Húsvéti játékos jógagyakorlatok gyerekeknek.

A Húsvét nagyon izgalmas, és várva várt időszak a gyermekek életében, hiszen számos gyönyörű tradíciója van a magyar néphagyománynak, ami nagyon érdekes, és élvezetes a kicsik számára. Ezért érdemes már hetekkel az ünnepek előtt elkezdeni a készülődést erre a csodás eseményre.

Az alábbi mese „eljógázása” segít az ünnepekre való ráhangolódásban, fejleszti a gyermekek idegrendszerének működését, valamint a nagymotoros képességeket, és egyben kielégíti az ovodások mozgásigényét is. A mesélendő szöveg vastag betűvel szedve található, a történet kapcsán éppen végzendő feladatok pedig kék betűkkel jelzett. A történethez kapcsolódó mondókák dőlt narancsszínnel szedettek. A játékhoz szükséges eszközök: ülőpárnák vagy díszpárnák, pingponglabdák vagy üveggolyók.

Mielőtt elkezdenénk érdemes bemelegíteni, átmozgatni a boka, térd, csípő, gerinc, váll, könyök, csukló izületeit, valamint a nyakizmokat.

A Nyuszi ajándéka:

Hol volt hol nem volt, élt egyszer egy festőnyúl (itt felvehetjük a sasánkászanát), aki nagyon szorgalmasan festette a tojásokat, hiszen közeledett a Húsvét. Az erdei tisztás, ahol dolgozott, nagyon népszerű lett az állatok körében, mivel mindannyian szerették volna megcsodálni a nyuszi gyönyörű alkotásait. A fűszálak hegyéről (térden állunk, kezek magastartásban a fül mellett, tenyerek összesimulnak) a hernyók (leülünk a fölre, térdek felhúzva, talp a talajon, lábujjakat behúzva majd kinyújtva utánozzuk a hernyók mozgását) nézegették a tojásokat. A magasból alászálltak a madarak (tádászanából döntsük a felsőtestet, hogy az párhuzamos legyen a talajjal, a karokkal pedig utánozzuk a madarak szárnycsapásait), hogy jobban lássák a mezőn száradó hímestojásokat. A brekegő békák nagyokat ugrálva érkeztek meg a tisztásra. (Ehhez elöször felvesszük a málászanát, megtartjuk néhány lélegzetvételig, majd guggolásból ugorjunk felfelé, és így ugrálva haladjunk előre. Tegyünk egy kört a szobában, és érkezzünk vissza a jógamatracunkra.) Előbújtak az erdőből a medvék (mackójárás: lábujjakat hajlítsuk be, és a testsúlyt helyezzük a talp külső szélére. Járjuk körbe így a szobát, s közben brummogjunk a gyermekekkel), a tópartról a gólyák (gólyajárás magas térdemeléssel, közben mondókázhatunk:

Gólya bácsi, gólya, hol jártál azóta?
A tengeri tóban.
Mivel jöttél haza?
Síppal, dobbal, nádi hegedűvel.).


Még a teknősbékák is eljöttek megnézni, hogy mit alkotott a nyuszi.
(Helyezkedjünk el négykézlábállásban, és tegyünk egy kerek ülőpárnát vagy díszpárnát a gyermek hátára, és így mozogjanak a szobában. A párnára ügyeljünk, hogy le ne essen. Míg a kicsik mászkálnak énekeljük Gryllus Vilmos Teknősbéka című dalát:

„Vastag teknő fedi a hátam,
kilóg alóla fejem és lábam,
ám, de ha jő egy ellenség,
behúzom őket egyenként.
Páncélomban nehezen járok,
elöször inkább kicsikét várok,
lábamon egyet mozdítok,
utána hosszan szundítok.”)


A faluból jöttek a kutyák,
 (adhó-mukha-svanászanában sétálgassunk, közben lehet néha megállni és farkincát csóválni, azaz a medence területét ritmikusan jobbra-balra mozgatni) örömükben csóválták a farkukat és nagyokat ugattak(megkérhetjük őket, hogy egyszer úgy ugassanak, mint a nagykutyák, majd utánozhatják a kiskutyák hangját is). A cicák is követték a kutyusokat, de ők nem hangoskodtak, szép csendben puhán lépdeltek. (Négykézlábon járás nagyon halkan, kecsesen, most nem szabad beszélni sem – ez nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk, nagy önfegyelem szükséges a részükről!)
Egyszercsak nagy robajra lettek figyelmesek az állatok. Egy hatalmas nagy nyuszisereg közeledett a tisztáshoz. (nyusziugrásban közlekedjünk legalább egy kör a szobában. ekkor mondókázhatunk, például:

Nyuszi fülét hegyezi,
nagy bajuszát pödöri,
répát eszik ropp,ropp, ropp,
nagyot ugrik hopp, hopp, hopp.)

 Jöttek a nyulacskák messzi tájakról, hogy segítsenek a festőnyuszinak elvinni a hímestojásokat a gyerekeknek. Nagyon megörült a festőnyúl, hiszen minden kisgyermeknek készített ajándékot, és egymaga nem tudta volna időben elvinni mindenkinek. A tojások a fűben hevertek, ezért össze kellett azokat gyűjteniük egy kosárkába. (Szórjunk le a talajra pingpong labdákat, vagy színes üveggolyókat. Helyezkedjünk négykézlábállásba, majd ereszkedjünk le alkartámaszba, és az orrunk segítségével toljuk a golyókat, labdákat; kézzel tilos segíteni. Helyezzünk el egy kosarat a szoba másik felébe, és odáig kell eljutniuk. Miután megérkeztek a kosárhoz, álljanak fel, és azokat lábujjakkal vegyék fel, s úgy helyezzék a kosárba.) Miután elkészültek útnak is indultak az állatkák, hogy minnél előbb odaérjenek a gyerekekhez (nyusziugrásban térjenek vissza a matracukhoz). Ha találsz hímestojást Húsvétkor eldugva a kertedben, vagy a szobádban, akkor hozzád is eljutott a nyuszik ajándéka!

Kellemes készülődést és jógázást kívánok mindenkinek!