És a kutyák honnan tudnak kutyául?
Téma: Érdekességek
A mesterséges intelligencia kutatásában egy friss vizsgálatsorozat arra törekszik, hogy egy számítógép egy eszkimók által használt kutya megfigyeléséből tanulja meg, milyen is kutyaként gondolkodni. A kutya viselkedésének elemzése alapján a gép már képes azonosítani a lépcsőket, az ételt, akadályokat az úton, az embereket és a járműveket. 


Izgalmas dolog feltérképezni, hogy milyen gondolkodási sémák alapján cselekednek a kutyák, vagy éppen más állatfajok. Ezek a gondolkodásformák éppolyan eltérők, mint a fajok testi jellegzetességei. De még ha fel is térképezzük az egyes fajok viselkedésmintáit, nem kapunk választ arra, hogy *beléjük* honnan kerültek ezek a „szoftverek”. (Az állatok viselkedését tanulmányozó etológia régóta használja a „viselkedési programok” kifejezést.) 


Napjainkban a legtöbb kutató Darwin evolúcióelméletét fogadja el alapként, és a viselkedési formák fokozatos, lépcsőzetes változásával magyarázza a magatartásformák kialakulását. Óriási meglepetések érhetnek azonban bennünket, amikor ezen a módon próbáljuk levezetni a konkrét állati cselekvések kialakulását - és kiderül, hogy ez lehetetlen. Sok tucatnyi állatpéldán keresztül ezt a kérdést boncolgatja biológus mérnök barátommal írott könyvünk, A természet IQ-ja, amelynek angol kiadása is sikert aratott. 


Elképzelhető, hogy egy természetfeletti intelligencia tükröződik a sokszínű világban, mely saját, ötletes megoldásait alkalmazta az élővilág kialakítása során? Elképzelhető, hogy ez ugyanaz a Legfelsőbb Abszolút Létező, amellyel az egykori indiai jógík próbálták érintkezésbe kerülni belső meditációjuk során.


A jóga végső célja ma is az ezzel a legfelsőbb értelemmel, illetve értelmes lénnyel való kapcsolatfelvétel. Ahogy a mesterséges intelligenciának a kutyáktól, nekünk Tőle érdemes tanulnunk. 


(A kutyakísérletről szóló cikk itt olvasható.)

Írta: Dr. Tasi István, Ísvara Krisna Dásza

Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
A fővárosban tartotta éves közgyűlését az Európai Vallási Vezetők Tanácsa. A rendezvényen a vallások közötti együttműködés állt a fókuszban, ami különös jelentőséggel bír a jelenlegi európai helyzetben.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Téma: Érdekességek
Május 5-én, a Yogafesten adták át a díjat Zoltai Miklósnak.
Egyéb cikkek

Téma: Életmód
A mai kultúra és tömegmédia nagyon is a külcsín, a megjelenés irányába vitte a figyelmünket, sokszor azt a benyomást keltve, hogy ha csinos vagy és jól nézel ki, akkor boldog és sikeres leszel, ha pedig valamiért nem nézel ki olyan jól, akkor nem lehetsz boldog és nem érhetsz el semmit az életben.
Téma: Életmód
Gauranga Das írása.
Téma: Életmód
Gauranga Dásza írása a nyers vegánságról.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...