Kihagyhatatlan nyári jógikus programok
Téma: Érdekességek

Végre beköszöntött a nyár!
Számtalan nyári, szabadtéri jógikus programból lehet választani, mi most kiemeltük azokat, amikre mindenképp érdemes ellátogatni!

Napforduló Jógafesztivál 2018
2018. június 17. (vasárnap)

A nyári napfordulóhoz és a Jóga Világnapjához legközelebb eső vasárnap rendezik meg a Margitszigeten a Napforduló Jógafesztivált. A méltán népszerű eseménynek a Holdudvar melletti tágas, árnyas rét ad helyet. Magyarország népszerű jógastúdiói és jógaoktatói képviseltetik magukat ezen a napon, így kedvedre válogathatsz a jobbnál-jobb jógaórák között. A fesztiválon a Bhaktivedanta Jógastúdió tanárai részt vesznek. Ha elfáradtál, asztrológiai előadásokat hallgathatsz vagy csatlakozhatsz a zenei programokhoz is. Akár be is szállhatsz a zenélésbe, ha van kedved.
Helyszín: Margitsziget, Holdudvar melletti rét
Időpont:10:00-18:00
A Bhaktivedanta Jógastúdió programja:
10:00 - 11:00 óra: Kapisinszky Judit  - Pránájáma
11:30 - 12:30: Molnár Éva - Asztro jóga
13:00 - 14:00: Kútvölgyi Emese - Kezdő hatha jóga
14:30 - 15:30: Modla Angelika - Haladó hatha jóga
16:00 - 17:00: Salamon Alex - Power jóga

10:00 - 11:00 óra között Kapisinszky Judit, JÓGARÁDZSA Kiválósági Díjas oktató tart Pránájáma gyakorlást. Felkészítheted elmédet és testedet a teljes napos gyakorlásra a légzőgyakorlatok és átmozgatások segítségével.
11:30-12:30 óra között Molnár Éva Asztro-jóga óráján az adott nap kozmikus energiáit építi be harmonikusan a gyakorlatsorba. Az óra végét pedig az aktuális bolygóállások hatásaiban elmerítő, vezetett relaxáció teszi teljessé.
13:00-14:00 óra között Kútvölgyi Emesével kezdőknek összeállított ászanasort gyakorolhatsz.  Könnyed, átmozgató óra egyszerű ászanákkal, elsősorban ülőmunkát végzők és kezdő, újrakezdő, ritkán gyakorló jógázók számára.
14:30-15:30 óra között Modla Angelika haladó gyakorlóknak szóló óráján vehetsz részt.
16:00-17:00 óra között Salamon Alex Power-jóga óráján vehetsz részt. Tedd próbára egyensúlyérzékedet, kitartásodat! Ezen az órán felmérheted és még tovább fejlesztheted erőnlétedet a haladóbb szintű ászanák gyakorlásával. Minden főbb izomcsoportot átmozgatunk, de emellett nem marad el a finom nyújtás sem. Az óra végi vezetett relaxáció során pedig időt hagyunk, hogy az elvégzett gyakorlatok kifejthessék jótékony hatásukat.

Teljes program, Facebook-esemény: ITT


Vaisnava jógamesterek a Jóga Világnapján
2018. június 21. (csütörtök)

Kevesebb, mint három hónap alatt megvalósult Narendra Modi, India miniszterelnökének vágya, hogy legyen világnapja a jógának. 2014. december 11-én az ENSZ Közgyűlése június 21-ét a Jóga Nemzetközi Világnapjává nyilvánította.
Azóta Magyarországon is minden évben színesebbnél színesebb jógás program várja a jóga kedvelőit.
Ebből az alkalomból idén a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola és a Bhaktivedanta Jógastúdió jógamesterei kivételes órákat tartanak Budapest 3 pontján.
Érdekesség, hogy az órákat pranám (tiszteletadó) mantrákkal kezdik, amelyeket Te is megtanulhatsz és bátran zengetheted a saját gyakorlásaid előtt is.
Helyszín: Bhaktivedanta Jógastúdió Blaha, VIII. kerület, József körút 8. IV. emelet
Időpont: 9:30-11:00
Klasszikus hatha-jóga ● Pernyéz Gabriellával
[ingyenes, előregisztráció június 7-től: www.bhf.hu]

Az óra során a különböző testhelyzetek gyakorlása által elősegítjük az érzékelés működését, csökkentjük a szorongást és pozitívan hatunk érzelmeinkre, viselkedésünkre.
A különböző légzőgyakorlatokkal fejlesztjük a koncentrációt és az impulzuskontrollt, oldjuk a feszültséget és kiegyensúlyozzuk az idegrendszer működését.
A vizuális relaxáció során pedig gyakoroljuk a meditációs készségekhez szükséges technikákat és fejlesztjük a képzelőerőt, mely az egyik alapvető része a személyiség fejlődésének. Az órát mantrameditációval zárjuk.

Helyszín: Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola Bp., III. kerület, Attila u. 8.
Időpont: 17:00-18:30
Fókuszban a gerinccsavarás ● Kapisinszky Judittal
Gyakorolj együtt az idei Jógarádzsa Kiválósági Díjas Kapisinszky Judittal, aki a Jóga Világnapja alkalmából egy különleges, gerinccsavaró fókuszú órát állított össze nektek.
A csavaró ászanákat helyesen kivitelezve jótékony hatású mentális és fizikai folyamatokat indíthatunk el. A belső szervek masszírozásával javítható az emésztés és beindíthatjuk a méregtelenítő folyamatokat is. A csavarások rendszeres gyakorlásával megőrizhetjük gerincünk mobilitását, csökkenthetjük a hátfájást. Nem utolsó sorban pedig a stressz és a szorongás oldásához is kitűnő eszköz a gerinccsavarás. Az ászanákon túl légzőgyakorlatok, relaxáció és mantrák zengetése teszi teljessé a gyakorlást.

Helyszín: Margitsziget, Alsó-rét, szánj rá 15 percet, míg besétálsz :)
Időpont: 18:00-19:30
Power Jóga ● Salamon Alexszel
[ingyenes, előregisztráció nem szükséges, matracot hozz magaddal!]
Tedd próbára egyensúlyérzékedet, kitartásodat! Ezen az órán felmérheted és még tovább fejlesztheted erőnlétedet a haladóbb szintű ászanák gyakorlásával. Minden főbb izomcsoportot átmozgatunk, de emellett nem marad el a finom nyújtás sem. Az óra végi vezetett relaxáció során pedig időt hagyunk, hogy az elvégzett gyakorlatok kifejthessék jótékony hatásukat.

Kérlek érkezz meg az órára 15 perccel hamarabb!
Szeretettel várunk!
A részvétel INGYENES. Regisztrálj itt!


 

Indiai Szekérfesztivál Ratha Yatra 2018

2018. június 30. szombat
50 éve nyugaton
Yoga, Mantra, India
Helyszín és időpont: 10:00 Vörösmarty tér - 13:00 Városliget
Budapest legszínesebb indiai karneválja június 30-án, szombaton, az Andrássy úton át a Városligetig. Tégy velünk egy túrát Indiában, légy az élmény részese!

A Szekérfesztivál egy ősi indiai tradíció továbbélése nyugaton. Az indiai Puri városából származó hagyomány, amikor Krisna egy különleges formáját, Dzsagannáthot (a név jelentése: az Univerzum Ura) egy hatalmas szekéren díszes felvonulás keretében végighúzzák az emberek a városon. Az ünnepre a mai napig több millió hindu érkezik Orissza állam fővárosába. A tradíció pontosan 50 évvel ezelőtt egyfajta vándorünnepként nyugaton is útjára indult, s azóta meg is honosodott, a Krisna-tudat mozgalmát megalapító Bhaktivedanta Swami Prabhupádának köszönhetően.

Az ünnepélyes felvonulás után 13 órától 21 óráig színpadi műsorral vár Rátok a Városligetben.
A színpadon a megnyitót követően előadásokat hallhattok a védikus filozófiáról, lesz hatha- és acro-jóga bemutató, különféle tradícionális indiai templomi táncok, indiai zenei bemutató, este pedig vidám mantra-jóga koncertekkel készülünk. Tartsatok velünk!

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola oktatóinak előadásai a főiskola sátránál:

12:00-12:45Az élet 10 legnagyobb kérdése – Dr. Tasi István (Ísvara Krisna Dásza)
13:00-13:45 A jóga tudománya – Képes Andrea (Ranginí Déví Dászí)
14:00-14:45 A boldog élet törvényei és gyakorlati alkalmazásuk a védikus hagyományokban – Dr. Tóth-Soma László (Gaura Krisna Dásza)
15:00-15:45 Az Isten Legfelsőbb Személyiségének [Krisna] társadalma – Dr. Banyár Magdolna (Maharání Déví Dászí)
16:00-16:45 A tanítások nektárja – egy 16. századi jógakönyv – Bakaja Zoltán (Sjámaszundara Dásza)
17:00-17:45 – Felgyorsult világ, elfeledett értékek – Magyar Márta (Mandzsarí Déví Dászí)

Bővebb információ és részletes program: ITT

Szerkesztette: Smid Erika Violetta
Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Nyári programajánló
Téma: Érdekességek
A világsajtó számolt be róla, hogy a világ legidősebb asszonya a 128 éves Koku Isztambulova, aki egy csecsenföldi faluban él. A nénivel interjút is készítettek, aki arról számolt be, hogy egyetlen boldog napja sem volt egész életében.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Egyéb cikkek

Téma: Filozófia
A kérdésre gyakorlatban alkalmazható választ Dr. Tóth-Soma László vallásfilozófus, jóga-meditáció oktató adja.
Téma: Gyakorlás
Gyakorlatsor a combhajlító izmok nyújtására. Vizes Tilda, vaisnava jógamester szakos hallgató hamstring nyújtásáról szóló cikksorozatának befejező része.
Téma: Gyakorlás
Gyakorlati tanácsok a légzés és ászana összhangolására.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy