Egy hűsítő ájurvédikus tea a forró nyári napokra

2021. 06. 09. | Ájurvéda, Életmód

Szerző: Csikós Judit
 

Hűsít, miközben ébren tartja az emésztés tüzét.

Az ősi indiai filozófiai és gyógyító rendszer, az ájurvéda az úgynevezett dósákból indul ki. Ezek egyfajta erők, amelyek az öt őselem – az éter, a levegő, a tűz, a víz és föld – különböző arányú kombinációiból jönnek létre, magukban hordozva az egyes alkotórészeik tulajdonságait. A három dósa a következő: vata – mozgékonyság, pitta – emésztés, hőszabályozás – és kapha – stabilitás, „leföldeltség”.

A dósák a természetben és a testben – mint a természet részében – egyaránt jelen vannak, ám a különböző ciklusokban különböző módokon és arányokban. Ennek megfelelően az egyes évszakokban mást és mást érdemes ennünk és innunk.

Az ájurvéda szerint nyáron a pittát kell csökkenteni, ám olyan módon, hogy az agnit, vagyis az emésztés tüzét továbbra is tápláljuk. Erre azért van szükség, mert az agni nélkül nem tudjuk megfelelően feldolgozni a szervezetünkbe bevitt táplálékot, ami méreg- és salakanyagok, vagyis az ama felhalmozódásához, ezáltal pedig betegségek kialakulásához vezethet.

A melegben jobban kívánjuk a folyadékokat is, de, mint a fentiekből is látszik, korántsem mindegy, hogy mit iszunk. A következő teát kimondottan a nyári időszakra javasolja az ájurvéda – hűsít, egyensúlyban tartja a pittát, ugyanakkor az agnit is táplálja.

Hűsít, miközben ébren tartja az emésztés tüzét.

Az ősi indiai filozófiai és gyógyító rendszer, az ájurvéda az úgynevezett dósákból indul ki. Ezek egyfajta erők, amelyek az öt őselem – az éter, a levegő, a tűz, a víz és föld – különböző arányú kombinációiból jönnek létre, magukban hordozva az egyes alkotórészeik tulajdonságait. A három dósa a következő: vata – mozgékonyság, pitta – emésztés, hőszabályozás – és kapha – stabilitás, „leföldeltség”.

A dósák a természetben és a testben – mint a természet részében – egyaránt jelen vannak, ám a különböző ciklusokban különböző módokon és arányokban. Ennek megfelelően az egyes évszakokban mást és mást érdemes ennünk és innunk.

Az ájurvéda szerint nyáron a pittát kell csökkenteni, ám olyan módon, hogy az agnit, vagyis az emésztés tüzét továbbra is tápláljuk. Erre azért van szükség, mert az agni nélkül nem tudjuk megfelelően feldolgozni a szervezetünkbe bevitt táplálékot, ami méreg- és salakanyagok, vagyis az ama felhalmozódásához, ezáltal pedig betegségek kialakulásához vezethet.

A melegben jobban kívánjuk a folyadékokat is, de, mint a fentiekből is látszik, korántsem mindegy, hogy mit iszunk. A következő teát kimondottan a nyári időszakra javasolja az ájurvéda – hűsít, egyensúlyban tartja a pittát, ugyanakkor az agnit is táplálja.

Édesköménymag-tea

Az édesköménymag-tea bő negyedóra alatt elkészíthető.

Hozzávalók

  • 1 liter víz
  • 1 teáskanál édesköménymag
  • nádcukor ízlés szerint

Elkészítés

  1. Töltsük a vizet egy fazékba, tegyük bele az édesköménymagot.
  2. Forraljuk fel, majd takarékon főzzük 10-15 percig.
  3. Zárjuk el a tűzhelyet. A teához adjuk hozzá a cukrot.
  4. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Fontos, hogy ennél jobban ne hűtsük le, mivel így már elfojtaná az agnit.

(Borítókép: Michelle Leman fotója a Pexels oldaláról)