mennék. Nagyon szeretném az indiai tradicionális táncművészetet közelebbről megismerni. Hála a rishikeshi asramban Prakritinek, aki a meditáció új mélységeit és magasságait mutatta meg a táncával. Csak hullottak a könnyeim, és nyílt, nyílt a szívem.
 
Szívből gratulálunk a jelöléshez a Jógapont Online Magazin szerkesztősége nevében!
 
Köszönöm, hogy rátekinthettem magamra ilyen perspektívából is.
 
Szerkesztő: Wittmann Viktória
 

Kapcsolódó cikkek

Téma: Jógainterjúk
A 2017. évben végzett jógaoktatói tevékenysége és a jóga elveit követő életvitele elismeréseképpen, a jógás társadalom ajánlása és a közönségszavazás alapján Zoltai Miklós nyerte el a JÓGARÁDZSA Közönség Díjat.
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Egyéb cikkek

Téma: Jógafajták
írta: Papp József
Téma: Relaxáció/Meditáció
- avagy hogyan meditálj bárhol és bármikor
Téma: Érdekességek
Megválasztották a JÓGARÁDZSA Kiválósági Díj idei nyertesét.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy