A hanyag tartáson túlmutató tartáshibák és a megelőzés – Vidák Vénusz cikke

Hétköznapjaink megszokott mozgásszegény életmódja jelentős szerepet játszik a gerinc rugalmasságának csökkenésében és különböző torzulásainak kialakulásában. Testünk tartóoszlopára pedig érdemes fokozottan figyelnünk, mert elhanyagolása hoszútávon szerveinkre és szervrendszereinkre is kihat. Írásunkban röviden bemutatjuk a legjellemzőbb gerincproblémákat, s azt, hogy ezeknek megelőzésében milyen megelőző segítséget nyújthat a jóga.

Az egészséges gerinc S alakú, rajta homorulatokat és domborulatokat figyelhetünk meg, melyek rugalmasságát hivatottak biztosítani. Születéskor még C alakú ívet alkot, vagyis egyetlen domború görbületből áll. A mozgás-fejlődéssel a többi görbület ezután alakul ki, s pubertáskorban érik el végleges formájukat.

Ha a szaknyelven lordózisnak, illetve kifózisnak nevezett görbületek a természetes íveiktől eltérnek, akkor igen kellemetlen, fájdalmas tüneteket produkálhatnak. De amíg ez az eltérés akaratlagos izommunkával korrigálható, és a test felépítésében és működésében elváltozás nem jelenik meg, addig hanyag tartásról beszélünk  (A hanyag tartásról és gyakorlatairól itt olvashatnak.) A hanyag tartásnál még csak meghatározott izmok zsugorodnak, mások túlnyúlnak, s az emiatt csökkent izomerő egy idő után az ízületek mozgékonyságára is kihat. Tartáshibák alakulhatnak ki, sőt állandósulva különféle rendellenességekhez, porckopáshoz, gerincsérvhez vezethet.

            tartáshibák

A tartáshibák esetében a test anatómiájában még nincs, de működésében már jelentkeznek elváltozások, zavarok. A tartáshibákat természetesen nemcsak a mozgásszegény életmód, hanem a csecsemő mozgásfejlődésébe való helytelen beavatkozás, hirtelen növekedés, alkati adottságok és fokozott igénybevétel (például súlyok cipelése, terhesség) is okozhatja.

Egyik legismertebb tartáshiba a domború hát. Itt a normálisnál erőteljesebb háti domborulat miatt a mellkas izmai rövidülnek meg, míg a hát kötőszövetei megnyúlnak. Ennél az elváltozásnál károsodhat a légzésfunkció és csökkenhet keringési rendszer hatékonysága, ami fáradékonysághoz és teljesítőképesség romlásához vezethet.

Az úgynevezett nyerges hát esetében viszont az ágyéki homorulat növekszik meg. A medence előredőlt helyzetbe kerül, s nagy fájdalomérzet mellett kihathat a vesék és hasi szervek működésére. A test súlyvonala megváltozik: a fej ugyan középvonalban van, de a has előreesik. Ez kihat a lábak izmaira is, a térd állandósult túlfeszített állapotba kerül. Többek között az állandó magas sarkú cipők viselése is egyik oka ennek a rendellenességnek.

Az is probléma, ha a gerinc görbületei kiegyenesednek, hiszen az S alak hiányában a gerinc elveszíti a testet ért rázkódások csillapító funkcióját. A lapos hát kialakulásának oka lehet a csecsemőkorban a túl korai felültetés, a test izomzatának és szalagrendszerének általános gyengesége is. Lapos hát esetében szintén szűkül a mellkasterület, ezért a szív és a tüdő munkája akadályozott, így a keringési rendszer működése is csökken.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy gerincünk védelmében érdemes has, far, valamint törzsizomzat erősítése, azonfelül a csípőhorpasz nyújtása, és fontos szerephez jutnak a pránájámák is , hiszen a hasi, mellkasi és a teljes jógalégzés nagy segítség lehet különösen a domború hát és nyerges hát esetében.
A legjobb természetesen a megelőzés. A következő ászanákkal gerincünk rugalmasságának a megőrzését, fokozását, illetve a fentebb említett izomcsoportok erősítését segíthetjük elő. Ezeket elsősorban prevencióként ajánlom, már kialakult problémáknál kérjük ki az orvos, gyógytornász véleményét, mielőtt bármilyen mozgásformának kezdünk.

Megelőzést támogató ászanák és gyakorlatok

             boldog-babapóz

  • ardha salabhásazna - félsáska-állás
  • Vjágrahászana (tigrispóz)
  • Egykezes vjágrahászana
  • Ellentétes kar-láb nyújtása

Kellemes jógázást mindenkinek!

Vidák Vénusz

Forrás:
Képes Andrea, Medvegy Gergely, Timárné Ozorák Zsuzsanna: Hatha-jóga gyakorlata jegyzet. BHF, Budapest, 2013.
Varga Terezia-Milusne Pap Viola: Gerincvédelem a mindennapokban. Springmed Kiado, 2013.

Képek:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bulletproof_vest
www.imagekb.com
www.aboutyoga-in