Ezen a héten a tartáshibák és azok kialakulása volt a központban. Mivel a gerinc görbületeinek kifejlődése már csecsemőkorban kezdődik kezdődik, ezért úgy gondoltam, hogy összeállítok egy masszázs gyakorlatsort, mellyel babánk gerincének egészséges fejlődését támogathatjuk.
Az egyes gyakorlatok ismétlésszáma mindig a baba aktuális érzelmi állapotától függjön, s persze attól is, hogy mennyi időt tudunk erre szánni. De legalább háromszor végezzük el a gyakorlatokat, mivel csak akkor tudják igazán kifejteni a hatásukat.
 

 • Talp simítása I.: Fogjuk a baba jobb lábfejét a kezünkbe, és a hüvelykujjainkkal felváltva simítsuk végig a baba talpát a saroktól indulva felfelé a lábujjakig. Ugyanezt végezzük el a másik talppal is.
 • Talp simítása II. : Fogjuk a baba jobb lábfejét a kezünkbe, és most helyezzük a hüvelyujjainkat a baba sarkának közepére. Oldalirányba simítsuk a talpat egészen a lábélekig. Így haladjunk saroktól fölfelé a lábujjak irányába. Ugyanezt végezzük el a másik talppal is.
 • Indiai fejés: Fogjuk meg a pici jobb lábát boka fölött gyengéden, bal kézzel a comb belsejétől indulva simítsuk végig a baba lábát egészen a bokáig fejő mozdulatot utánozva. Cseréljünk kezet, s csináljuk meg ugyanezt a mozdulatot a comb külső oldalán. Ismételjük meg mindezt a bal lábra is.
 • Hengergetés: Egyik tenyerünket helyezzük a kisbaba jobb combtövénél belülre, másikat a kívülre. Hengergessük a tenyereink között a lábát combtól a boka irányába. Végezzük el ugyanezt a másik lábra is.
 • Fél lótusz: A baba bal lábacskáját kinyújtjuk, és gyengéden a bal combtőhöz helyezzük a jobb lábfejet anélkül, hogy erőltetnénk. Fontos, hogy kényelmes legyen a kicsinek. Figyeld a jelzéseit. Ugyanezt hajtsuk végre a másik lábbal is.
 • Biciklizés:

 • Menetelés:
 • Körzések:
 • Mellkas masszázsa: Helyezzük a tenyerünket a baba mellkasának mindkét oldalára, majd jobb kézzel haladjunk a tenyerünkkel egy simító keresztezett mozdulattal a baba bal válla felé, majd ugyanezen az útvonalon visszafelé is végezzük el ezt a mozdulatot. Érkezzünk meg a kiindulóhelyzetbe. Majd bal kézzel haladjunk a baba jobb vállához és visszafelé is simítsuk végig a kicsi mellkasát, majd érkezzünk meg kiindulóhelyzetbe.
 • Hátizom masszázsa: Helyezzük a hüvelyujjainkat a baba gerincének két oldalára a deréktáji szakaszra. Fontos, hogy a gerincre nem teszünk nyomást ezért masszázs során azt mindig szabadon hagyjuk, nem masszírozzuk. A hüvelykujjakat simítsuk ki oldalra és úgy haladjunk fölfelé egészen a baba válláig.
 • Körzések a háton: Az ujjbegyeinket helyezzük a baba gerincének két oldalára és most fenntről haladunk lefelé, és körkörös mozdulatokat végezzünk az egész háton. Menjünk le egészen a popsiig.
 • Fésülő mozdulatok háton: Tárjuk szét az ujjainkat és a baba vállától haladva a popsijáig végezzünk fésülő mozdulatokat.

Jó szórakozást és élvezetes játékot Nektek!


Felhasznált irodalom:
Epple, Anita-Carpenter, Pauline: Baby Massage and Yoga. Hodder Education, London, 2007.
McClure, Vimala: Babamasszázs. Kossuth Kiadó Zrt, Budapest, 2008.