“Mondtam volna, hogy vásárlással ünnepeljétek születésem napját?”

“Mondtam volna, hogy vásárlással ünnepeljétek születésem napját?” (egy Jézus portrét ábrázoló poszt felirata a facebook-ról)

Elgondolkodtató, miről is szól manapság a szeretet és béke ünnepének tartott karácsony. Valószínűleg nem vagyok egyedül azzal a meggyőződésemmel, amely a karácsonyt mai fogyasztói társadalmunk, mindenekelőtt pedig a termelők és a forgalmazók legszentebb ünnepének tartja. A cél nem más, mithogy minél többet vásároljunk – persze, ha lehet hitelbe -, fogyasszunk, vagyis inkább túlfogyassszunk, ezzel együtt pedig rengeteg hulladékot termeljünk. És persze emocionálisan is megterhelő időszakról van szó, hacsak a zsúfolt bevásárlóközpontokban, üzletekben való sorban állásra, és az ajándékok utáni őrült rohangászásra gondolok. A karácsonyi mizéria környezeti, pszichológiai és nem mellesleg pénzügyi vonatkozásaihoz azt hiszem nincs mit hozzátenni. Na de kinek hiányzik mindez?

Candida Brady “Trashed” (“Szeméttel elárasztva”) című, finoman szólva is sokkoló dokumentum-riportfilmje, amelyet a napokban volt szerencsém megnézni, és amely a globális szinten egyre jobban elharapodzó hulladékprobléma kérdéskörét járja körbe, arra öszönzött, hogy így karácsony közeledtével másokat is arra inspiráljak, az idei évben ökoTUDATOSAN ünnepeljen. (A tudatosság amúgy is a jógik egyik legfőbb ismérve.)


Mindenekelőtt az angol nyelvterületen hulladékos körökben használt “3R” (reduce – csökkentés, reuse – újrahasználat, recycle – újrafeldolgozás, újrahasznosítás) szlogent szeretném kiemelni, és ez kell, hogy a szemünk előtt lebegjen, amikor a karácsonyi ünnepekre készülődünk. A fenti sorrend egyébként sem véletlen, hiszen a három folyamat közül a hulladék mennyiségének csökkentése a legfontosabb, ami után az újrahasználat, és végül a szelektív gyűjtéssel egybekötött újrafeldolgozás következik. Karácsonykor mindhárom “R” gyakorlására adódik lehetőségünk.


A hulladékcsökkentés (reduce) aranyszabályai: 

 • Ne a reklámok vezéreljék döntéseidet, alakítsák gondolkodásodat! Érdemes ezt akkor is szem előtt tartani, amikor karácsonyi bevásárló körútra indulsz.
 • Ne vegyél semmi feleslegeset, haszontalant! A legjobb, ha megkérdezed, valami módon kipuhatolod, mire vágyik leginkább a megajándékozandó személy. Nem biztos, hogy plazmatévére vagy egy újabb porfogóra fog szavazni az illető.
 • Légy kreatív! Nagy sikert arathatsz egy személyes, kézzel készített ajándékkal is. Ráadásul jóval kisebb költségből úszhatod meg az idei ünnepet. Személyes tapasztalat mondatja velem, az ajándékkészítés magának az alkotónak is nagy örömet okoz, ami szellemi-lelki szempontból sem utolsó dolog. Mire is gondolok? A házi készítésű kencéktől (szappanok, kozmetikumok); a horgolt-kötött holmikig, kiegészítőkig; az akár maradék anyagból kreált ékszerekig; a házi lekvárokról és szörpökről már nem is beszélve a lehetőségek száma végtelen. Ha nincs tapasztalatod, ma már tanfolyamokon sajátíthatod el a szükséges ismereteket, vagy egyszerűen a netről is megszerezheted a szükséges tudást.
 • Ha – türelem, idő vagy egyéb okok híján – mégis vásárlásra adod a fejed, akkor is válassz valami személyes és hasznos dolgot, például könyvet, vagy egy jó kis programra szóló belépőjegyet, bérletet. Nagyon szép ajándék lehet akár egy jógabérlet is. ;) Részesítsd előnyben a tartós, javítható, továbbá újrahasználható, újrahasznosítható darabokat!
 • A vásárláshoz vigyél magaddal vászontáskát, kosarat, és ne fogadj el műanyag zacskót! Érdemes kerülni a túlcsomagolt árukat.
 • Válasz helyi készítésű árut, vásárolj közvetlenül a termelőtől!
 • Energiafogyasztásodat azzal is csökkentheted, ha nem hagyod folyamatosan bekapcsolva a karácsonyi égősort, illetve a különféle műszaki kütyüket. Egyébként nagyon szép ünnepi hangulatot teremtenek a gyertyák is. (Használatuk persze körültekintő odafigyelést igényel.)
 • Csökkentheted kiadásaidat azzal a például iskolákban és munkahelyeken gyakran alkalmazott szokással is – és ez főleg népes családok esetében hasznos megoldás -, amikor csak egyvalakinek, akinek a nevét a “kalapból kihúztátok” adsz ajándékot.


Ötletek újrahasználatra (reuse):

 • “Hulladékból” – például kidobásra szánt maradék anyagból – is készíthetsz karácsonyfadíszt, dekorációt, üdvözlőlapot, sőt ajándékot és karácsonyfát is. Üdvözlőlap helyett ma már elektronikus üdvözlőkártyák széles választékából válogathatsz. Meglepően szép és ötletes megoldásokat találni a neten.
 • Miután minimalizáltad a csomagolóanyag-használatot, válassz egyszerűbb barnapapírt (amire nyomdázhatsz is), újságpapírt, vagy textilt az ajándékok elrejtéséhez. (Ha nincs ötleted, kattints ide.) Kerüld a műanyag csomagolást!
 • A díszek készülhetnek természetes alapanyagokból: szárított termésekből, virágokból, vesszőből, faágakból, papírból, kartonból, textilből, sólisztgyurmából és agyagból is.

Az ünnepek meghatározó szereplője, lakásunk fő ékessége a karácsonyfa. Egy jógi, aki ismeri az ahimszá elvét az tudja, hogy a másik élőlényen elkövetett erőszak kerülendő, hiszen a karma törvénye értelmében azt valahol, valamikor úgyis visszakapjuk. Ez alól a növények, így a fenyőfa sem jelent kivételt. Engem mindig elszomorít az ünnepek után utcára dobott karácsonyfák látványa. Viszont ez esetben is van lehetőség, hogy megfelelően cselekedjünk. Ha ragaszkodsz a hagyományos változathoz, a vágott helyett a konténeres, élő fát ajánlom, amelyet tavasszal a kertbe, a telekre, vagy a ház előtti parkba is kiültethetsz. Ma már itthon is egyre népszerűbbek a visszavihető (bérelhető) fenyőfák vásárlása. Ha van kerted, akár az udvaron álló növényt is feldíszítheted. Vázába helyezett faágak, illetve különböző anyagokból készült karácsonyfa-imitációk – és itt nem a műfenyőkre gondolok – is otthonunk vonzó díszeivé válhatnak.


Az újrafeldolgozás (recycle) fontossága:
Nemcsak az ünnepek során keletkező hulladékot szükséges szelektíven gyűjteni. Váljon automatikussá, mindennapi életed szerves részévé ez a tevékenység.


Mit érdemes tenni a kapott, ám számodra nem tetsző ajándékokkal?

Szervezz újévi cserebere börzét az iskolában, a munkahelyen, vagy akár a lakókörnyezetedben is, és keress új gazdát a nemkívánatos holmiknak. Ki tudja? Lehet, hogy ezzel valaki másnak nagy örömet okozol majd. De értékesítheted valamelyik jól ismert online aukciós felületen is, vagy odaajándékozhatod azokat a rászorulóknak.

Ne a költekezésről, a stresszről és a hulladéktermelésről szóljon a karácsony. Helyette inkább a szeretetről, a családtagokkal és barátokkal töltött örömteljes pillanatokról. Együnk – a megfelelő táplálkozásról itt a Jógapont magazin oldalán is tájékozódhatsz – olvassunk, kiránduljunk, és természetessen jógázhatunk is. Használjuk ki a karácsonyi időszakot, töltődjünk fel testileg, szellemileg és lelkileg is.

Kellemes karácsonyi készülődést és boldog, békés ünnepeket kívánok minden ökojóginak :)


Képek forrása:

http://www.liveeco.co.za/2012/12/05/6-eco-friendly-christmas-tree-ideas/
http://www.pinterest.com/zenzam/christmas-decor/