A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola női jógaoktatóival beszélgettünk.

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jógaoktató hölgyeit kérdeztük arról, hogyan kerültek kapcsolatba a jógával és a Főiskolával? Miért éppen az intézmény diplomát adó Vaisnava jógamester BA képzését választották? Rákérdeztünk arra is, milyen élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtak hallgatóként? Végül pedig arra is kíváncsiak voltunk, milyen jógaoktatónak lenni a Főiskolán?  
 
Az alábbiakban részleteket közlünk a Képes Andreával, Nikodemus Katalinnal (Karuna-szindhu Déví Dászíval) és Pernyéz Gabriellával készült interjúkból.
 
 
Hogyan kerültél kapcsolatba a jógával, és miért döntöttél úgy, hogy a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola Vaisnava jógamester képzésére jelentkezel?
 
„Az Eszterházy Károly Főiskolán töltött éveim alatt részt vettem egy Krisna-hívők által szervezett programon. (Akkor még nem tudtam, hogy ezt ők szervezik: indiai estként hirdették, ahol jót lehetett enni. :)) Már ekkor egy-két elméleti óra erejéig próbálkoztam a jógával, ezután viszont néhány év kimaradt.”
„2005-ben találkoztam (ismét) a Krisna-tudattal, és jógázni is újra vágytam. A Főiskola kezdő tanfolyamára a Krisna-hívő ismerősöktől függetlenül találtam rá. Miután elvégeztem a kezdő és haladó jóga tanfolyamokat, majd gyakorló órákra jártam, már nem volt megállás. 2006-ban részt vettem egy belső képzésen, 2007-től pedig elkezdtem órákat tartani. Nem volt kérdés, hogy jövök-e a Főiskolára. A jógaszak kezdete előtt még egy egyéves felkészítő képzésben is részt vettem.” (Képes Andrea)
 
„Először könyvek alapján próbálkoztam meg a jógázással, de mindennek csak erős derékfájás lett az eredménye. Mivel a Főiskola Vaisnava teológia szakrára jártam, hallgatóként már ismertem a jógaoktatókat, és tudtam, hogy megbízhatóak, alaposak. Ezért beiratkoztam egy kezdő hatha-jóga tanfolyamra. A feltételezésem beigazolódott, nagyon jó hatással volt rám a jóga, mind testileg, mind mentálisan. Amikor elindult a főiskolai képzés (Vaisnava jógamester szak – szerk.) arra is jelentkeztem, mert úgy éreztem, mélyítenem kell a tudásomat a hatha-jógáról.” (Karuna-szindhu Déví Dászí)
 
„A jóga ászana gyakorlás részével édesapám által kerültem kapcsolatba. Amikor kicsi voltam – az 1980-as évek elején – könyvekből gyakorolt otthon, én pedig utánoztam őt. Már akkor is nagyon vonzó volt számomra ez a világ. A bhakti-jógával Gaura Krisna prabhu (a Főiskola rektorhelyettese, az Elméleti és Alkalmazott Jóga-tudomány Tanszék tanszékvezetője – szerk.) révén ismerkedtem meg. Ez a lehető legjobb dolog, ami történhetett velem. Mielőtt a Főiskolára jöttem egy másik helyen kezdtem el jógaoktatást tanulni, aminek az lett a vége, hogy lesérültem és gerincsérvet kaptam. Akkor fogadtam meg, hogyha valaha le tudok még hajolni sírás nélkül, akkor azonnal jelentkezni fogok a Főiskolára, hogy olyan emberektől tanulhassak, akik valóban birtokában vannak a hiteles tudásnak. Az utolsó lökést az egyik Krisna-hívő barátnőm adta meg, aki három évvel ezelőtt megkérdezte tőlem, hogy meddig és mire várok még, meddig keresek kifogásokat? Másnap azonnal elkezdtem intézni a jelentkezéshez szükséges papírokat.” :) (Pernyéz Gabriella)
 

Milyen tapasztalatokra, élményekre tettél szert főiskolai hallgatóként?
 
„Szerettem, hogy szisztematikusan hallhatok olyan transzcendentális témákról, amik érdekelnek. Jó volt a társaság, lelkes, gyakorolni és fejlődni vágyó jógások és remek tanárok vettek körül.” (Képes Andrea)
 
„Hallgatóként csak jó tapasztalataim voltak. Barátságos volt a légkör, segítőkészek voltak a tanárok, a képzés sok új ismerettel gazdagított.” (Karuna-szindhu Déví Dászí)
 
„Nemhogy nem bántam meg, de ez volt életem eddigi legszebb (és egyben legnehezebb :)) három éve is. Olyan sok tudást, szeretet, erőt, kitartást kaptam a tanáraimtól, amiről azelőtt álmodni sem mertem volna. Ha valaminek, akkor ennek a képzésnek van értelme ebben az anyagi világban.” (Pernyéz Gabriella)

Hogy érzed magad immáron jógaoktatóként a Főiskolán?
 
„Inspiráló :), hiszen mindig fejlődni kell. Évről évre találkozunk új diákokkal és új kihívásokkal. Dinamikus, színes, olykor nagyon intenzív, de hihetetlen kaland. A legjobb része, hogy nem csupán a testgyakorlásra fókuszálunk, hanem a lelki gyakorlatokra is hangsúlyt helyezünk.” (Képes Andrea)
 
„Nagy megtiszteltetés és öröm a számomra, hogy a Főiskolán taníthatok. Élvezem, hogy annyiféle ember jön ide tanulni, és mindenki érdeklődő és lelkes. Öröm látni a fejlődésüket a hatha-jóga terén, és azt is, hogy sokan a lelkiség felé is nyitottak.” (Karuna-szindhu Déví Dászí)
 
„Nagyon nagy öröm számomra, hogy a Főiskolán is taníthatok. Őszintén megtisztelő.” (Pernyéz Gabriella)

 


Nikodemus Katalin (Karuna-szindhu Déví Dászí) és Képes Andrea

 


A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola a 2016/2017-es tanévben is sok szeretettel vár minden érdeklődőt államilag akkreditált, diplomát adó képzéseire:

  • Vaisnava jógamester alapszak (6 félév, nappali/levelező),
  • Vaisnava teológia alapszak (6 félév, nappali/levelező),
  • Vaisnava telógia mesterszak (4 félév, nappali).
 


VAISNAVA JÓGAMESTER ALAPSZAK

6 félév – nappali / levelező képzés
 
A Vaisnava Jógamester alapszak a lelki gyakorlatok hangsúlyozása mellett a test és lélek egységét is kiemelten figyelembe veszi. A képzés az önmegvalósítás és spiritualitás témakörét párhuzamosan mutatja be a jógagyakorlatok, a jógahagyományokhoz kötődő életmód, az egészségtan és az erkölcsiség területeivel. A jógamester szak hallgatói mélyreható elméleti és gyakorlati képzést kapnak a jóga és a védikus kultúra minden fontosabb területén. Oktatóink  magasan képzett, komoly lelki gyakorlók, akik saját életükben is alkalmazzák a jóga és az önmegvalósítás legfontosabb elemeit.
 
A képzés fő területei:
Védikus irodalom és a jógaszentírások tanításai | Szanszkrit nyelv | Ászana és pránájáma gyakorlatok |Egészségtani ismeretek | Jóga-pszichológia | Meditáció módszerei | Világvallások filozófiája | Szakrális tudományok (a szent tér filozófiája, védikus matematika, szakrális zene)
 
Jelentkezési határidő: 2016. május 20.
A felvételivel kapcsolatos további részletek itt érhetők el.

 

A Főiskola fontosnak tartja, hogy azok számára is elérhetővé tegye a védikus kultúra és filozófia megismerését, akik nem tudnak részt venni diplomás képzésein. Ezen érdeklődők számára rendszeres kurzusokat indítanak jóga, védikus filozófia, ájurvéda, indiai zene, stb. témakörökben. Tanfolyamaik hossza 2 és 10 hét között változik, és az elmúlt 10 évben már több mint 4000 hallgató vett részt rajtuk. A kurzusokkal kapcsolatos további részletek itt érhetők el.


Képes Andreával, Nikodemus Katalinnal (Karuna-szindhu Déví Dászíval) és Pernyéz Gabriellával is találkozhatnak mindazok, akik a Főiskola diplomás képzéseit, illetve hatha-jóga tanfolyamait és gyakorlóóráit választják.


Lépj be te is az életre szóló tudás kapuján! ;)