Zöld esküvőkről szóló sorozatunk befejező részében újabb tippekkel kívánunk szolgálni a környezettudatos jegyespárok számára. Madarász Zsuzsi előadása nyomán.

„Zöld esküvőkről” szóló sorozatunk befejező részében újabb tippekkel kívánunk szolgálni a környezettudatos, szociálisan érzékeny és a praktikumot is szem előtt tartó jegyespárok számára. (Akik nem házasságkötésre készülnek, hanem „mindössze”  egy zöld bulit szerveznének szervezni, számukra is hasznos ötletekkel szolgálhat írásunk.)
(A sorozat korábbi részei itt érhetőek el: 1. cikk, 2. cikk.)  
 
A cikk alapjául Madarász Zsuzsi (madaraszzsuzsi.hu,greenwedding.blog.hu) rendezvény- és esküvőszervező Humusz Házban megtartott előadása szolgált. 
 
 
Dekoráció
 
Zöld esküvők manapság divatos stílusirányzata a „vintage”, ami kiváló terepet biztosít a zöld körökben népszerű „do it yourself” (DIY, csináld magad”) irányzat rajongói számára. Vagyis készítsük mi a dekorációt, szem előtt tartva a „recycling” és a „upcycling”[1] alkalmazásának a lehetőségeit. Az elektromos áram fogyasztását csökkenthetjük, ha mécseseket, lámpásokat használunk. A korábban divatos lufieregetés ideje lejárt, ugyanis sem a lufi anyaga, sem a töltésre használt hélium nem számít környezetbarát megoldásnak. Ugyanígy, a lámpaeregetést sem engedélyezik gyúlékony voltuk miatt.
 
A dekoráció az esküvőszervezés másik olyan területe, ami az elmúlt időszakban sok változáson ment keresztül. A „vitage”/rusztikus stílus olyan megoldásokat használ, mint a fakérgek, a kövirózsa vagy a befőttes üveg. Az organza és a nagy masnik kora lejárt, sokkal kifinomultabb stílus jellemzi a zöld esküvőket. Általánosságban elmondható, hogy dekoráció esetében a „kevesebb több” elvét érvényesítik. A díszítésnél is előtérbe kerül a természetesség követelménye. Használjunk szezonális virágokat, terméseket; így októberi, novemberi esküvők fontos kellékei lehetnek a napraforgó, a csipkebogyó és a szeder is. (Meseszép csokrok és asztali díszek készíthetők ilyekor, az őszi hónapokban, ami fotózás szempontjából sem utolsó tényező.) De használhatunk fűszernövényeket, és a vágott virágok helyett előnyben részesíthetjük a cserepes növényeket is. Hazai „zöld esküvők” ötletes megoldása lehet, ha rizsszórás helyett kölest hintünk az ifjú párra, utóbbit ugyanis a madarak is fel tudják csipegetni utólag. A hagyományos díszdoboz helyett gyűrűtartóként szolgálhat egy nagy szőlőlevél, vagy egy kidekorált mini tök is. Javaslat: „Merjünk színeket használni!”

 

 

A hulladék kérdése
 
Hulladékgazdálkodási szempontból vizsgálva a „zöld esküvőket”, jó, ha olyan helyszínt, catering céget választunk, ahol lehetőség van komposztálásra és szelektív gyűjtésre. Esküvőkön leginkább papír-, virág- és üveghulladék keletkezik. (Ezek újrahasznosításáról már korábban említést tettünk.)
 
Fotózás
 
A természet/az erdő ideális terepet biztosít az esküvői fotók készítéséhez. Ha a szertartás és a vacsora között fényképezkedik a pár, gondoskodnia szükséges a násznép szórakoztatásáról. Erre megoldást jelenthet egy szórakoztató előadás megszervezése, vagy ha folyó, tó van a közelben, akár hajókázásra is lehet csábítani a násznépet. A fotózás végeredményeként digitális fotókból álló slideshow készül. 
 
A házasságkötés időpontja
 
Általános trend, hogy téli hónapokban nem szoktunk esküvőket szervezni. Bár ennek is megvan a maga előnye (pl. nem verejtékezik az ara, stb.), alapvetően nehéz megoldani a szezonalitás kérdését (virág, étkezés). Ezzel szemben a kora ősz (például a szeptember) különösen népszerű időszak a házasodni vágyók körében, aminek oka, hogy amellett, hogy vége a nagy nyári hőségnek és az emberek visszajöttek a nyaralásból, ideális színeket biztosít a fotózáshoz.
 
Ceremóniamester  

Egy „zöld esküvőn” is ajánlott olyasvalakit alkalmazni (öltönyös ceremóniamestert), aki tereli és információkkal látja le a násznépet. Teret biztosít a nászajándékok átadására (tiszteljük meg a vendégeket azzal, hogy időt szánunk rá!), és a szórakoztatás mellett biztosítja azt, hogy a vendégek mindig tisztában legyenek a történésekkel, illetve elejét veszi annak, hogy lemaradjanak egy-egy számukra lényeges programról.
 
Köszöntők, fogadalom
 
Köszöntő elmondására fel lehet kérni a legjobb barátot/barátnőt is. „Zöld esküvőkön” ma már gyakori, hogy a párok maguk mondanak fogadalmat egymásnak.
 
DJ vs. „tracklist” vs. zenekar
 
Az előadó az előre elkészített zenei listával szemben („tracklist”) DJ-t ajánl. Egy disk jockey követni tudja a násznép hangulatát, így mindig az annak megfelelő zenét fogja játszani. Emellett DJ-t alkalmazni olcsóbb, mint a zenekart, ha pedig párban dolgoznak, nem kell szünetet sem tartani. Lemezlovast alkalmazva számkérésre is biztosíthatunk lehetőséget.
 
Legyen szó zöld esküvőről, vagy zöld bulikról, a szervezésnél érdemes környezettudatosnak és szociálisan érzékenynek lenni. Ha az előadó tippjeit figyelembe vesszük, nem csak a Földnek és a rajta élőknek kedvezünk, de magunknak és a násznépnek is felejthetetlen élményben lesz részük, ha ellátogatnak az esküvőnkre. 
 
 
 
Cikk forrása:
Madarász Zsuzsi: „Zöld esküvők, zöld bulik” c. előadása nyomán.
http://madaraszzsuzsi.hu/, greenwedding.blog.hu

Képek: Madarász Zsuzsi szívességéből
 
Az előadás helyszíne: Humusz Ház
A Humusz Szövetség fenntartható termelési és fogyasztási gyakorlatok népszerűsítésével, lakossági tanácsadással, környezeti neveléssel, ismeretterjesztéssel és közösség- illetve hálózatépítéssel foglalkozó hazai környezetvédő szervezet. 
 
 
[1]Az „upcycling” továbbhasznosítást jelent, amelynek során új értéket hoznak létre a hulladékból. Mivel „upcycling” esetében nem használunk fel egyéb energiaforrásokat, így kevésbé terheljük környezetünket, mintha újrahasznosítanánk (recycling). Továbbhasznosításra jó példa a gumiabroncsból készített ülőke. (Újrahasznosítás esetében ugyanakkor a már nem használt tárgyak fizikai-kémiai átalakításon esnek át, hogy új tárgy jöhessen létre belőlük, tehát az erőforrásokat jobban igénybevevő megoldásról van szó (pl. PET palackból polárpulcsi gyártása).