Jógainterjú Medvegy Gergely jógaoktatóval
Téma: Jógainterjúk
Mikor és hogyan találkoztál először a jógával?
- 2002-ben találkoztam vele először, de 2004-től keztem el igazán jógázni. Krisna-hívők által kerültem kapcsolatba a jógával.

Melyik volt az a pillanat, amikor eldöntötted, hogy jógaoktató leszel?
- Gaura  Krisna prabhu (Dr. Tóth-Soma László) keresett meg azzal 2005-ben, hogy lenne-e kedvem oktatni. Ekkor volt az, hogy eldöntöttem: igen. Ő elkezdett kitanítani és 2006-tól kezdtem el én is oktatni.

Kit tekintesz mesterednek?
- Az előbb említett Gaura Krisna prabhut és a közös lelki tanítómesterünket Sríla Sivaráma Swámi Maharáját. Valamint sok más oktatótól is tanultam, mint például Timárné Orozák Zsuzsanna és Bartsch Gabriella.

A jóga mely elemeit gyakorlod?
- Mindengyiket: ászanák, pránájáma, relaxáció, meditáció, táplálkozás, filozófia, teológia. Vagyis gyakorlom a karma-, dzsnyána-, astánga- és bhakti-jógát is.

Hogyan tudod beépíteni a hétköznapjaidba a jógát?
- Reggelente szoktam lelki gyakolratokat és mantra-meditációt végezni. Napközben valamikor pránájámát és délután az ászanákat. Nem minden napom ugyanolyan, így az egyes gyakorlások naponként eltérőek. Az életmód pedig teljesen átszövi a tevékenységeimet.

Mit ad neked a jóga?
- Mindent. :-) Egyrészt a hivatásom, mert ezt oktatom. Másrészt az életem célja a jóga céljának elérése, vagyis a testi egészséget fenntartani, az igazi boldogságot megtalálni, a lelki szeretetet megélni, megismerni az önvalót és kapcsolódni Istenhez.

Melyik a kedvenc ászanád? És miért?
- A kedvencem a gyertya, az eke és azok kompezálásai, a halpóz és a hídállás. Nagyon jól hatnak a közérzetemre.

Van olyan ászana, ami nehézséget okoz?
- A csípőnyitó ászanák, pl. a hanumánászana, az upavista-kónászana. Kötött a csípőm.

Mik a jövőbeni céljaid a jógaoktatással?
- Minél több embernek segíteni, hogy a testi, a mentális és a lelki nehézségeiken túl legyenek és kívül-belül meggyógyuljanak. Igazán elégedettek és boldogok legyenek.

A jóga mely területen szeretnél még fejlődni?
- Az oktatás miatt mindegyik területén bőven van hova fejlődnöm. ;-) De saját magam szempontjából leginkább tudatilag és lelkileg motívál a jóga.

Mit üzennél azoknak, akik még soha nem próbálták ki a jógát?
Ne féljenek tőle, próbálják ki, tapasztalják meg annak jótékony hatásait. Sokféle jógairányzat van, így tartsák szem előtt, hogy nekik mire van szükségük és ahhoz igazodva válasszanak. 

Milyen órát tartasz a Bhaktivedanta Jógastúdióban és mikor?
- Gyakorló órák keretén belül jelenleg hatha-jógaórákat tartok. A Blaha stúdióban hétfőn 19:15-től és csütörtökön 17:00-tól, a Csillaghegyi stúdióban szerdán 19:15-től. Az előbb említett napokon kezdő és haladó jógatanfolyamokat is tartok. Valamint vasárnapontként workshopokat és jógaoktatói továbbképzéseket is csinálok. Mindezekről a főiskola (www.bhf.hu) honlapján, vagy a saját honlaponon (www.selfnessyoga.hu) lehet tájékozódni.

Kapcsolódó cikkek

Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Egyéb cikkek

Téma: Táplálkozás
Sokszor hallom a teremben, hogy "Én azért járok edzeni, mert imádok enni, és így többet ehetek." Nos, ez bizonyos szinten talán igaz, mert egy kiadós edzéssel akár 1000 kilowattóra energiát is felhasználun
Téma: Érdekességek
A lélekvándorlás bizonyítékairól szóló sorozatunkat dr. Ian Stevenson munkásságának bemutatásával folytatjuk. Részlet Szijártó Rita Éva szakdolgozatából.
Téma: Érdekességek
Ájurvéda a szépségápolásban c. sorozatunk legújabb részében a bőr természetes ápolásához kaphatunk praktikus tanácsokat. Horváth Rita szakdolgozata alapján.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy