Mindenki szereti a krumplit. A gyerekek meg pláne. Főleg sütve, ketchuppal és sajttal. Én is sokat ettem régebben, akkor lettem 87 kiló. Persze nem izomból 🙂 A burgonya ugyanis egy szénhidrát-forrás, ami önmagában nem baj, de meglehetősen kevés értékes tápanyagot tartalmaz ahhoz képest, amennyi káros dolog van benne. A műtrágya- és GMO-tartalmába most nem menjünk bele, vegyük mondjuk a bio krumplit.

Az egyik probléma a krumplival a szolanin-tartalma, bár ezen még önmagában nem akadnék fenn. A csucsorfélék (solanaceae) családjába tartozó burgonyán kívül ugyanis a paradicsom, a paprika és a padlizsán is tartalmaz szolanint. A krumpli szára és levelei, termései mérgezőek, ha megesszük, erős hasmenést és görcsöket váltanak ki. A gumó ehető ugyan, mivel a szolanin-tartama alacsonyabb, de viszont a kicsírázott krumpliban ismét megemelkedik.

A szolanin felgyülemlése a notórius krumpli-fogyasztóknál olyan problémákat okozhat, mint az irritábilis bélszindróma, ízületi fájdalmak, a féregnyúlvány (vakbél) gyulladása, születési rendellenességek az utódoknál, depresszió. pajzsmirigy-problémák, köszvény minden fajtája, a bélrendszer illetve bélfalak gyengülése, migrén, csontritkulás, érrendszeri problémák és kalciumhiány egészen 80%-ig, vas- és D-vitamin-hiány. Ezek a tünetek persze a szolanin komolyabb felgyülemlésekor jelennek csak meg, és csak azoknál, akik hajlamosak ezekre a megbetegedésekre. A szolanin ugyanis blokkolja az acetilkolineszteráz enzim aktivitását az idegsejtekben. E nélkül az enzim nélkül az acetilkolin (ami egy neurotranszmitter) felgyülemlik a szinapszisokban (az idegek kapcsolódási pontjaiban) és meggátolja a normális idegműködést (elektromos impulzusok áramlását). Ezeknek a blokkoknak van néhány nagyon negatív hatása. Amikor a blokkok mennyisége elér egy bizonyos szintet, hatása alá vonja az izmok működését olyan tüneteket produkálva, mint az izomösszehúzódás, remegés, légzés bénulás, rángatózás.

A másik probléma a krumplival a glikémiás index. A fehér kenyér, a krumpli, a cukros ételek, italok fogyasztása után a vércukorszint hirtelen felszalad, majd lezuhan, ami éhségérzethez vezet. Az American Journal of Clinical Nutrition című lapban megjelent tanulmány szerint a magas glikémiás index-szel rendelkező ételek indítanak el az agyban egy, a drogfüggőséghez nagyon hasonlító folyamatot. Ez különösen igaz az olajban sült krumplira, amely még hamarabb felnyomja a vércukor-szintet, mint például a főtt krumpli.

Nekem nem okozott különösebb gondot a krumpli kiiktatása az étrendemből, a gluténtartalmú gabonákkal együtt. A glikémiára annyira nem figyelek, de a sok zöldség és gyümölcs mellett kevesebb a gabonaféle és magas keményítőtartalmú étel, amit fogyasztok. Viszont megkedveltem az édesburgonyát, mert sárga, finom és még egészséges is! A glikémiás indexnél maradva: a sült krumplié a legmagasabb – 111! (a glükózé 100, ez a referenciaszám). A főtt krumplié 82, az édesburgonyáé pedig 70, ami egy átlagos fehérlisztből készült pékáruéval egyezik meg. A Jamgyökérnek csak 54 a glikémiás indexe, viszont az nem olyan finom, mint az édesburgonya.

Az édesburgonya tele van antioxidánsokkal, mint például béta-karotin, C, E és D vitaminokkal, valamint ásványokkal, például mangán és vas. Sok benne a kálium is, ami csökkenti a vérnyomást a nátrium-egyensúly helyreállítása által, és a folyadéktereket is szabályozza.

Az édesburgonya csökkenti a stresszt, ellazítja az izmokat, stabilizálja az idegműködést és a kognitív folyamatokat. Az egyik legjobb rákmegelőző étel is, különösen a mell-, bél-, tüdő-, bőr- és szájrák ellen. Az édesburgonya könnyen emészthető és jó hatású a fekélyek, bélgyulladás, emésztési panaszok és székrekedés esetén.

Az édesburgonyában fitokelatinok is vannak, amelyek megkötik az olyan nehézfémeket, mint az ólom, higany, réz és kadmium, és segítenek ezek biztonságos kiürítésében. Ha egy gyerek véletlenül lenyel egy pénzérmét, akkor az anyukák sok édesburgonyát szoktak adni neki, hogy beborítsa az érmét és könnyebben áthaladjon a bélcsatornán.

Az édesburgonya pozitív egészségügyi hatásai akkor a legkifejezettebbek, ha nyersen, párolva vagy egészben sütve fogyasztjuk. Kipróbálhatunk egy egyszerű zsírmentes levest, ha puhára pároljuk az édesburgonyát, majd egy turmixgépben ledaráljuk. Fűszerezhetjük szegfűszeggel, fahéjjal, gyömbérrel, csilivel vagy curry-porral, ami még finomabbá és táplálóbbá teszi. A héjában sült édesburgonyát tárolhatjuk hűtőben, majd felvágva rátehetjük egy friss salátára.

Pürét is készíthetünk belőle egy kis olívaoljallal, kókuszolajjal vagy avokádóval. Egyik kedvenc ételem a vastag szeletekben, tepsiben kisütött édesburgonya egy kis olajjal és fűszerekkel meglocsolva, magtejföllel és kesudiós spenóttal tálalva.

 

Szerző: Gauaranga Dásza

Forrás: www.hotashtanga.com