Elgondolkodtató írás Udvarvölgyi Zsolt, történész, szociológus tollából.

 Hetven éve, 1947. augusztus 15-én vált függetlenné India és 1950. január 26-án kiáltották ki a köztársaságot. Az azóta eltelt időszak jellemzése szinte lehetetlen egyetlen jelzővel.

Ellentmondásos? Szédületes? Példaértékű? Félelmetes? Mihez képest! Rövid, szubjektív vázlatomban kísérletet teszek rá, hogy felvázoljam az azóta eltelt időszak − véleményem szerinti − legjellemzőbb történéseit. Írásom végén egy egyedülálló „kincsesbánya”, a http://www.fortepan.hu/ Indiában készült fotóiból válogatva, Lőw Miklós 1972-es felvételeit mellékelem.
 
Az ötezer éves múltra visszatekintő, az emberiség kultúrájának egyik bölcsőjét jelentő Indus-völgyi civilizációkra és a későbbi korok nagyformátumú uralkodóira méltán büszke, két nagy (hinduizmus és buddhizmus) és több kisebb világvallás (szikh vallás, dzsainizmus) szülőhazájaként is ismert India a 19. század közepére a brit gyarmatbirodalom uralma alá került.  A „korona ékköveként” is aposztrofált szubkontinensen a 20. század elején Mahátma Gandhi vezetésével erőszakmentes mozgalom bontakozott ki az elnyomók ellen, amely hosszas küzdelem és fordulatos kalandok után, a II. világháború befejeztével elvezetett a hatalmas ország függetlenségéhez. A független állam első miniszterelnöke a legendás Dzsavaharlal Nehru lett. A szabaddá válás pillanatában a multietnikus és multikonfesszionális országról leszakadt a muszlim többségű Pakisztán, amellyel az óta 3 háborút vívott (1947, 1965 és 1971) és számtalan kisebb-nagyobb konfliktusa volt, főleg a vitatott területeknek számító Kasmír és Dzsammu tartományok hovatartozása kapcsán. 1962-ben szintén határkérdés miatt Kínával is háborúztak. A pakisztáni szomszéddal folytatott tusakodás során mindkét állam atomfegyvert fejlesztett ki és belépett az atomhatalmak sorába, azzal az elrettentő céllal, hogy egymást nukleáris csapással fenyegessék. Kelet-Pakisztán 1971-ben Bangladesi Népi Köztársaság néven lett független állam.
 
India a világ jelenleg második legnépesebb állama, lakosainak száma 1.340.000.000 fő (2017. júliusi becslés), azaz közelít a másfél milliárdhoz. Egybehangzó becslések alapján pár évtized múlva lehagyja majd Kínát és a Föld legnépesebb országává válhat majd!  India GDP-je 2,454 billió USD (2017-es adat), egy főre jutó GDP-je 1850 USD. A gazdasági növekedés éves üteme 2015-ben 7,6 százalékos volt! Elképesztő adatok, legalábbis európai léptékkel mérve beláthatatlanok. Mindazonáltal az ország gazdasága – annak ellenére, hogy rengeteg jelentős ásványkinccsel rendelkezik – elsősorban a szolgáltatásokra épül.
 
Az ország legnagyobb agglomerációi: Mumbai (Bombay), Delhi, Kolkata (Kalkutta) és Csennai (Chennai/Madrasz). A városi lakosság aránya 2015-ben 32,7 százalék volt. A gyors gazdasági fejlődés hatására az urbanizáció felgyorsult. Bár a népesség nagyobb része még falvakban lakik, rohamosan nő a városlakók száma.A gyors urbanizáció, a túlnépesedés és a klímaváltozásból fakadó szélsőséges időjárás miatt 2050-re Indiában 200 millió ember kerülhet veszélybe. Mindezekre a szomorú tényekre hatásosan mutat rá Leonardo DiCaprio Oscar-díjas színész és környezetvédelmi aktivista főszereplésével és produceri munkája eredményeképpen készített az „Özönvíz előtt” („Before the Flood”) c. 2016-os amerikai dokumentumfilm, amelyet a National Geographic-nak forgattak.[1]  
 
India világpolitikai súlya vitathatatlan, véleményem szerint már régóta az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának (ENSZ BT) állandó tagjává kellett volna válnia, és más nemzetközi szervezetekben (WTO, G-20) is aktívabb szerepet kellene vállalnia. Az indiai óriáscégek, mint például a Tata Consulancy Services (TLS), a Reliance Industries, a Mahindra, aMittal Steel Company, aCoal India behálózzák az egész világot, emberek tízmillióinak adva munkát és biztos megélhetést. Továbbá a szolgáltatási tevékenységek, főleg a pénzügyi és üzleti szolgáltatások, valamint a szoftvergyártás GDP-jének már közel felét állítják elő. Már több mint 200 szoftvergyártó vállalat van Indiában. A továbbiakban India 20. századi története kapcsán a bennem elsőként felötlő jelenségeket, történéseket, személyeket veszem sorra:

2. rész

Szerző: Udvarvölgyi Zsolt, PhD, történész, szociológus
A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola óraadó oktatója 

[email protected]

fotó:  India, Delhi, 1972, Sikandra Road 


[1]Özönvíz előtt – teljes film. In: https://www.youtube.com/watch?v=B4X8P_x2AbQ