Egy ökojógi tanácsai a háztartás terén: tisztíts erőszakmentesen!

Ahimszá – az első pillanattól kezdve édes az illata ennek a szónak. Jelentését most a jelentősége miatt ismételjük:  az „a” tag fosztóképző, a „himszá” jelentése ártás, erőszak. Ez az összetétel adja a jógik, a hindu vallásúak, de végül is valamennyi érző lelkű, ÉRT-ELEMMEL működő lény létalapját is. Jelentése tágabb, mint azt első pillanatban gondolni tudjuk, és egyszerűbb, mint azt a másodikban elbonyolíthatnánk…
 
Az AHIMSZÁ számomra:  „középen maradni”. Mert középen nincsen visszaélés, középen nincsen szándékos gonoszság, mert „A KÖZÉP A VALÓSÁG KÉT SZÉLSŐ PONTJÁNAK MEGHALADÁSA”.
 
Észrevetted? A két szélső pontról figyelvel nézve a világ szép és intelligens, vagy pedig ugyanannyira ostoba és bosszantó is tud lenni. Gyakran tüzesen megváltani vágyjuk.
Változásra bírni viszont a dolgok gyökerétől lehet, köz-ép-ről. S mivel a dolgok ezen közepe a saját felfogásunk, lét-szemléletünk és életállapotunk, itt kell munkálkodni. Ha banálisnak tűnik is, akkor is. Magunkat és környezetünket fizikai, érzelmi, tudati szenny, és életellenes szerek nélkül éltetni, és élni hagyni.
 
Amikor nem ártásról van szó, felmerül egy csomó kérdés arról, hol vannak a határok, melyeken belül még biztonságban érezzük magunkat, hogy meddig engedhetjük be a külvilág hatásait és szándékait. Mi fontosabb: a saját jólétünk, vagy egy másik érző lényé.
 
Az elfogultságmentes empátia s
egít: segít megérteni a mások álláspontját. És ha egyszer képesek voltunk óvatos távolságtartással kezelni saját véleményünket, könnyen kiderülhet: nincs veszélyben az én, nincsen veszélyben semmi jelentős, csak egy dolog, ami amúgy is illúzió: a személy. És fény derülhet arra, hogy ami jó másoknak, az jó nekünk is.
 
Nézzünk egy példát az erőszakmentességre a mindennapok világából!
 
– KÉRDÉS: Vajon a napi ruhamosás során ha a “nem ártást” gyakorolom, belefér e ebbe a vizeket szennyező mosószerek korlátlan, túlzásba vitt használata?
– HATÁS KÍVÜL: A külső környezetet nézve ez egyértelműen ‘himszá‘, azaz ártás, tehát mások felé irányuló, káros cselekedetsorról van szó.
– HATÁS KÖZEL: Ha megnézzük madártávlatból a mosószer útját a vizekbe, majd a termőföldekbe követve azt, gyorsan felfedezhetjük, hogy a fenti cselekedettel folytatólagosan károsítjuk saját élelmiszereink minőségét, gyermekeink jövőjét, és jelenünk egészségét élve fel ezzel. Egyértelműen ártó cselekedet, ismét.
– HATÁS MÉG KÖZELEBB: És amikor megjelenik az első kontaktallergia, végül elhatározzuk magunkat a változásra, mert nem kell túl messzire menni ahhoz, hogy lássuk az ártó hatást…
(Szerintetek – valóban meg kell várni, amíg a bőrünkön csattan a karma karma, vagy tágítsuk ki lakásunk falait inkább MA? Hiszen nem ránk bízott otthonunk e a föld, lakótársunk e minden ember, még ha van is egy-kettő, akit szívesen elküldenénk egy távoli univerzum eldugott csücskébe?)
– HATÁS BELÜL – VERZIÓK, AVERZIÓK:  Öko-sodásunk során felbukkanhatnak zavarok is a rendszerben, amikor  egymásnak ellentmondó következtetések és álláspontok (mi jó, mi nem az, mi káros, mi túlzás, mi nem az, mi megalkuvás és az belefér e még nekem, ésatöbbi…) merülnek fel a tudatban. Ideig-óráig ezek között őrlődni egészen normális elfoglaltságnak is tűnhet. Hosszútávon vajon evvel ártunk magunknak, vagy nem? Nos amíg épp a döntésen dolgozunk, addig rendben is lehet a mérlegelés – amikor viszont döntésképtelenül kattogunk, vagy nekiesünk másképp gondolkodó ismerőseinknek az első pozitív elhatározásunk nyomán, hogy Ők ugyebár miért nem követik a jópéldát, az megint ártó, radzsaszikus művelet. Árt az elme nyugalmának, és árt a szív nyugalmának. Mert –  az ember kizárólag magáért, és saját képzeletéért felelős. Senki mást nem uralhat, csak saját magát. :)
 
Tehát akkor, mosás, előre, mert praxis nélkül semmit nem ér az egész! Amit az öko-jógi most ajánl, az a…

…mosószóda!

 A mosószóda egy évezredek óta ismert környezetbarát tisztítószer, aminek kémiai nevenátrium-karbonát. (Már az egyiptomiak is ismerték ezt az anyagot, ami tulajdonképpennátriumtartalmú kőzetek bomlásának melléktermékeként keletkezik. Az ókori népek a legszélesebb körben alkalmazták, leggyakrabban tisztításra, tartósításra, balzsamozásra, valamint gyógyászati célokra.
Ma ismét reneszánszát éli a mosószóda használata, hiszen környezetbarát tisztítószer, használatakor nem keletkezik káros anyag!
1861-től terjedt el széles körben a mosószóda használata, mikor Ernest Solvay kémikus kidolgozta a Solvay-eljárást, mely során a mosószódát sós vízből és mészkőből állítják elő. Különböző hevítési eljárások során keletkezik tehát a mosószóda, a fenti eljárás szerint.

Egyik legnagyobb előnye, ami miatt öko-logikusnak ítéltetett, az az, hogy teljességgel FOSZFÁTMENTES
!
Mindent amit tudni akarsz a foszfátról itt találod!

ÉS VISSZA A MOSÓSBÖDÖNHÖZ: A MOSÓSZÓDA HASZNÁLATA
 
Ezt a leírást olvashatjuk egy csomagoláson: A mosószóda (Nátrium-karbonát) egyfoszfátmentes, a természetben is előforduló, környezetbarát mosószer. Gépi, vagy kézi mosáshoz egyaránt alkalmas, használható önállóan, vagy a szokásos mosóporral keverve, így azokból kevesebb kell. Illatosító anyagot nem tartalmazFelhasználás: 5 kg ruhához helyezzen a mosógép adagoló rekeszébe 120-180 ml mosószódát, szennyezettségtől függően. Áztatáshoz is kiválóan alkalmas. A forró vízben feloldott mosószódával zsíros tűzhelyet, csempét, linóleumot (:-))) is tisztíthatunk.
És itt egy hosszas ajánló következik az óvintézkedésekről, a védőeszközökről. Röviden: lehetőleg ne kóstolgassuk, ne mártogassuk bele a kezünket szórakozásból. Érzékeny bőrűek használjanak gumikesztyűt, hiszen gyenge lúgról van szó, ami csípheti a bőrt!

Mosáshoz:

A mosóporadag 1/3- a, tetszés szerint ½- e helyettesítendõ mosószódával. Nem veszi ki a textíliák színét, minden puhább, tisztább lesz. Ajánlott hõfok: 60C, 40C.
Magam kézi mosáshoz használom évek óta a mosószódát. Nem keverem mosóporral, minek, hiszen önmagában is tökéletesen tisztít. Ruháim színe nem fakul, nincsen büdi vegyszerszaga. Öblítővizemben illóolaj biztosítja a finomságot, de van, hogy nem csöpögtetek bele semmit. Ez is luxus, úgyis van illatos krémdeónk, és háziparfümünk e célra.

Mosogatáshoz:

5 liter forró vízben feloldott egy evõkanál mosószóda eltávolítja az edényekrõl a zsiradékot, az égett foltokat. Az üvegedényeket utána ecetes vízzel öblítsd, különben foltosan száradnak. Alumínium edényeket ne moss vele!

Általános tisztítás:

1 liter meleg vízben oldott 1 evõkanál mosószóda a legszívósabb tűzhelyeket, a legzsírosabb csempét, linóleumot is tisztává varázsolja. A piszkos keféket, konyharuhákat, rongyokat meleg, mosószódás szappanos vízben tisztíthatod, szagtalaníthatod. 
Általános tisztítófolyadék: 1 liter forró víz, 3 evõkanál mosószóda. A tisztított felületet vízzel öblítsd utána. 
Sőt!
Vállalkozó kedvűeknek a következő alkalommal mosógél egyszerű és gyors házi készítését elkészítését mutatom be.

erintesem.hu

Kép:
http://pixabay.com: photo by Hans
https://www.ifrc.org/