írta: Mudra-Nádas Linda

Egyszer megkérdezték tőlem, hogy tengerparti pihenés, vagy hegyvidéki kirándulás, és én akkor gondolkodás nélkül rávágtam: hegytető. Most sem tennék másként. Nem tudom megmagyarázni, honnan ez a vonzódás, de ha csak rápillantok egy hóval borított, vagy akár zöldellő hegycsúcsra, máris feltöltődöm. Ugyanakkor sosem értettem a hegymászókat, akik embertelen körülmények között, szinte mindent feláldoznak azért, hogy a csúcsra törjenek. Erőss Zsolt tragédiája óta pedig még inkább érdekel, hogy mi az a belső erő, ami arra visz, hogy akár az életük kockáztatásával is, de meghódítsák a csúcsot. Pedig az Everestet nem lehet meghódítani.
 
De nem a hegymászás utáni kíváncsiságom, és nem is a Himaláját ábrázoló csodálatos borító miatt emeltem le a könyvet a polcról. Sokkal inkább a cím volt az, ami annyira megragadott, hogy úgy éreztem közelebbről is látnom kell.
 
Apám lelkét megérintve – Egy serpa zarándokútja a Mount Everest csúcsára (Őszentsége a Dalai Láma előszavával)
 
A szerző főszereplő Jamling Tenzing Norgay annak a Tenzing Norgaynek a fia, aki 1953. május 29-én Edmund Hillary oldalán először lépett a Mount Everest addig legyőzhetetlen csúcsára. Az ő nyomdokain haladva vállalkozik Jamling a világ legmagasabb csúcsának megmászására, azért, hogy megértse mi vezérelte apját, aki a sikeres mászás után bekerült a keleti népek istenségei közé. A könyv nem egy egyszerű útleírás a hegymászókat és serpáka vezérlő indítékokról, az őket bekerítő nehézségekről és a hegymászók fekete éveként emlegetett 1996-os expedícióról. Bár bevallom sok olyan dolgot tudtam meg belőle, amiről eddig fogalmam sem volt. Gondolok például arra, hogy nem elég feljutni a csúcsra, hanem le is kell jönni élve, ahhoz hogy elmondhassa valaki, hogy meghódította a hegyet. Persze ez leginkább a nyugati embernek fontos.
 
Tehát nem a szó szoros értelmében vett úti könyv, inkább – ahogy Jon Krakauer mondja a könyv borítóján – Jamling spirituális fejlődésének története, annak minden belső küzdelmével, bukásaival és kibékíthetetlen ellentmondásaival. Egy olyan belső utazás, amely segítségével megismerhetjük a serpák mélységes tiszteletét Mijolangszangma, az Everest védelmező istennője iránt, és beleláthatunk abba, hogy fontosabb számukra a rinpócsék jövendölése, mint az időjárás előrejelzés. Megtudhatjuk, hogy mi játszódik le az emberi testben 7-8000 méter feletti magasságokban és szembesülhetünk vele, hogy hová vezet, ha nem tiszteljük társaink tanácsát, vezetőink útmutatását és Isten törvényét.
 
„Melegben” ajánlom!

A könyv adatai:   Jamling Tenzing Norgay – Broughton Coburn: Apám lelkét megérintve – Egy serpa zarándokútja a Mount Everest csúcsára (Trivium Kiadó)

írta: Mudra-Nádas Linda