A „fájdalmas” vagyis e fizikai világhoz kötő tudatfolyamatok I.5. Jóga-szútra magyarázata 2.
Téma: Filozófia
Az úgynevezett kliṣṭa-vttik olyan anyagi tettekre ösztönöző tudatfolyamatok, amelyek az ember karmáját növelik, tehát amelyek így végsősoron fájdalmat, az anyagi világban való lekötöttséget, s újjászületést okoznak. Mégha pillanatnyilag élvezetesnek tűnnek is, növelik a tudatlanságot, az anyagi világhoz való kötődésünket. A kliṣṭa-vttik tehát olyan tudatfolyamatok, amelyeket egyrészt a kleṣák hoznak létre, s amelyek további karmát és további kleṣákat tehát a fizikai világhoz kötő visszahatásokat és tudati jelenségeket eredményeznek [1]

Patañjali a II.3. sūtrában felsorolja a kleśákat, mint az önmegvalósítást akadályozó, végső szenvedést okozó tényezőket. Ezek 1.) az avidyā – a lelki igazságokról való tudatlanság, 2.) az asmitā – egoizmus, 3.) a rāga – a fizikai szférákhoz fűződő ragaszkodás, 4.) a dvea – az attól való írtózás és 5.) az abhiniveśa – a folyamatos anyagi létezésre való vágy. Ez öt olyan dolog, amitől egy yogīnak meg kell szabadulnia. Az I.2 sūtrában használt nirodha (megfékezés) kifejezés elsősorban ezen kleśák által dominált tudatműködések  megfékezésére utal.

Jegyzetek:
[1] kleṣa-hetukāḥ karmāśaya pracaye […] kliṣṭāḥ. Lásd Vyāsa kommentárját e sūtrához (Rama Prasad, 1998, old.: 12-13)

Szerző: Gaura Krisna Dásza

Forrás: gaurakrisna.hu

Megjegyzés: Ahogy haladunk előre a Yoga-sūtra tárgyalásában egyre több olyan fogalom és gondolat kerül elő, amelyek a korábbi sūtrákra és a magyarázatokra épülnek, s azok ismeretében válnak érthetővé. Ha az a terved, hogy rendszeresen olvasod ezeket a kis “közleményeket”, akkor javaslom, kezdd el az elejéről tanulmányozni a bejegyzéseket.
A Jóga-szútra első és második kötete megrendelhető itt!

Kapcsolódó cikkek

Téma: Filozófia
Az önvalóról nem tudó feltételekhez kötött élőlények „jobbhíjján” az anyagi tudatukban zajló jelenségekkel, tudattartalmakkal azonosulnak.
Téma: Filozófia
Az úgynevezett kliṣṭa-vṛttik olyan anyagi tettekre ösztönöző tudatfolyamatok, amelyek az ember karmáját növelik, tehát amelyek így végsősoron fájdalmat, az anyagi világban való lekötöttséget, s újjászületést okoznak.
Téma: Filozófia
Az akliṣṭa-vṛttik az anyag és a transzcendens között különbséget tevő intelligencia által létrehozottak, s csökkentik a három kötőerő általi kötöttséget, tehát végső soron a megvilágosodás felé vezetnek.
Egyéb cikkek

Téma: Gyakorlás
Vidák Vénusz, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola vaisnava jógamester szakos hallgatójának vizsgaidőszakra szóló tippjei jógagyakorlók számára.
Téma: Táplálkozás
Folytatjuk az ájurvédikus konyha rejtelmeit bemutató cikksorozatunkat.
Téma: Gyakorlás
jellemzői, funkciója és ászanái
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy