A fejlődés és jókedv garantált! – Interjú Pjeczka Edina jógaoktatóval

2021. 11. 17. | Jógainterjúk

Szerző: Jógapont
 

A Bhaktivedanta Jógastúdió Blaha új oktatóját kérdeztük jógás útjáról, és azt is megtudhatod, hogy miért érdemes az órájára ellátogatnod. Ismerd meg Pjeczka Edinát!

Jógapont: Mikor és hogyan találkoztál először a jógával?

Pjeczka Edina: Az első találkozás alkalmával nem tudtam hova kerültem, érdekes élményt okozott és sajnos nem jó értelemben. Valószínűleg még nem voltam eléggé nyitott rá, ennek már lassan 20 éve. Majd a munkám mellé kerestem olyan helyet, ahol ki tudok kapcsolni, stresszt levezetni és ekkor találtam rá a bikram jógára az Astoriánál. Hetente 4 alkalommal is jártam az órákra, majd idővel más irányzatokat is kipróbáltam, így ashtanga majd hatha óra következett. Igen széles a kínálat, így bőven van lehetőség az újdonságok felfedezésére.

JP: Melyik volt az a pillanat, amikor eldöntötted, hogy jógaoktató leszel?

PE: Szinte állandóan tanulok, fontos az ismeretszerzés a megismerés élménye számomra. A jóga és annak filozófiája kezdett jobban érdekelni és kerestem, hol mélyíthetem a tudásomat. A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola vaisnava jógamester képzése, ahol mindezt megtaláltam. Nem a jógaoktatóvá válás vonzott, hanem mindaz a plusz, amivel gyarapodtam és ma már az is fontos, hogy mindezt megoszthassam másokkal. A gyakorlóimtól is folyamatosan tanulok, inspirálódok, együtt fejlődünk, ez egy örökké tartó tanulás.

JP: Kit tekintesz mesterednek?

PE: Hanák Márta a meghatározó jógaoktató életemben, bár ma már nem napi kapcsolatunk van, azonban bármikor keressük egymást, mindig valami újat adunk és kapunk ezáltal. Hálás vagyok az életemnek, hogy annak idején egy zumba táborban összefutottunk.

JP: A jóga mely elemeit gyakorlod?
PE: Rendszeresen ászanázom, pránájáma gyakorlatokat végzek és a mantra meditáció is része a mindennapjaimnak.

JP: Hogyan tudod beépíteni a hétköznapjaidba a jógát?
PE: Sokszor érzem, hogy feszes a menetrend, a reggeli gyakorlásomra, ha nem tudok felkelni, azt igyekszem délután beilleszteni a napba. Igazán arra van idő, amit fontosnak tartok, így ha egy nap csak 20 perc van, azt igyekszem annak megfelelően magamra fordítani.

JP: Mit ad neked a jóga?
PE: A jóga az akkumulátor számomra, ebben töltődöm és ide „menekülök” a mindennapok mókuskerekéből.

JP: Melyik a kedvenc ászanád? És miért?
PE: Nincs igazán kedvencem, vagyis sok van, éppen az, amiben a legtöbbet szeretnék haladni.

JP: Van olyan ászana, ami nehézséget okoz?
PE: Az alkartámaszos fordított testhelyzetek nem éppen az erősségeim, de azt gondolom ez is egy pillanatnyi állapot, van a fejlődésnek tere ebben is.

JP: Mik a jövőbeni céljaid a jógaoktatással?
PE: A jóga szeretetének továbbadása és megosztása másokkal, mind több óratartással, majd később workshopokkal, tanfolyamokkal.

JP: A jóga mely területen szeretnél még fejlődni?
PE: A fejlődés azt gondolom minden területen a gyakorlással, a napi szádhanával együtt jár.

JP: Mit üzennél azoknak, akik még soha nem próbálták ki a jógát?
PE: Ha még sosem találkoztak vele, érdemes kipróbálni és eljönni egy személyes órára. Csak az első lépést nehéz megtenni, de utána derül ki, milyen változást hoz a fizikai és mentális állapotban. A legjobb dolog, amit magunkért tehetünk, hisz a jógával töltött idő csak rólunk szól, ott mi vagyunk a központban. Ez a legnagyobb ajándék magunk felé!

JP: Milyen órát tartasz a Bhaktivedanta Jógastúdióban és mikor?

PE: Hatha jógát tartok, amelyet kezdők és haladó gyakorlók is látogathatnak keddenként este 18:30 órától 20:00 óráig. A jókedv és fejlődés garantált 🙂

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok