Jóga-szútra I.6. magyarázata 1.

6. sūtra
pramāa-viparyaya-vikalpa-nidrā-smtaya

[Az anyagi tudat folyamatainak (vṛttik) öt csoportja] az érvényes ismeretszerzés, a téves ismeretszerzés, a fogalomalkotás [és ábrándozás], a (mély)alvás és az emlékezés. [I.6.] [1]

Az anyagi tudat (citta) számtalan működését, gondolathullámát ebbe a Patañjali által közölt öt vṛtti-kategóriába sorolhatjuk be. Ezek a tudatműködések az öt kategória közül egybe, vagy akár egyszerre többe is besorolhatók. Ez a csoportosítás különösen megkönnyíti a yogī számára saját anyagi tudatának vizsgálatát, és a nem kívánt működéseinek tettenérését. Ez a yogī tudatosságának egyik fontos alapja. Az érvényes ismeretszerzés (pramāṇa), a téves ismeretszerzés (viparyaya), a fogalomalkotás [és ábrándozás] (vikalpa), a (mély)alvás (nidrā) és az emlékezés (smti) folyamatai mind szerepet játszanak e világhoz való lekötötségünkben, de megfelelően irányítva, illetve használva őket segíthetnek a lelki tökéletesség elérésében is.

Példaként említhetjük az érvényes, illetve valós ismeret megszerzését (pramāṇa). Amennyiben ez a fizikai világ birtoklására és élvezetére irányuló megismerési folyamat, akkor az nagy valószínűséggel a karma kötelékének erősödését segíti elő, ha pedig az önvalóról szóló transzcendentális tudás a megismerés tárgya, az pedig a felszabadulás felé vezet. Íly módon egy lelki gyakorlónak hasznos megismernie és felismerni az ötféle vṛttit és azok aktuális jellegét saját anyagi tudatában, s önmaga lelki céljainak szolgálatába kell állítania őket.

[1] A nidrā szó jelentései közül a fordításban a „mélyalvást” használjuk, mert a Patañjali által megadott definíciója (lásd az I.10. sūtrát) ezt egyértelművé teszi.

Szerző: Gaura Krisna Dásza

Forrás: gaurakrisna.hu

Megjegyzés: Ahogy haladunk előre a Yoga-sūtra tárgyalásában egyre több olyan fogalom és gondolat kerül elő, amelyek a korábbi sūtrákra és a magyarázatokra épülnek, s azok ismeretében válnak érthetővé. Ha az a terved, hogy rendszeresen olvasod ezeket a kis “közleményeket”, akkor javaslom, kezdd el az elejéről tanulmányozni a bejegyzéseket.
A Jóga-szútra első és második kötete megrendelhető itt!