Yogafest szubjektív
Téma: Kipróbáltuk
Ilyen hosszú várakozás és tervezgetés, mint idén, sosem előzte meg a Tradicionális Jógaiskolák Fesztiválját.

Belegondolva tavaly nyáron elkezdtük tervezgetni, formálgatni azt a – remek ötlettől vezérelt – kiadványt, ami végül minden látogató kezében landolt a belépőjegy mellé. Sem könnyű, sem gyors nem volt a feladat, de minél több éjszakámat öltem bele, annál inkább a sajátomnak éreztem az egész ügyet. Érdekes a színfalak mögé nézni, hogyan futnak össze a szálak, főként látni micsoda súly nehezedik azokra, akik összefogják a különböző iskolák képviselőit. Akik nem csak a saját dolgaikért felelnek, hanem átlátják és kezelik az információhalmazt, a tradicionális üzeneteket, a szervezést bonyolítják. Minden irányzat képviselői valamiben különlegesek, máshogy gondolják, gyakorolják, mint a többiek, mégis van közös pont, ami sajátos atmoszférával látja el ezt a rendezvényt.

Yogafest aqvárium

Apropó a helyszín, visszamenőleg is gratuláció érte, aki előállt az ötlettel, hogy az Akváriumban legyen biztosítva. Talán csak az én fantáziám kedveli ennyire a vízen keresztülszűrődő fényt, de bármennyi időt el tudnék tölteni vele, hogy fekszem a medence alatt a padlón és bámulom a plafonon a vizet. Ezt persze egy másik időpontban leszek kénytelen megtenni, mivel a fesztiválon a kiállítók és árusok sora kapott ihelyet. Ők nem a hagyományos értelmében vett árusok voltak, akik csak a termékről tudnak információval szolgálni, legtöbbjük az irányzatuk jeles képviselője volt, gyakorló, tapasztalt jógi.Emiatt is töltöttem a délelőttöt beszélgetéssel, ismerkedéssel.
A kiadvány szerkesztése közben alkalmam elolvasni melyik tradíció gondolkodása,milyen filozófiai alapokon nyugszik, melyik istenséget tekinti Legfelsőbbnek.

E tudás birtokában már átTradicionális Jógaiskolák Magyarországonugorhattuk a bemutatkozás hosszadalmas folyamatát, rögtön rátérhettünk a lényegre: hogy miben különbözünk és egyezünk. Szivélyes hangulatban beszélgettünk erről, pl. a Jóga a mindennapi életben tradíció képviselőjével megegyeztünk abban, hogy ezeknek a különbségeknek az elfogadása egymásban adja az egyedülállóságát a hindu kultúrának. Az Iyengar metódus gyakorlói segítségével a speciális jógaeszközökkel ismerkedhettem meg, olyanokkal is, amikről korábban ötletem sem volt, hogyan kell használni.


Egyszer csak arra lettem figyelmes a nagy eszmecserék közepette, hogy a gyomrom ebédidőt jelez, és én még bent sem voltam egy jógaórán sem. Gyorsan kifutottam egy szendvicsért – mi mást is tenne az ember egy várhatóan többórás jógagyakorlás előtt – majd rövid jógaszőnyegvadászat után beestem a Satyananda tradíció oktató által vezetett meditatív (emésztésbarát) órára, aztkövetően, felvillanyozott a kundalini-jóga, hogy lelkesen bhajanozzak azokkal a polihisztorokkal, akik létrehozták ezt az egészet. És még zenélni is tudnak.


Mantraéneklés

A tradíciók közös mantrameditációját ITT meghallgathatjátok:

Szerző: Kocsis Kata
Gyakorló jógaoktató, kiadványszerkesztőKapcsolódó cikkek

Téma: Kipróbáltuk
Élménybeszámoló Nrsimhadeva ünnepéről
Téma: Kipróbáltuk
Társadalmunk jelentős része felismerte már, hogy amennyiben minőségi életet szeretnénk élni, ahhoz bizony tanulnunk kell.
Téma: Kipróbáltuk
Beszámoló a Tradicionális Jógaiskolák Fesztiváljáról Kocsis Kata tollából.
Egyéb cikkek

Téma: Filozófia
útmutató a nyugati pszichológia tudatkereséséhez
Téma: Táplálkozás
a jógairodalom szerint
Téma: Jógainterjúk
A 2017. évben végzett jógaoktatói tevékenysége és a jóga elveit követő életvitele elismeréseképpen, a jógás társadalom ajánlása és a szakmai bizottság értékelése alapján Szűcs Gábor Gauranga Das a JÓGARÁDZSA Közönség Díj jelöltje.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy