Ászanák, légzőgyakorlatok nemcsak kismamáknak.

Korunkban a stressz népbetegségnek számít. Minden életszakaszban nagyon fontos a stresszorok kiküszöbölése és a negatív stresszben bővelkedő életmód kerülése. Erre különösen várandósság  idején ajánlott odafigyelni, hiszen a negatív hatások nemcsak az édesanyára, de magzatára is kihatnak. A várandósság időszaka fizikailag és lelkileg is megterhelő lehet, hiszen számtalan olyan tényező merülhet fel, ami miatt a leendő édesanya feszültséget érezhet. Teljesen természetes, ha időnként hatalmába keríti az aggodalom, mivel egy gyermek nevelése, gondozása mindig nagy felelősség. Annak érdekében, hogy az anya a lehető legkevesebb stresszel élje meg ezt a csodálatos változást szeretnék néhány tippet adni hogyan lehet természetes eszközökkel kezelni ezeket az érzéseket.

A feszültségoldás egyik leghatékonyabb eszköze a mozgás. Bátran jógázhatnak a leendő édesanyák, azonban nekik csakis a kismama jóga ajánlott. Az alábbiakban közzétett ászanákat és légzőgyakorlatokat kifejezetten várandós anyukáknak állítottam össze, de azok is nyugodtan végezhetik, akik nem hordanak kisbabát a szívük alatt.

Ászanák:

Falnál végzendő gyakorlatoknál az ászana felvételének módja:. Elöször helyezkedjünk el oldaltfekvésben úgy, hogy a fenék hozzáérjen a falhoz, majd gördüljünk lassan a hátunkra, s a lábainkkal lépegessünk fel a falon a kívánt magasságig.

málászana jóga kismama

  • Uttána sisószana: Kiindulóhelyzet: négykézlábállás. A tenyereket csúsztassuk előre a jógamatracon, és helyezzük a homlokot a talajra. Karok nyújtva. Áldott állapotban mindenképpen így végezzük ezt a gyakorlatot, míg mások a homlok helyett az állukra is támaszkodhatnak.

stressz elleni gyakorlat kismama - uttána sisószana

  • Márdzsárászana
  • Namaszkárászana, ez a póz tökéletes arra, hogy gyakoroljuk a mellkasi légzést.
  • Sasánkászana: ez egy pihenőpóz, viszont több szempontból is fontos hiszen stresszoldó hatásán kívül lazítja a csípőt a keresztcsontot, és a gáti szakasz is tehermentesíti.

 
Légzőgyakorlatok:

  • „Naplégzés”  

Helyezkedjünk el egy számunkra kényelmes keresztezett ülésben, és kilégzésre vegyük fel a namaszkárászana kéztartását. Majd belégzésre emeljük a karokat magastartásba úgy, hogy a tenyerek összesímulva maradnak. Tágul a mellkas, tüdő megtelik levegővel. Kilégzésre távolítsuk el a tenyereket egymástól , fordítsuk kifelé, és eresszük le oldalt a törzsünk mellé a talajra. Visszafelé haladva: belégzésre hozzuk magastartásba a karokat, és érintsük össze a tenyereket a fejünk fölött, kilégzésre pedig vigyük le az összetett tenyereket a mellkasunk elé imapózba.
Ez egy teljes kör.
 

  • „HA-légzés”

Orron keresztül mély belégzés, miközben a vállakat felhúzzuk a fülekhez. Kilégzésre leejtjük a vállakat, és megkönnyebbülő sóhajjal ejtjük ki a HA szócskát.
 

 
Relaxáció  :
A relaxáció nem más mint a testi és lelki egyensúly létrejöttét segítő tudatos lazítás. Szánjunk naponta néhány percet testrészeink ellazítására és önmagunk felé fordulás gyakorlására. Ezt az időt felhasználhatjuk a magzathoz való kapcsolat mélyítésére: vizualizáljuk a kisbabát, gondolatban vegyük kézbe, cirógassuk, szeretgessük, beszéljünk hozzá.
Savászana helyett a várandóság előrehaladott állapotában – különösen a 30. hét után – válasszunk oldalfekvős pihenőpózt. Helyezkedjünk el oldalfekvésben, hajlítsuk be a térdeket, helyezzünk ülőpárnát (bármilyen párna vagy feltekert pokróc is megfelel) a térdek közé, s ha kényelmesebb, a fej alá is.

Stresszmentes várandóságot, kellemes lazítást és jógázást kívánok!

Kép: szerzőtől
Felhasznált irodalom:
Freedman, Francoise Barbira: Jóga alapjai kismamáknak szülés előtt és után. Budapest, Mérték Kiadó, 2005.