5 őszi program, ahol Önmagadra találsz!
Téma: Érdekességek
 1.  Dāmodara–vrata – Gyújtsd meg a szíved lámpását!

2017. október 5. (csütörtöktől)
1 holdhónapon át

Lélek Palotája, Budapest, Lehel utca 15-17.
Somogyvámos, Krisna-völgy, indiai kulturális központ és biofarm

Megkezdődik  lelki gyakorlatoknak kedvező időszak, az úgynevezett Kārtika hónap, a Dāmodara–vrata, a lámpásgyújtás időszaka. Ilyenkor világszerte esténként  a szent helyeken, és otthonaikban az oltárokon lángot ajánlanak a vaisnava hívek az Úr Damodara nevű formájának, és a lelki gyakorlatokra helyezik a hangsúlyt egy hónapon át.
Lelki feltöltődésként Budapesten esténként 19:30-tól a Lélek Palotájában (3. kerület Lehel u. 15-19.) bárki csatlakozhat a mécsesajánláshoz és a Damodarastakam énekléséhez,
amelyet tradicionális indiai hangszerekkel kísérnek. Aki egybekötné egy őszi kirándulással a lelki programot, az Somogyvámos felé vegye az irányt, Krisna-völgyben este fél 7-kor tartják. Kārtika hónap dicsőségéről mind a Purāṇák, mind más Védák tartalmaznak leírásokat, ezért a vaiṣṇavák világszerte szigorúan követik a hónapra vonatkozó tanításokat, ezekről részletesebben ITT olvashatsz.
Szeretnél egy védikus asztrológiai térképet kapni október időszakról? ITT olvashatsz róla.
 
www.lelekpalotaja.hu

lámpás
2.     Indiai Vegán Gasztrofesztivál Ti és az ízek

 2017. október 08. (vasárnap) 10-16:30
Lélek Palotája, Budapest III. kerület, Lehel utca 15-17.
 
Gondoltad volna, hogy a főzés összekapcsolódik az önismerettel? Indiában az asztrológia és a spirituális életvezetés mestereit a család második és harmadik orvosának tekintik, ezért ehhez kapcsolódó érdekes előadásokat hallhatsz a nap folyamán. Az önismeretben a védikus asztrológiai és a numerológiai elemzés is segítségedre lesz, hogy jobban megismerd a lehetőségeidet. Engedj meg magadnak és barátaidnak egy napot, amikor pocakodat finomabbnál finomabb egészséges vegán ételek sorával kényezteted. 
A rendezvényen vegetáriánus séfek bemutatásával közelről is megismerheted a indiai fűszerek különleges világát, felhasználásuk módját, párosításukat. A fűszerhasználat mellett alapvető keleti konyhatechnikai eljárásokat is elsajátíthatsz.

Lesd meg, hogy érezték magukat, akik ott voltak a legutóbbi rendezvényen, kattints a videóért
 
Részletes program:www.lelekpalotaja.hu
Az esemény facebook oldala: https://www.facebook.com/events/166244497265090/


 
3.  Vallásközi beszélgetés Hallj a lelked eredeti tulajdonságairól!

III. sorozat a vallások hasonlóságairól és különbözőségeiről: Iszlám és vaisnavizmus (Krisna-tudat)

2017. október 19. (csütörtök) 18:00

Lélek Palotája, Budapest III. kerület, Lehel utca 15-17.


 
A program különlegességét az adja, hogy nem csupán párhuzamosan beszélgetünk ugyanarról a témáról, kevéssé reflektálva a másik vallás álláspontjára, hanem szisztematikusan feltárjuk a teológiák hasonlóságait és különbözőségeit. Hiszünk abban, hogy kölcsönösen gazdagítani tudjuk egymást!
Témája nagyon érdekes lesz: a lélek. Tulajdonságai és kapcsolata a testtel, a lélek eredete és kapcsolata Istennel. Abdul-Fattah Munif iszlamológus, arabista, tudományos kutató és Bakaja Zoltán vaisnava teológus, jógamester, tanszékvezető helyettes beszélgetnek, levezeti: Banyár Magdolna (Mahárání Déví Dászí) szociológus, főiskolai tanár, rektor. A belépés ingyenes. 

www.vallaskozi.bhf.hu
Az esemény facebook oldala: https://www.facebook.com/events/513237692349655/


4. Govardhana Puja Fesztivál  Kirándulj itthon Indiába!

2017. október 22. (vasárnap), 7:00-14:30
Krisna-völgy, Somogyvámos
 
Édesség és kedvesség, amerre a szem ellát!
Zenés felvonulás, kirtana, tánc, édességkóstolás, ökrös szekér menet, tehénvédelmi központ, őszi séta Krisna-völgy szent helyein, lelki feltöltődés!
 
A történet így szól: egyszer Indra, a félistenek Ura nagyon megharagudott Vrṇdāvana falu lakóira, s özönvíz-szerű esőzéssel akarta móresre tanítani őket. Kṛṣṇa, habár csak egy kis fiú volt, felemelte a falu határában álló Govardhana hegyet és esernyőként tartotta hét napon keresztül Vrindávan lakói fölé, hogy megvédje őket a rettenetes vihartól. Bármennyire igyekezett is a büszkeséggel telt Indra, nem tudott kárt tenni sem emberben, sem állatban. Végül ráeszmélt kudarcára és meghódolt Kṛṣṇa előtt.
E történet emlékére a Bhakták [hívők] évente több tonna (hegynyi) édességet ajánlanak fel ezen a napon és finom ennivalóval – friss fűvel, répával, csapátival – kedveskednek a teheneknek is. 
 
Az utazás egyénileg történik. 
Több nap eltöltése esetén a falu szálláshelyei várják a látogatókat!
www.navavrajadhama.hu
 

5.  Ájurvédikus Öngyógyítás tanfolyam – Erősítd magad a természet erejével!

Október 22. , 29. (vasárnap) 10-16:30, 

Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, jógaközpont

Budapest, III. kerület (Csillaghegy), Attila u. 8.

ajurveda
 
Ajurvéda az élet tudománya. Az életről és hosszú életről szóló tudást jelenti. Tanításai szerint minden ember egy mikrokozmosz, különleges, egyedi teremtmény, egyedi testfelépítéssel. Kicsiben megtalálható benne a nagy egész rendszerezettsége, amikor teljes és kiegyensúlyozott, de ha megbomlik a harmónia, létrejönnek a betegségek. Éppen ezért az ajurvéda legfőbb célja a kiegyensúlyozottság fenntartása, az egészség megőrzése, a betegség megelőzése. Teljes életszemléleti rendszer, az élet egészére vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket tartalmazza. A gyógyászat két dologgal: a betegségek gyógyításával, valamint az egészség megtartásával foglalkozik. Szánd rá a hétvégét, hogy elsajátítsd!

Érdekel milyen típusú tudással gazdagodhatsz ezen a napon? Itt találod a videót a képzésről


Bővebb információ:
https://bhf.hu/hu/ajurvedikus-ongyogyitas


Szerkesztő: Wittmann Viktória

Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
A fővárosban tartotta éves közgyűlését az Európai Vallási Vezetők Tanácsa. A rendezvényen a vallások közötti együttműködés állt a fókuszban, ami különös jelentőséggel bír a jelenlegi európai helyzetben.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Téma: Érdekességek
Május 5-én, a Yogafesten adták át a díjat Zoltai Miklósnak.
Egyéb cikkek

Téma: Életmód
időbeosztás az ájurvéda szerint
Téma: Életmód
Yoga-sūtra I.14. magyarázat 4.
Téma: Életmód
Kérdések a guru témakörében
[Kiegészítés Yoga-sūtra I.13. magyarázat 6.-hoz] Gaura Krisna Dásza írása
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...