Interjú Veres Mónika jógaoktatóval
Téma: Jógainterjúk
 
Jógarádzsa Kiválósági Díjra jelölték Veres Mónikát. Tanulmányait 2002-ben hatha jógaoktatói vizsgával kezdte, majd elvégezte a kismama- és baba-mama jógaoktatói képzéseket is. 2005-ben ismerkedett meg az Iyengar jógával, és személyesen Iyengar mestertől és lányától, Geeta Iyengartól tanulhatott Puneban, Indiában, ahová négy alkalommal is ellátogatott, hogy fejlessze tudását. Rendszeresen tart ellenszolgáltatás nélkül magánórákat és nyílt napokat. Célja, hogy mindenkihez eljusson a jóga.

Mit szóltál, amikor megtudtad, hogy jelöltek téged e díjra?


Engem meglepett, nem gondolom, hogy ilyen díjra én alkalmas vagyok. Köszönöm a kezdeményezőknek, nagy megtiszteltés, hogy jelöltek.

Jelentős ideje jógázol, bizonyára több mester is vezetett a jóga útján. Ki a legfőbb tanítód, akit most megemlítenél?

 
Elsődleges példaképenek és mesteremnek B.K.Iyengart tartom. 2011-ben először mentem Indiába, akkor volt szerencsém személyesen megismerni. Meghatározó volt számomra látni az Ő napi gyakorlását, az emberekben való hitét, segítőkészségét. Lehetőségem nyílt német tanároktól is tanulni, akikhez folyamatosan járok ki.
 
Hogy fér bele az életedbe, hogy a jóga és a munkád mellett még önkéntes szolgálatokat végezz?

Ez egy életszemlélet, ezért nem okoz problémát, hogy mikor segítsek embereken, az önkéntesség magától értetődő számomra.
 
Van-e üzeneted a kezdő jógaoktatók, jógaoktató társaid számára?

A jóga egy elég átfogó tudomány, sok mindenre lehet használni.  A tanításban is más-más aspektusát lehet hangsúlyozni, attól függően, hogy a gyakorlónak mire van szüksége a fejlősédhez. Oktatóként azt tapasztalom, hogy egyre inkább az egyedi élethelyzetekhez kell igazodnunk, például segíthetjük az anyaság életszakaszát jógával. Az a jó visszajelzés, amikor a tanítványok a mindennapjaikban alkalmazzák, amit elsajátítottak, és erőként jelenik meg a jóga életcéljaik elérésében.

Jógarádzsa Kiválósági Díjra azokat a jógaoktatókat jelölhették, akik védikus alapokon nyugvó tradicionális irányzatokat követnek, munkásságuk kiemelkedő egészségmegőrző, rekreációs jellegű, jellemük példamutató. Kell-e szerinted díjazni egy ember jellemét? Kritérium volt a vegetáriánus táplálkozás, a káros szenvedélyektől való mentesség. Szerinted mennyire számít ez a jóga útján?

Fontos a hitelesség, az élő példamutatás. A vegetarianizmus, hogy nem iszom, nem dohányzom és mindenféle káros dologtól tartózkodom, már annyira az életem része, hogy számomra inkább az a feltűnő, ha valaki nem így él. Erős az immunrendszerem, izületileg is egészségessé tett a jóga, láthatják rajtam a tanítványok, hogy jól vagyok a bőrömben, így például sosem maradnak el betegség miatt óráim.

Mennyire része egy jógaórának a tanár egyénisége?

Abszolút átjön az órán. Hozzám az embercentrikusságot, empatikusságot igénylő emberek jönnek, és nagyon örülök neki, hogy őket taníthatom, mert kedves, figyelmes tanítványok. Működik ez a „vonzás törvénye“ szerintem.
 
Milyen irányba mész tovább, a jóga mely területén szeretnél még fejlődni?

Iyengar jógában képzem magam tovább, most vagyok a tanárképző szinten, Trapp Lászlóval végeztük. 11 szint van, ez a 6. szint. Igazából nem szeretem ezeket a szinteket emlegetni, viszont ezek mentén lehet tovább szisztematikusan továbbtanulni az ászana gyakorlásban, pránajámában, szútrák elemzésében, jógafilozófiában.  Elvégeztem egy 3 éves terápiás képzést is Indiában, az ilyen képzéseket úgy kell vadászni.


Szívből gratulálunk a jelöléshez a Jógapont Online Magazin szerkesztősége nevében!

Szerkesztő: Wittmann Viktória
 

Kapcsolódó cikkek

Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Egyéb cikkek

Téma: Filozófia
Kérdések a guru témakörében 2. – Milyennek kell lennie egy hiteles lelki tanítómesternek? [Kiegészítés Yoga-sūtra I.13. magyarázat 6.-hoz]
Téma: Filozófia
írta: Dr. Tóth-Soma László
Téma: Életmód
Vaisnava etikettről szóló sorozatunk első részében Vidák Vénusz vaisnava jógamester szakos hallgató segít eligazodni a Krisna-tudatú hívők öltözködési szokásainak világában.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...