Mi az a Kundaliní?
Téma: Érdekességek
 A Kundaliní (szó szerinti fordításban "A Feltekeredett") arra az elsődleges energiára (saktira) vonatkozik, mely az ember finomfizikai testében leggyakrabban alvó állapotban nyugszik a gerinc tövénél.

Ezt az energiát nem tekinthetjük tisztán spirituálisnak, ugyanis az élőlényben csak a lélek (átman) és annak ragyogása, a tudat (csitta) tekithetők teljesen spirituálisnak. Ezek közül a csittát látszólag beszennyezik az anyagi energia különböző megnyilvánulásai és hatásai. Ugyanakkor a Kundalinít nem tekinthetjük igazán anyagi elemekből állónak sem, mivel az anyagi elemek (a durva fizikai elemek, mint a föld, tűz, víz, levegő; a finomfizikai elemek, mint az elme, intelligencia és egó, valamint a kettő közötti köztes állapotot képviselő éter (ákása) és a dominánsan abból álló életerő (prána)), folyamatosan változnak, átalakulnak és részt vesznek az élőlény anyagi létezésében. Ezen felül az anyagi elemek nem rendelkeznek önálló tudatossággal, míg a Kundalinít személyként, Istennőként tisztelik, mely a maga akarata és belátása szerint cselekszik a gyakorlókban. 

A Kundalinít leginkább a prána különleges fajtájának, egy pszichikus őserőnek tekinthetjük, mely a spirituális megvilágosodás vagy felszabadulás, illetve a misztikus képességek (sziddhik) kifejlesztésében segíti a gyakorlót. A Kundnaliní-kígyót sokan azonosítják az Ádí-Saktival, vagyis Párvatíval, Siva női energiájával, mely a teremtés Ősanyja, forrása, és finom, differenciálatlan formájában (prakriti) képes eljuttatni a gyakorlót a felszabadulás kapujáig. 

A Kundaliní a leírások szerint a múládhára csakrában, vagy a múla bandhában, egyes források szerint a kandában helyezkedik el. A móládhára csakra helyzete a farokcsont legvégével és a gát közepével egyezik meg. A múla bandha a leírások szerint némileg följebb, a szvádhisthána (második) csakra magasságában helyezkedik el a gát fölött (a férfiaknál a prosztata, a nőknél a méhnyak pozícójával azonosítható). A kandát a legtöbbször egy fényes tojás vagy gömb formájában írják le, és ez az a része a lágy szöveteknek, mely a halottégetés után is megmarad. A kanda pozíciója az alhas, vagy medence közepén, a köldök alatt, majdnem a múla bandha imént felsorolt helyzetével azonosan helyezkedik el. Ebben a tojásban fekszik összetekeredve a Kundaliní, melyet egy három és félszer körbetekeredő, szendergő nőstény kígyóként szoktak ábrázolni. 

A jóga vagy egyéb spirituális folyamatok célja vagy eredménye a Kundaliní felébresztése és végigvezetése a központi energiavezetéken (szusumnán) és a hozzá kapcsolódó hét csakrán. Amikor a Kundaliní felébred és átszúrja az egyes energiaközpontokat, az meghatározott pszichikus erőket, jellembeli és személyiségbeli változásokat idéz elő a gyakorlóban, valamint megsemmisülnek a granthik (csomók), melyek a hamis azonosság különböző szintjeit jelképezik. A végső cél a Kundaliní felemelése a szahaszrárába (a korona-központba) és ott tartása a meditáció során, valamint a test elhagyásának pillanatában. Ekkor a Kundaliní, mint egy rakéta, a magasabb spirituális állapotok vagy létszférák felé repíti a jógi lelkét. 

A legtöbb spirituális és jógarendszerben a Kundaliní felébresztésére a korábban említett technikákat, vagy ezek kombinációit alkalmazzák: ászanák, kriják, bandhák, pránájáma, meditáció, ima és mantrák ismétlése. Fizikai szempontból a Kundaliní felébredése és felemelkedése a gerinc vonala mentén végigáramló hőérzet vagy elektromos áramlat érzeteivel járhat. A Kundaliní nem feltétlenül marad ébren, vagy annak a csakrának a szintjén, ahová a jóginak sikerült felvezetnie. Ugyanúgy, mint a szamádhi gyakorlása esetében, az első sikeres próbálkozások után a Kundaliní visszatér szunnyadó állapotában, és csak az elmélyült meditáció során ébred ismét fel. Az általa előidézett változások azonban maradandóak, legalábbis erre az inkarnációnkra tartósan kihatnak. 

A szamádhi magas fokát gyakorló jógi képes csak arra, hogy folyamatosan éber állapotban és az ágjá-szahaszrára csakra közötti területen tartsa a Kundalinít, ez azonban folyamatosan megváltozott tudatállapotot eredményez.

Szerző: Gauranga Dásza
Forrás: www.hotashtanga.com

Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Bejárta a hír a világsajtót, hogy meghalt Stephen Hawking, világhírű elméleti fizikus. 76 évet élt. Az újságírói vélemények szerint Hawkingot nem (nehezen érthető) tudományos munkássága tette igazán híressé. Népszerűsítő könyvei mellett ritka betegsége tette őt igazán populáris személyiséggé.
Téma: Érdekességek
Végre elkészült a Jóga-szútra második kötete, mely a mű második fejezetének fordítása és magyarázata.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Egyéb cikkek

Téma: Jóginterjúk
Gyakorlott jógaoktatók mondják el véleményüket.
Téma: Életmód
Az örökös női szerep-férfi szerep témát nem lehet kimeríteni.
Téma: Életmód
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy