4 féle hiányosság – I.7. szútra magyarázata
Téma: Filozófia
 Az érzékszervek tökéletlensége arra utal, hogy azok a fizikai létezésnek csak egy viszonylag szűk tartományában képesek zavartalanul működni, s még e szűk tartományon belül is számos tényező befolyásolja a működésük hatékonyságát. A szem például kizárólag makroszkopikus méretű tárgyak érzékelésére alkalmas. Speciális fényviszonyok között már kolloid méretű részecskéket is képes lehet érzékelni, de ez a hétköznapi életben viszonylag ritka és általában nincs is rá szükség.[1] A szem működése azonban haszontalanná és megbízhatatlanná válik amint a fény – mely működésének feltétele – hiányzik.

illúzió
Az illúzió
 az ember anyagi tudatának jellemvonása, amely megakadályozza őt abban, hogy a tapasztaltakból megfelelő következtetéseket vonjon le. A nem elég tiszta tudat hajlamos szubjektív módon a „saját képére formálni a valóságot” így könnyen eltávolíthat bennünket a valós ismeretektől.

hiányosság 2a
A hibázás 
tökéletlensége többé-kevésbé a fent bemutatott két hiányosságból következik. Ahogy Kṛṣṇa is magyarázza Arjunának a Bhagavad-gītāban: „Mint lángot a füst, úgy takar be minden igyekezetet valamilyen hiba. Ezért, óh, Kuntī fia, az embernek nem szabad feladnia a természetéből fakadó munkát még akkor sem, ha az hibákkal teli.”

A csalásra való hajlam az ember hamis egójából és egoizmusából származik és végső soron a testi önazonosításon alapul. A fizikai testtel azonosuló élőlény minden érdekét a test érdekeinek megfelelően jelöli ki, s ezek beteljesítéséhez (főleg ha azok akadályba ütköznek) gyakran gondolkodás nélkül csaláshoz folyamodik.

E négy anyagi természetünkhöz tartozó hiányosság sok esetben megbízhatatlanná teszi az érzékszervi tapasztalás (pratyakṣa) és a következtetés (anumāna) folyamatait.

Megjegyzés: Ahogy haladunk előre a Yoga-sūtra tárgyalásában egyre több olyan fogalom és gondolat kerül elő, amelyek a korábbi sūtrákra és a magyarázatokra épülnek, s azok ismeretében válnak érthetővé. Ha az a terved, hogy rendszeresen olvasod ezeket a kis “közleményeket”, akkor javaslom, kezdd el az elejéről olvasni a bejegyzéseket. www.gaurakrisna.hu

[Ez a jegyzet a Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik.]

Szerző: Gaura Krisna Dásza

Jegyzetek:

[1] Kolloid részecskének nevezzük az olyan anyagokat, amelyek részecskéinek nagysága nagyobb, mint az atomok és a molekulák mérete, de szabad szemmel még nem különböztethetőek meg, esetleg erős felbontású mikroszkóppal láthatóvá tehetők. A kolloidok átmérője mintegy 10-szer, 100-szor nagyobb, mint az atomok és a kisebb molekulák mérete. A kolloidok olyan oldatok, amelyekben igen apró méretű – 1 nanométertől az 500 nanométerig terjedő méretű szemcsék vannak oldva, szétoszlatva, amelyek normális esetben nem, de a fénysugarak meghatározott szögben való beesése esetén szabad szemmel is láthatóvá válnak (Tyndall jelenség).


Kapcsolódó cikkek

Téma: Filozófia
Az önvalóról nem tudó feltételekhez kötött élőlények „jobbhíjján” az anyagi tudatukban zajló jelenségekkel, tudattartalmakkal azonosulnak.
Téma: Filozófia
Az úgynevezett kliṣṭa-vṛttik olyan anyagi tettekre ösztönöző tudatfolyamatok, amelyek az ember karmáját növelik, tehát amelyek így végsősoron fájdalmat, az anyagi világban való lekötöttséget, s újjászületést okoznak.
Téma: Filozófia
Az akliṣṭa-vṛttik az anyag és a transzcendens között különbséget tevő intelligencia által létrehozottak, s csökkentik a három kötőerő általi kötöttséget, tehát végső soron a megvilágosodás felé vezetnek.
Egyéb cikkek

Téma: Jógainterjúk
Jóginterjú Kornhoffer Tündével
Téma: Érdekességek
Lássuk, milyen ingyenes programokat tartogatnak az év utolsó hónapjára!
Téma: Érdekességek
Váta, pitta, kapha... Az ájurvéda mindenkit a saját testtípusa szerint gyógyít. Jasomatí-nandana Dásza cikksorozatának 5. része
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...