A rózsavíz

2016. 07. 11. | Ájurvéda, Életmód

Szerző: Tóth Roland
 

Az ázsiai konyha mellett a tradicionális indiai szépségápolásban és gyógyításban is jelentős szerepet kap a rózsavíz. HáziJógi tippek Csandra Déví Dászítól

Tudtad-e, hogy a rózsa bársonyos szirmaiból származó nedű a bőrünket is képes bársonyossá varázsolni, különösen a harmincon túl?
 
A rózsaszirmok értékes illóolajáról bizonyára már mindenki hallott. Azonban azt, hogy a lepárlás által keletkezett melléktermék, a rózsavíz milyen értékes, általában már kevesebben tudják: a rózsavíz, a rózsa szirmainak vízben oldható értékes hatóanyagait tartalmazza.
 
A rózsavízhez hasonlóan más növényekből, virágokból kinyert párlatokat virágvíznek vagy hidrolátumnak is szokták nevezni. A hidrolátumok vízből és illóolajból állnak, melyeket szűknyakú nagy üvegekben (ún. florentini üveg) fognak fel. Más szóval az illóolajak kinyerésekor keletkező melléktermékek a virágvizek.
 
A rózsavíz minősége erősen függ a termesztés helyétől, annak klímájától, a szirmok betakarításának idejétől, valamint a tárolástól. A rózsafajták közül a damaszkuszi rózsafajtából nyerik a rózsaolajat és a rózsavizet is. A legjobb minőségű rózsaolaj és rózsavíz a bolgár illetve a török rózsa szirmaiból készül (előbbi a drágább, nehezebb, intenzívebb illatú). Figyelni kell azonban arra, hogy ne alkohollal kevert változatot vásároljunk (alkohollal tartósítják a rózsavizet), hiszen az erősen száríthatja a bőrt. Előfordul az is, hogy desztillált vizet árulnak szintetikus rózsa illatolajjal keverve: ez maximum illatosításra alkalmas, hatásában nem helyettesíti a valódi rózsavizet.
 
A rózsavíz az igen értékes rózsa illóolaj lepárlása során keletkezett „melléktermék”, mely nem csak az íze miatt közkedvelt. A lepárolt szirmok vízben és vízgőzben oldódó hatóanyagait tartalmazza, így nemcsak az ázsiai  konyha alkalmazza előszeretettel édességek és italok ízesítésére, de a tradicionális indiai szépségápolásban és a gyógyításban is jelentős szerepet kap. Az ájurvédában igen kedvelt alapanyagnak számít a rózsavíz, főképp hűsítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt.
 
Jó, ha mindig tartunk otthon rózsavizet, amit a háztartás és a bőrápolás számos területén vethetünk be, mint például:

  • arctisztítás, szemkörnyék ápolás: kíméletesen tisztítja, tonizálja a bőrt, a könnyedebb sminkek eltávolítására is alkalmas;
  • frissítő testpermet: gyorsan felszívódik, kellemesen frissít a forró nyári napokon;
  • hűsítő borogatás: gyulladt területekre helyezek belőle borogatást, kitűnő ödémákra pakolásként;
  • megfázásos tünetek: lázas gyermekek ápolására is használható, belsőleg rózsavizes ital formájában, külsőleg borogatásként, torokgyulladás esetén öblögetőszernek is kiváló;
  • hidratálás: kitűnő bőrnedvesség szabályozó;
  • hajápolás: a hajmosás végén rózsavízzel vagy rózsavizes öblítővízzel szépen csillogó, illatos, fényes lesz a hajkoronánk;
  • babapopsi ápolás: kipirosodott babafenekek ápolására is kiválóan alkalmas;
  • arckrémek alapja: az emulziós krémek vizes fázisát adhatja teljes egészében vagy más virágvizekkel kombinálva;
  • kölni alap: kitűnő alapja otthon készített parfümöknek, légfrissítőknek, sőt deoknak is;
  • fürdő: fürdővízbe öntve nyugtató hatású;
  • arcpakolások: arcpakolásokhoz keverve a bőrt hidratálja, frissíti, fiatalosabb kinézetet ad az érett bőrnek;
  • párologtatóban az illata mellet a nyugtató hatása is érvényesül;
  • intim szféra kezelése: gombás fertőzések és más jellegű intim zónabeli betegségek gyógyulását segíti elő;
  • viszkető bőr, ekcéma, csípések: hűsíti a viszkető bőrt, hidratálja a száraz felületet;
  • ezenkívül, hogy férfiolvasóinknak is kedvet csináljak, kiválóan alkalmazható borotválkozás utáni tonikként is (aki nem szeretne rózsa illatfelhőben úszni, annak kitűnő alternatíva a menta, a citromfű, esetleg a szantálvíz).

Mivel romlandó, ezért felbontás után lehetőleg hűtőszekrényben tároljuk, és néhány hét (gyógyászati és étkezési célból), vagy maximum néhány hónap alatt (kozmetikai célból) használjuk el. Jó hír, hogy a lejárt szavatosságú rózsavíz jól hasznosítható szobaillatosításra, párologtatóba vagy felmosóvízbe öntve.
 
Bár a rózsavíz nem kifejezetten allergén, de általánosságban a virágvizekről elmondható, hogy okozhatnak egyéni érzékenységet, allergiát. Itt is, mint minden természetes, növényi alapanyagnál javaslat, hogy első használata előtt végezzen bőrpróbát, hogy megbizonyosodjon afelől, nem okoz-e irritációt a bőrén.
 
Remélem sikerült kedvet csinálnom a rózsavíz használatához!:)
 
 
 
Szerző: Csandra Déví Dászí
www.natureanddevotion.com
 
Kép: blog.foodnetwork.com
 
Források:
Ingeborg Stadelmann: Bevált aromakeverékeim
Reenita Malhotra Hora: Forever young
Melanie Sachs: Ayurvedic beauty care