A Kos havában járva beköszöntött ránk a Világ egy újabb ciklusának kezdete, hiszen a Kos havának első napja az asztrológiai újévbe vezet át minket.

A Kos havában járva beköszöntött ránk a Világ egy újabb ciklusának kezdete, hiszen a Kos havának első napja az asztrológiai újévbe vezet át minket.

Az asztrológiai újévet minden archaikus kultúrában nagy ünnepségek kisérték, hiszen a Világ újrateremtést szimbolizálja. Ilyenkor lép be a Tűz-elem a földi világunkba, s új energiát ad az életnek.

A Húsvét ünnepe is ezt a kozmikus aktust fejezi ki, amikor Krisztus feltámad és legyőzi a halált. A keresztény kultúrkörben az astrologia naturalis [1] segítségével határozzák meg a Húsvét ünnepét, amely a Kos havának első teliholdja utáni első vasárnapra esik.
Ez az az időszak, mikor beindul a természet akarata és szabad utat enged az életnek. A halál sohasem győzheti le az életet, mint ahogy az anyag sem győzheti le a szellemet. Ezt fejezi ki Krisztus feltámadása, ezt üzenik a természeti népek ünnepei és ezt szimbolizálja az asztrológia Kos jegye, amelynek kezdete a mindenkori tavaszponthoz [2] kötött, hiszen ilyenkor lép be a Teremtés Tűz-eleme a földi szférába. Az Őselemek dinamikájáról – ide kattintva-, egy korábbi cikkemben olvashattok.

Ebben az időszakban új kör kezdődik az életben, s így nekünk is lehetőségünk van új projekteket beindítani, s felépíteni valami újat vagy tovább fogalmazni egy már meglévő struktúrát az éltünkben. Az évkör korábbi szakaszai az elengedésről szóltak, hiszen csak akkor tudunk élni az új energiával, ha már nincs, ami visszahúzzon minket. Ha nem sikerült leszámolnunk eddig a régi, visszahúzó mintáinkkal, most ezek akadályokat jelenthetnek, ám akkor sem szabad megtorpanni, most csak előre szabad nézni.

Ha ebben az időszakban betegség jön, vagy akadályozó, gátló tényező, akkor azok kifejezik, hogy az évkör előző szakaszaiban nem jelöltük ki az új célokat és nem tudtuk leválasztani magunkról azokat az elemeket, amelyek már nem szolgálnak minket (lásd az előző csillagjóga cikkekben). Olyan mértékben nem tudjuk kihasználni az új energiákat, amilyen mértékben nem alapoztuk meg számukra a helyet és a célokat, amely irányába működni tudnak.
Ám nincs még semmi veszve, hisz az esetleges visszahúzó helyeztek pont abban segítenek nekünk, hogy a segítségükkel túl tudjunk lépni az életünk azon elemein, amelyek megakadályoznak bennünket a mostani energiák konstruktív felhasználásában.

Ebben az időszakban megtapasztalhatjuk, hogy minden tettünk, amely a feladatunk felé visz minket nagy hátszelet kap, s minden aktivitásunk, amely a feladatunktól távolítana minket, gátakkal szembesül. A cselekvés ideje ez, mikor lehetőségünk van együtt építeni az életünket a Sorssal.

Minden Kedves Olvasónak, sikeres tettekben gazdag hónapot kívánok!

Rafael Csaba asztrológus
weblap: astroyoga.hu
e-mail: [email protected]

[1] Avagy naturális asztrológia, amely a Katolikus Egyház által engedélyezett asztrológia formája
[2] A tavaszpont az csillagászati időpont, amikor a Nap eléri az égi egyenlítő és az ekliptika metszéspontját, ez minden évben március 21. környékén történik meg.

Fotó forrása: pixabay.com

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 13.0px 0.0px; font: 13.0px Helvetica; color: #9e4a2f}
span.s1 {text-decoration: underline}