Jógainterjú Varga Józseffel

2022. 05. 06. | Jógainterjúk

Szerző: Jógapont
 

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola idén hatodik alkalommal hirdette meg a példamutató jógaoktatók elismerésére alapított, országos Jógarádzsa Kiválósági Díjat, valamint a Jógarádzsa Közönség Díjat. A Jógarádzsa Közönség Díjának odaítélése még hátra van, a jelöltekre a jógás társadalom tagjai szavazhatnak 2022. június 18-ig.
Ez alkalommal a Közönség Díjra jelöltek közül Varga József mesél egy kicsit magáról. Kérlek, fogadd szeretettel József inspiráló, személyes jógatörténetét!

– Mikor és hogyan találkoztál először a jógával?

Sok éven keresztül el sem tudtam képzelni, hogy jógázzak, sőt, kifejezetten elutasító voltam a jógával kapcsolatban, pedig a legkülönfélébb helyzetekben találkoztam vele. Úgy nyolc éve, egy nehezebb életszakaszom során éreztem úgy, hogy szeretném kipróbálni. Ellátogattam egy  jógaórára, amely igen nagy hatással volt rám és onnantól kezdve rendszeresen gyakorlom. 

– Melyik volt az a pillanat, amikor eldöntötted, hogy jógaoktató lesz?

Korábban majd 25 éven keresztül oktattam aerobikot, így az oktatás a megelőző éveimet is betöltötte. Nagyon mély benyomást tett rám az első jógagyakorlásom és talán az oktatói múltam miatt már ekkor megfogalmazódott bennem, hogy egy napon szeretném tanítani.

– Kit tekintesz mesterednek?

Mindenkitől és mindenből lehet tanulni, de úgy gondolom, hogy a legtöbbet önmagunk megismerése nyújthat számunkra.
Fontosnak tartom azonban, hogy ezen az úton egy megfelelő személytől kapjunk iránymutatást. Számomra ez a személy Mukesh Kothari indiai jógamester, akinek hálás vagyok, hogy a tanítványa lehetek.
Köszönettel tartozom továbbá az igen nagy türelemmel és szeretettel végzett tanításért a tanáraimnak és azoknak az oktatóknak, akiknek a tanfolyamain vagy jógaóráin részt vehettem, illetve részt veszek jelenleg is, valamint köszönettel tartozom a tanítványaimnak, amiért bizalommal fordulnak hozzám, hogy támogassam Őket ezen az úton.

– A jóga mely elemeit gyakorlod?

Úgy gondolom, illetve egyetértek azzal, hogy a jóga egy komplex rendszer, ezért a jóga minden elemét gyakorlom. A gyakorlásom alapját az astanga jóga képezi, de gyakorlom a dnyána- és a bhakti jógát is. A hétköznapjaim során pedig karma jógát gyakorlok az élet különféle területein és a mindennapjaim részét képezi az ayurveda is.

– Hogyan tudod beépíteni a hétköznapjaidba a jógát?

Egy teljes, felelősségteljes állás mellett gyakorlom és oktatom a jógát, illetve folytatom az ez irányú tanulmányaimat. Ez nem könnyű és főleg eleinte igen nagy kihívást jelentett számomra idő és energia tekintetében. Sokat segített az ayurveda napirend, mely keretet ad ahhoz, hogy átlátható és rendszerezett hétköznapokat éljek a szükséges energiaszinten.

Idővel rájöttem, hogy nem mi vagyunk a jógáért, hanem a jóga van értünk. A jóga gyakorlása felkészít bennünket a mindennapi életre, az pedig, hogy hogyan éljük a mindennapokat, meghatározza a jövőnket. Így tulajdonképpen nem a jógát építem be a hétköznapjaimba, hanem a jógában élem meg a mindennapokat.

– Mit ad neked a jóga?

Számomra a legfontosabb, amit a jóga ad, hogy általa még többet adhatok.

– Melyik a kedvenc ászanád? És miért?

Kedvelem a hátrahajlásokat és a fordított testtartásokat. Nagyon érdekes számomra a gerinc, mind anatómiai, mind spirituális szempontból. Talán emiatt is az egyik kedvenc ászanám a teljes híd, és mert ez a testtartás nagyon kellemes érzeteket kelt bennem.

– Van olyan ászana, ami nehézséget okoz?

Igen van, a kézenállás. Pedig jól boldogulok a kartámaszos ászanákkal, mégis valahogy a kézenállás során jelentkező zavaró gondolatokkal egyelőre nem tudok mit kezdeni… De dolgozom rajta!

– Mik a jövőbeni céljaid a jógaoktatással?

A célom az, hogy amire felhatalmazást kapok, azt méltó módon képviseljem és tanítsam. Számomra nagyon fontos a hiteles forrásokon alapuló tudás mentén történő oktatás, így ezt az utat szeretném folytatni.

– A jóga mely területén szeretnél még fejlődni?

A jóga egy önismereti út is, és ennek az útnak nagyon az elején járok még. Így azt gondolom, hogy bőven van hova fejlődnöm a jóga minden területén.

– Mit üzennél azoknak, akik még soha nem próbálták ki a jógát?

Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy az azért elő szokott fordulni, hogy időnként kicsit lustábbak vagyunk és tovább alszunk a kelleténél, de ha ez egy életen át tart, az már nem túl szerencsés. Szóval, aki nem szeretné végigaludni az életét, kezdjen el jógázni!

 

Biztosan téged is lelkesítettek József szavai!

Jövőhéten folytatjuk az interjúsorozatot a következő Közönség Díj jelöltjével, tarts velünk!
A két kategória díjazottaival pedig az ünnepélyes átadón, a VI. Tradicionális Jógaiskolák Fesztiválján találkozhatsz majd 2022. június 19-én, Budapesten.

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok