Interjú Dr. Danka Krisztinával az Ellopott folyó című film rendezőjével

2018. 10. 29. | Jógainterjúk

 

 

Mi inspirált a témaválasztáskor? Miért éppen Indiához fűződik a cselekmény?
Nagy rajongója vagyok az indiai kultúrának. Az elmúlt 20 évben nagyon sokszor jártam Indiában, ahol tanulmányoztam a művészetet, az irodalmat, és erős barátságokat kötöttem helybéliekkel. Éppúgy otthon érzem magam rádzsasztháni városokban, vagy bengáli falvakban, mint a szent Vrindávan falujának zarándokai, vagy a himalájai jógik között. Sokat köszönhetek Indiának, hiszen úgy érzem, ősi bölcsessége és kedves népe érzékenyebb, toleránsabb, törődőbb emberré változatott, a kultúrájuk több elemét (pl. vegetáriánizmus, erőszakmentesség, jógagyakorlás) a saját életmódomba is beépítettem, ezért mindig is kerestem a lehetőséget, hogy legjobb képességeim szerint viszonozzam mindezt.

Milyen üzenetet szeretnél eljuttatni a nagyközönséghez a filmen keresztül?A film segítségével hallatni szeretném indiai gyermekek, fiatalok hagját egy olyan fontos üggyel kapcsolatosan, ami 80 millió ember életét érinti. Az elmúlt két évtized során több ízben hallottam arról, hogy probléma van a szent Jamuná vizével. Néhány éve, miután Vrindávanban megfürödtem benne, magam is megbetegedtem. Némi kutatómunka után megtudtam, hogy az ENSZ nemrég hivatalosan is “halottnak” minősítette a Jamunát, ami annyit jelent, hogy a szennyezés már olyan mértéket öltött, hogy néhány baktériumon kívül nincs olyan élőlény, ami életben tudna maradni benne. Több tíz millió ember issza, főzi, gazdálkodik úgy a Jamuna vizével, hogy mit sem tud a probléma súlyosságáról. A WHO kimutatásai szerint a folyó környékén élő lakosság körében 67%-os a rákos megbetegedések száma, s gyermekek 23%-a szenved arzén- és ólommérgezésben, vagy valamilyen másfajta víz okozta betegségben. Elsősorban róluk szól, értük van ez a film.

Ugyanakkor, amikor nekivágtam, még nem is sejtettem, hogy a film legalább annyira fog szólni rólunk, Indián kívül élőkről is. A forgatás alatt megdöbbenve jöttem rá, hogy a Jamuna folyó katasztrófájának, s milliók szenvedésének, más Nyugati emberekkel együtt én magam is okozója vagyok. A globalizált világ úgy működik, hogy – noha nem feltétlenül vagyunk tudatosak róla, – a döntéseinkkel, választásainkkal közvetve vagy közvetlenül befolyásolhatjuk a tőlünk többezer kilométerre élők sorsát. A film felfedi, hogy milyen fogyasztói szokásaink járulnak hozzá az indiai Jamuna folyó pusztulásához, és azt is, hogy hogyan tudunk ez ellen tenni.

Dr. Danka Krisztina, a fim producer-rendezője irodalmár, aktivista és dokumentumfilmes, aki bölcsészdoktori címet a budapesti ELTE-n szerzett, de a filmezést a New York Egyetemen és a New York Film Academy-n az USA-ban  sajátította el, ahol családjával jelenleg is ideje nagy részében él.

További infók:
A film címe: Az ellopott folyó
A film hossza: 39 perc.
Produkció: Karuna Productions – Media Development International  (www.karunaproductions.com)
Rendező: Dr. Danka Krisztina

StolenHu2

A film tartalmának összefoglalója: 
A Jamuná, India egyik ősi, szent folyója egyszer csak eltűnik, medrében egy fedetlen szennycsatorna hömpölyög tovább, amely minden benne lévő élőlényt elpusztít, és a vízre szorulók millióit betegíti meg. A leginkább védtelenek, a csecsemők, a kisgyermekek és a háziállatok, ezrével pusztulnak. Amikor helyzet már-már reménytelennek tűnik, felbukkan néhány váratlan hős, hogy kiszabadítsa az “ellopott folyót”.

Weboldal és előzetes: www.stolenriverfilm.com
A film itt tekinthető meg online, ill. tölthető le: https://vimeo.com/ondemand/azellopottfolyo
(A video sarkában levő CC gombra kattintva beállítható a magyar szöveg.)

A film eddigi díjai: 
Best Film on Environment, Nature & Wildlife, Calcutta, International Cult. Film Festival, Kolkata, India
Best In Show Award, Cinema Verde International Environmental Film & Arts Festival, Gainesville, FL, USA
Best Green Film, LIFTT India Cinefest, Lonavla, India
Bronze Award, Independent Shorts Awards, North Hollywood, CA, USA
Award of Recognition, Impact DOCS Award Competition
Top 5 Finalist, Kuala Lumpur International Eco-film Festival, Malaysia
Semi-finalist, Green Earth Film Festival