Harmadik kritérium
Téma: Életmód
  – a nagy figyelemmel és odaadással végzett gyakorlás. Yoga-sūtra I.14. magyarázat 5.

 A fentiekben felvázolt hosszú időn keresztül és  megszakítás nélkül végzett gyakorlás csak akkor vezet eredményre, ha az ezzel egy időben nagy figyelemmel és a téma iránti odaadással történik (satkāra). A lelki gyakorlataink iránti odaadás és az összpontosított figyelem biztosítja az alaposságot és a felszínesség elkerülését.

Ezt a figyelmet és odaadást, minden lehetséges eszközzel fenn kell tartani, hiszen enélkül hamar elgyengülünk és leromlik a 
sādhanánk minősége. Fenntartásának egyik eleme a már említett megfelelően megválasztott „mennyiség-minőség”viszonya, a másik pedig az, hogy az intelligenciánk (buddhi) tisztántartásával nem felejtjük el az általunk gyakorolt folyamat értelmét és célját. 


Ez utóbbinak az eszközei lehetnek például a védikus szentírások tanulmányozása, a velünk azonos úton járókkal történő rendszeres beszélgetések, a transzcendentális témájú előadások hallgatása stb. A satkāra szónak van egy mélyebb, belsőbb jelentése is, mint a szótár által megadott „figyelem és tisztelet” szavak. Ha elemeire szedjük e kifejezést, láthatjuk, hogy alapvetően olyan tettekre való bíztatást takar, amelyeknek természetüknél fogva transzcendentális, örök természete van. A sat kifejezés valódi, létező, örök, transzcendentális értelmű eleme e szóösszetételnek, a kāra pedig készítést, csinálást, cselekvést, erőfeszítést jelent. Így joggal érthetjük Patañjali szóhasználatát (satkāra) örök eredményt adó, transzcendentális tetteket tartalmazó gyakorlásra való buzdításnak.

Megjegyzés: Ahogy haladunk előre a Yoga-sūtra tárgyalásában egyre több olyan fogalom és gondolat kerül elő, amelyek a korábbi sūtrákra és a magyarázatokra épülnek, s azok ismeretében válnak érthetővé. Ha az a terved, hogy rendszeresen olvasod ezeket a kis “közleményeket”, akkor javaslom, kezdd el az elejéről olvasni a bejegyzéseket

[Ez a jegyzet a Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik.

Szerző: Gaura Krisna Dásza
 


Kapcsolódó cikkek

Téma: Életmód
Gauranga Dásza írása.
Téma: Életmód
Március 12-én kitárta kapuit a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (BHF) új jógastúdiója, ahol a gyakorlók nemcsak testi szinten részesülhetnek a legősibb önfejlesztő rendszer áldásos hatásaiból.
Téma: Életmód
Gauranga Dásza írása a nyers vegánságról.
Egyéb cikkek

Téma: Ászana sorozatok
összeállította: Medvegy Gergely
Téma: Gyakorlás
Milyen legyen a hozzáállásunk a nehézséget okozó ászanákhoz? Vizes Tilda, vaisnava jógamester szakos hallgató hamstring nyújtásáról szóló cikksorozatának első részéből ezt is megtudhatjuk.
Téma: Gyakorlás
Ha nehezünkre esik a mozgás. Vidák Vénusz cikke.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...