Ájurvéda: testtípusok szerinti étkezés és általános tanácsok

2020. 08. 16. | Ájurvéda, Életmód

Szerző: Mezei Katalin
 

Az ájurvédában vannak testtípusra vonatkozó és általános érvényes ajánlások. Ismerd meg őket Gáncs Nikolett vaisnava jógamester írásából!

Az anyagi világban a létünk fenntartásához elengedhetetlen, hogy táplálékot vegyünk magunkhoz. Fontos, hogy ez olyan étel legyen, ami testünkre, lelkünkre jó hatással van. A híres közmondás szerint, „amit eszel, azzá leszel”. Sejtjeink pusztulnak és újraképződnek, emiatt folyamatosan kicserélődik a testünk, és aztán azokból az élelmiszerekből tevődik össze, amelyeket a táplálkozás során magunkhoz veszünk, így elengedhetetlen a jó minőségű ételek fogyasztása.

Három szinten elemezhetjük a táplálkozásunkat a jóga tanításainak megfelelően, melyek a következők:

  • testi szint,
  • lelki szint,
  • a mentális szint.

Ebben az írásban a testi szintet, illetve a testtípus szerinti étkezést mutatom be.

A legfontosabb az egészség szempontjából, hogy a testtípusnak megfelelő étkezéssel fenntartsuk a legmegfelelőbb dósaösszetételt (minden egészséges ember szervezetében
jelen van mindhárom dósa, azaz váta: levegő+tűz elem, pitta: tűz+víz elem, kapha: föld+víz elem.) [1] „A dósák tulajdonságai közül (amelyek meghatározzák az ételek minőségét) hatot
emelünk ki, amik a következők: hideg-meleg, könnyű-nehéz, valamint az olajos-száraz.” [2]

Megfigyelhetjük azt is, hogy a különböző dósákra mik jellemzőek: a váta és a kapha hideg, míg a pitta meleg. A váta és a pitta könnyű, a kapha pedig nehéz kategóriába sorolható.
A pitta és a kapha olajos, a váta száraz. A hat alapvető íz érzékelésünkben is megtalálhatóak a dósatulajdonságok, a kapha alapvetően édes, míg a pitta savanyú, a váta pedig csípős.
Abban az esetben, ha valamelyik dósánk túlsúlyban van, akkor fogyasszunk olyan ételeket és italokat, amelyek helyreállítják a megfelelő dósaszintet, illetve a tulajdonságait csökkentik.

Lássunk néhány példát arra, hogy melyik dósának mi a kedvező, és mi nem az.

A váta étrendnél kedvező a meleg, illetve nehéz, olajos élelmiszerek, valamint az ízlelés szerint a savanyú és a sós ételek. Ezt a dósát növelik a hideg, csípős, keserű és fanyar ízösszetételű táplálékok. Kerülendők a kimondottan hideg ételek, mint a fagyi, a hideg üdítő, azonban forró leveseket és forró italokat ajánlott fogyasztani. A váta alkatú ember számára
legyen az étel tápláló, fehérjében és zsírban gazdag, mivel sok energiát használnak fel az ilyen típusú emberek, de az elhízásra nem hajlamosak.

A pitta étrendnél kedvező hatást gyakorol a szervezetre, gyakorlatilag a váta étrend ellentéte, tehát a hideg, a száraz, az édes, a keserű, valamint a fanyar ételek. Kedvezőtlenek a
meleg hőmérsékletű, könnyű, olajos, sós és a savanyú ételek. A pitta étrendet követőknél ajánlott sok folyadékot fogyasztani, továbbá a táplálékok szempontjából mindenfajtát ehet, mert erős az emésztés tüze. Azonban a gabonákból nem érdemes sokat a szervezetbe vinni, mert erősen fűtő hatással rendelkeznek.

A kapha étrend esetében kedvező hatással vannak a meleg, a könnyű, a száraz és a csípős ételek. A kedvezőtlen (a kapha dósát növelő) étrendnél nem ajánlott a hideg, nehéz, olajos, édes, savanyú, továbbá a sós ételek. A három dósa közül a kapha alkatú a leginkább hajlamos az elhízásra, ezért számukra különösen fontos, hogy kalóriaszegény étrendet kövessenek. Mit
is jelent ez, hogy kalóriaszegény étrend? A szénhidrát, a fehérje, a zsír lehető legminimálisabbra való lecsökkentését jelenti. A zöldséget mind nyersen, mind főve fogyaszthatja az ilyen típusú ember.

A táplálkozás során fontos, hogy az emésztés megfelelő legyen, ennek három feltétele van: dípana – jó étvágy, pácsana – jó emésztés, anulómana – jó ürítés. Fő alapszabály, hogy
csak akkor együnk, ha éhesek vagyunk. A jó emésztésnél nincs puffadás, savasság és egyéb kellemetlen érzés. A kerülendő ételek, melyek károsak a szervezet számára a húsfélék, amelyek nagyon nehezen emészthetőek, másrészt negatív töltetű információt hordoznak. A különböző élvezeti cikkek, kábító-mámorító szerek (kávé, cigaretta, drogok) fogyasztása teljesen kizárandó. A dósák harmonikus működését felborítják, és általuk csak méreganyagok gyűlnek fel a szervezetben. A nyers ételek csak kis mennyiségben egészségesek, azonban nem szabad
túlzásba vinni a fogyasztásukat, mert az emésztést leterhelik. Fontos, hogy a táplálék alapját a gabonák képezzék, melyeket kása formájában, vagy főzve jó elkészíteni. A második legjobb a
tűzön sütött keletlen kenyérféle. A legkevésbé jó a gabonák elkészítése közül, a fehér lisztből készült pékáruk, mivel az emésztést nagyon leterhelik.

Az ajurvéda (Ayur jelentése „élet”, míg a „Veda” szó jelentése tudomány, így az ayurveda az élet tudományát jelenti) [3] általános szabályokat ír le arról, hogy milyen ételeket
mivel lehet párosítani, hogy megfelelő legyen az emésztésünknek. Az általános szabályok szerint hideg ételt nem szabad enni ghí (tisztított vaj) után, tejjel fogyasztani a savanyú
ételeket, illetve ugyanolyan mennyiségű mézet és ghít. Emésztés szempontjából nem megfelelő, ha túl hideg, túl forró ételeket fogyasztunk, amelyek nagyon leterheli a szervezetünket. Azonban vannak olyan szabályok, amelyeket ha betartunk, akkor a lehető legkevesebb méreganyagot juttatjuk a szervezetünkbe. Az élelmiszereket a beltartalmi
tulajdonságaik alapján tíz csoportba tudjuk sorolni.

Édes gyümölcsök: a banán, a datolya, a füge és az aszalt gyümölcsök. Ezek társíthatók egymással is, továbbá félig savanyú gyümölcsökkel és savanyított tejtermékekkel is. Az
elfogadható kategóriába tartozik, ha olajos magvakkal vagy tejjel párosítjuk, azonban mással fogyasztva mérgező hatással van.

Félig édes gyümölcsök: görög-, sárgadinnye, mangó, fekete ribizli, valamint a következők, ha édesek: alma, szőlő, körte, meggy, cseresznye, szilva, barack málna. A paradicsom is ide sorolható. Egymáshoz is jól illenek, valamint a savanyított
tejtermékekhez és az édes és a savanyú gyümölcsökhöz. Zsíros ételekkel is fogyaszthatóak, mint például a sajt, a túró, illetve magvak. Az itt felsoroltakon kívül nem ajánlott mással fogyasztani azokat.

Savanyú gyümölcsök: a grépfrút, a citrom, a narancs, a mandarin, a gránátalma, savanyú ízű alma, meggy, körte, szőlő, áfonya és a szilva. Jól társítható savanyított tejtermékekkel és félig édes gyümölcsökkel. Zsíros ételekkel, sajttal, túróval, olajos
magvakkal elfogadható a fogyasztásuk.

Keményítő nélküli zöldségek: édes paprika, zöldbab, uborka, káposzta. Jól párosítható zsírokkal és fehérjékkel, illetve enyhén keményítőtartalmú zöldségekkel és leves zöldségekkel. Gyümölccsel és tejjel ne fogyasszuk!

Enyhén keményítő tartalmú zöldségek: fekete retek, kelkáposzta, tök, padlizsán, zöldborsó, sütőtök. Keményítőkkel, keményítő nélküli zöldségekkel, leveszöldséggel és zsírokkal. Megengedhető társítani savanyított tejtermékekkel, túróval, sajttal és magvakkal, azonban tejjel, fehérjékkel, gyümölcsökkel, illetve édességekkel együtt ne fogyasszuk.

Keményítőtartalmú ételek: a rozs, a búza, a zab, a rizs, a gesztenye és a burgonya. Kedvező még, ha leves zöldségekkel, keményítő nélküli és enyhén keményítő tartalmú zöldségekkel fogyasztjuk ezeket. Elfogadott, ha egymással vagy zsiradékkal fogyasztjuk, de a kapha alkatú embernél, illetve, aki hízásra hajlamos, nem ajánlott. Amikor a keményítőt zsírral fogyasztjuk, akkor hasznos, ha fogyasztunk mellé keményítő nélküli
zöldséget vagy leveles zöldséget.

Fehérjék: túró, tej, sajt, joghurt, aludttej, borsó, szárazbab, olajos magvak és a dió. Kiválóan társíthatók leveles és keményítő nélküli zöldségekkel. Az enyhén keményítőtartalmú zöldségekkel is lehet társítani őket. Azonban két fehérjét nem szabad együtt fogyasztani, vagy pedig cukorral, édes gyümölcsökkel, keményítővel. A tej mellé lehet fogyasztani édes vagy félig édes gyümölcsöt. A savanyított tejtermékek, a gyümölcsök mindhárommal fogyaszthatóak együtt.

Leveles zöldségek: a spenót, a sóska, a csalán, a gyermekláncfű, a koriander, a retek, a torma, a ciróka és a saláta. Ezek a leveles zöldségek mindennel társíthatók, azonban a tejjel való fogyasztásuk nem tesz jót.

Zsírok: a tejföl, a tejszín, a ghí, a növényi olajok. A leveles zöldségekkel ideális, a keményítő nélküli és az enyhén keményítőtartalmú zöldségekkel párosítani. Keményítővel is
fogyasztható, de akkor fogyasszunk még hozzá keményítő nélküli zöldséget vagy leveles zöldséget.

Édességek: a fehér és barna cukor, a nád- vagy datolyacukor, a lekvárok, a méz, a juharszirup és a szörpök. Ezeket legjobb külön fogyasztani, étkezés előtt 1-2 órával. Amennyiben valaki fehérjékkel, zsírokkal együtt fogyasztja, nála erjedést idéz elő. A leveles vagy a keményítő nélküli zöldségekkel fogyaszthatók. A méz az egyedüli kivétel, mivel az minden étellel társítható. A méznek a főzése nem ajánlott, mert mérgezővé válik.

Írta: Gáncs Nikolett vaisnava jógamester

[1] BHF-en Ayurveda órán elhangzott ppt alapján

[2] https://selfnessyoga.hu/2020/03/12/jogikus_taplalkozas_1_testi_szint/

[3] BHF Ajurveda óra ppt