Interjú Elekes Kevéné Csendes Máriával
Téma: Jógainterjúk
 
Elekes Kevéné Csendes Máriát Jógarádzsa Kiválósági díjra jelölték. A jógában Swami Maheswarananda rendszerét követi és oktatja, melynek a lényege, hogy a jógát éljük meg a mindennapjainkban. 1991-ben találkozott mesterével, ami spirituális életének kiteljesedéséhez vezetett. Több, mint két évtizede oktat rendszeresen, töretlen lelkesedéssel.  A Mandala körben, ami egy spirituális alapokon szerveződő országos közösség,  előadásokat szervez és tart. Gyakran segít rászorulókon: ügyintézésben, ingyenes jógaórák formájában, gyermekotthonokat támogat, és a győri Máltai Szeretetszolgálatnál is önkénteskedik.
 
 Mit szóltál, amikor megtudtad, hogy jelöltek téged a díjra?

Kedves barátaim, és társam, dr. Papp Gábor kezdeményezték, tőlem függetlenül.
Váratlanul, egy jógaórám közepette, kaptam egy telefont, hogy beneveztek, és elfogadom-e? Hallgattam… végül minden gyakorlóért és szent mesteremért, Vishwaguruji Paramhans  Swami Maheshwarananda-ért elfogadtam. A díjat értékelem és tisztelem a benne szorgoskodókat, de én ebben az érdemben csak tanúságot teszek. 

Jelentős ideje jógázol és tanítasz, bizonyára több mester is vezetett a jóga útján. Kik azok, akiket most szeretnél megemlíteni?


Tanítómestereim? Az én édesapám és édesanyám, etikus, vallásos, szeretetteli nevelést kaptam. Apám utolsó üzenete: “Szeresd az embereket”. További mestereim iskolai tanítóim, embertársaim, és az egész élővilág. Olyan szent életű embereket hozott elém a sorsom, mint B. K. Tirtha Maharádzs és Vishwaguruji Parmhans Swami Maheshwarananda, akinek tanítványa lettem. Hogy milyen mértékben, azt csak Ő tudja.
 
Jóga. Mit mondanál ma a jelentéséről?

Sok definíciója van, számomra csak egy – az egyéni tudat egyesülése a Legmagasabbrendű tudatával. Atma – Paramatma. Az egész Teremtés erre hivatott. Vidja és paravidja – mindkettőre szükség van egy ideig.
 
Hogy fér bele az életedbe, hogy a jóga és a munkád mellett még önkéntes szolgálatokat végezz?

Semmi különös, csak teszem a dolgomat, egyiket a másik után. Színes, alkotó életet élek, a művészet területén dolgozom, belső és külső látványtervezéssel foglalkozom. Nincs különbség a szellemi, lelki és a világi tevékenységeim között. Ez „Egyben” működik, az egységet keresem benne.
 
Van-e üzeneted a kezdő jógaoktatók számára?

Üzenésre nem tartom magam méltónak, de hogy válaszoljak a gondolatodra: tiszta, szent mestert fogadjunk el és szádanánkat [spirituális cél és gyakorlat] ne adjuk fel! Ahogy Sri Mahaprabhuji mondja: szeress minden élőlényt, legalább annyira, mint tenmagadat. Maradjunk a mesterünk rendszerében, ne váltogassuk és keverjük a különféle jógarendszereket!

Jógarádzsa Kiválósági Díjra azokat a jógaoktatókat jelölhették, akik védikus alapokon nyugvó tradicionális irányzatokat követnek, munkásságuk kiemelkedő egészségmegőrző, rekreációs jellegű, jellemük példamutató. Kell-e szerinted díjazni egy ember jellemét? Kritérium volt a vegetáriánus táplálkozás, a káros szenvedélyektől való mentesség. Szerinted mennyire számít ez a jóga útján?

A jellem díjazása egy komoly beszélgetés témája lehetne. Teljesen egyértelmű számomra, hogy a kritériumok alapvető jelentőségűek.
 
Mennyire része egy jógaórának a tanár egyénisége?

Nem tartom magam tanárnak, bár megvan hozzá minden végzettségem, ami kell. Csak ülök és csodálom a hallgatóimat, segítem őket testi és lelki fejlődésükben, de csak mint inspiráló – Minden képesség bennük van. Naham karata, nem én vagyok a cselekvő, remélem.
 
Milyen irányba mész tovább, a jóga mely területén szeretnél még fejlődni?

A törekvésemben az egység vezérel, mindenben ezt keresem. Közelebb és közelebb jutni Istenhez. Szent mesterétől mindent megkaphat a tanítvány, ha követi Őt. 


Szívből gratulálunk a jelöléshez a Jógapont Online Magazin szerkesztősége nevében!

Szerkesztő: Wittmann Viktória

Kapcsolódó cikkek

Téma: Jógainterjúk
A 2017. évben végzett jógaoktatói tevékenysége és a jóga elveit követő életvitele elismeréseképpen, a jógás társadalom ajánlása és a közönségszavazás alapján Zoltai Miklós nyerte el a JÓGARÁDZSA Közönség Díjat.
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
A lista a ti segítségetekkel is bővíthető, a frissítések miatt pedig többször is érdemes ellátogatni az oldalra.
Ha tudomásotok van hasonló eseményekről, programokról, kérjük, jelezzétek felénk: magazin.bhf@gmail.com
Téma: Érdekességek
Ingyenes program
Téma: Gyakorlás
Ájurvéda és jóga kapcsolata 2. rész
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy