Így kezeld a stresszt!
Téma: Gyakorlás
3 módszer + 1 gyakorlat, ami segítséget nyújt a mindennapokban

A stressz latin szó, jelentése "valami szorosra van húzva”.
1936-ban használta először ezt a kifejezést emberekre Hans Selye pszichológus.

A stressz nem más, mint a szervezet válaszreakciója a negatív ingerekre, a XXI. század népbetegsége. 
Minden betegség visszavezethető a stresszre. A stressz a test minden egyes funkciójára hatással van.
A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenállóképességét.
Kiváltó okok lehetnek a próbatételek, a belső és külső konfliktusok, a traumák, a magány vagy akár a versengés is.

A stresszre adott reakciók közé tartozik a depresszió, a fásultság, a harag, az agresszió, a pánik, melyek további fizikai megbetegedésekhez vezetnek.

A stressz az elméből ered, a test csak reagál rá.
Tehát a legfontosabb feladat az elme lecsendesítése, melyre több módszer is alkalmas:


1.Jóga
A jóga nem csak testgyakorlás. Amellett, hogy rugalmasabbá teszi az izmokat, növeli az állóképességet, megerősíti a mélyizmokat és javítja a mozgáskoordinációt, kiegyensúlyozza az idegrendszer működését is. Javítja a szellemi teljesítőképességet, növeli a koncentrációt. Gyakorlása által növekszik a kontroll az érzelmek felett, növekszik a pszichés egyensúly. Csökken az agresszió és a szorongás, tehát a jóga megnöveli a stressz tűrő-és feldolgozó képességet is egyben.


2.Relaxáció
A különféle relaxációs módszerek is kiválóan alkalmasak a feszültség és a szorongás leküzdésére. Az izmok lazítása mellett lelki és idegi ellazulásra is sor kerül a relaxáció ideje alatt. A relaxáció szabályozza a légzést, a szívműködést, a vérnyomást, a véráramlást, testileg és szellemileg is felfrissít és regenerál. Növeli a testi és lelki tűrőképességet, ellenállóbbá tesz a stressz-tényezőkkel szemben.

3.Pránajáma - légzőgyakorlatok
A ritmikus, a mély és a lassú légzés nyugodt, elégedett tudatállapotot hoz létre, ellazít és megnyugtat. A légzőgyakorlatok kiegyensúlyozzák a vérnyomást és szabályozzák a vegetatív idegrendszer működését. Gyakorlásukkal létrejön a test és a tudat természetes és nyugodt kapcsolata.


A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola Vaisnava jógamester szakán 3 éven keresztül sajátítják el a hallgatók a fenti módszereket.
A Bhaktivedanta Jógastúdiókban pedig lehetőség van tanfolyami kereteken belül is megismerkedni a jóga, a relaxáció és a légzőgyakorlatok áldásos hatásával.

A technikákat a mindennapokba beillesztve könnyedén ellenállóvá válik a gyakorló a negatív stresszel szemben, ezért alkalmazásuk minden érdeklődő számára ajánlott.

+1 gyakorlat
Teljes jóga légzés
Feküdjünk hátunkra, lábainkat a derék ellazítására állítsuk talpra, a térdeket döntsük egymásnak. Lélegezzünk be lassan és mélyen a hasi területre. Érezzük, ahogy a levegő beáramlik a tüdő alsó részébe. A has tágítása után kezdjük tágítani a mellkast kifelé és felfelé. Amikor a bordák teljesen kitágultak, akkor lélegezzünk a tüdőcsúcsokba. Ez egy teljes belégzés. 
Kilégzés során ugyanebben a sorrendben végezzük a gyakorlatot, először a hasi részből, majd a mellkasból, és végül a tüdő kulcscsont alatti részéből űrítjük ki a levegőt.Kapcsolódó cikkek

Téma: Gyakorlás
3 módszer + 1 gyakorlat, ami segítséget nyújt a mindennapokban
Téma: Gyakorlás
A nyakfájás sokaknál mindennapos jelenség, nincs olyan ember, akinek legalább egyszer ne fájt volna a nyaka. Gyakran nincs mögötte komolyabb betegség, mégis kellemetlenséget tud okozni.
Téma: Gyakorlás
Yoga-sūtra I.12. magyarázat 4. Meddig kell követni a “gyakorlás” és a “lemondás” elvét?
Egyéb cikkek

Téma: Életmód
Gauranga Dásza írása.
Téma: Táplálkozás
Tovább kalandozunk az ájurvédikus konyha világában. Kókai Szilvia szakdolgozata alapján.
Téma: Érdekességek
Gauranga Dásza elgondolkodtató írása.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy