Jógainterjú Somogyi György jógaoktatóval
Téma: Jógainterjúk
Mikor és hogyan találkoztál először a jógával?
Legelőször egy barátommal mentem el egy jógaórára, amiből az óra végi horkolós relaxáció maradt meg bennem mélyen. 
Pár évvel később a Krisna-völgyi búcsúban találkoztam a BHF jógabemutatójával, ahol eldöntöttem, hogy szeretném megismerni jobban a jógát. Így elmentem egy kezdő, majd egy haladó jógatanfolyamra, és egy év múlva már be is iratkoztam a Főiskolára.
 
Melyik volt az a pillanat, amikor eldöntötted, hogy jógaoktató leszel?
Nem volt ilyen pillanat. A jógát nem az oktatás miatt kezdtem el, és a mai napig nem az a célom, hogy sikeres oktató váljon belőlem. Azt látom, hogy a saját gyakorlásomhoz nagyon nagy segítség, hogyha én is tartok órákat, így együtt fejlődhetek a hozzám ellátogató jógásokkal.
 
Kit tekintesz mesterednek?
Medvegy Gergelynél végeztem a kezdő jógatanfolyamot, ami számomra mindenképpen meghatározó volt. Az Ő tudása, alázata számomra példaértékű. Mestereimnek tekintem, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola összes tanárát kivétel nélkül. Elhivatott munkájuk sokat segítettek, hogy fejlődhessek, ezért köszönettel tartozom Nekik. Sokat tanulok azoktól az emberektől is, akik eljönnek az óráimra, amiért nagyon hálás vagyok!
 
A jóga mely elemeit gyakorlod?
Igyekszem tudatosítani és beépíteni az életembe a Jáma és Nijáma alapelveket. Az Ászana és Pránajáma a mindennapi gyakorlásom része. A relaxációt, a koncentrációt és a meditációt is rendszeresen gyakorlom. A mantra meditáció is fontos része a mindennapi életemnek.
 
Hogyan tudod beépíteni a hétköznapjaidba a jógát?
Kora reggeli keléssel, és a családom támogatásával. A gondolkodásom átformálásának segítségével próbálom a lehető legtöbb időt a jóga valamely aspektusával foglalkozni.
 
Mit ad neked a jóga?
Nyugalmat, erőt, egészséget és hitet.
 
Melyik a kedvenc ászanád? És miért?
Tádászana. Számomra ez az ászana megtestesíti a jóga lényegét. Stabilitást és egyensúlyt ad, összeköttetést hoz létre a föld és az ég között. Ebben a pozícióban a test minden porcikáját erőlködés nélkül lehet tudatosítani, és az energia áramlást megérezni.
 
Van olyan ászana, ami nehézséget okoz?
Igen, sok van. Ami most eszembe jut az a Parivritta Trikonasana.
 
Mik a jövőbeni céljaid a jógaoktatással?
A saját fejlődésemen túl, szeretném elérni, hogy akik eljönnek hozzám órára, olyan élménnyel töltődjenek fel, hogy indíttatást érezzenek a mindennapi gyakorlásra, így a jóga az életük részévé váljon.
 
A jóga mely területen szeretnél még fejlődni?
A jóga azért csodálatos, mert nincs olyan része, hogy megérkeztem, mindig minden területen lehet fejlődni. 
 
Mit üzennél azoknak, akik még soha nem próbálták ki a jógát?
Swami Satyananda Saraswat mondta: „A jóga nem a feledés homályába veszett ősi mítosz, hanem jelenünk legfontosabb öröksége. A jelenkor alapvető szükséglete és a holnap kultúrája.”
 
Milyen órát tartasz a Bhaktivedanta Jógastúdióban és mikor?
Kedden reggel 7-8-ig napindító jógaórán várok szeretettel mindenkit!

Kapcsolódó cikkek

Téma: Jógainterjúk
A 2017. évben végzett jógaoktatói tevékenysége és a jóga elveit követő életvitele elismeréseképpen, a jógás társadalom ajánlása és a közönségszavazás alapján Zoltai Miklós nyerte el a JÓGARÁDZSA Közönség Díjat.
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Egyéb cikkek

Téma: Filozófia
Amíg ennek a világnak a feltételekhez kötött lelkei az idő fogságában élik relatív életüket, s tetteik minden aspektusa az idő által nyer értelmet, addig Isten felette áll az idő múlásának. Patañjali úgy fogalmazza ezt meg, hogy an-avaccheda...
Téma: Gyakorlás
Fordította: Hári Beáta
Téma: Ászana sorozatok
összeállította: Medvegy Gergely
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy