Még sohasem jógáztál?
Szeretnéd elkezdeni, de nem tudod, hogy pontosan mire is számíthatsz?
Cikksorozatunkban megmutatjuk, hogy mit jelent a jóga, mi a célja, hogyan és mit gyakorolj.
A 12. részben a további kezdő ászanákról lesz szó.

Ustrászana – tevepóz

Hatásai: Az alsó öt csakrát harmonizálja. Nyújtja a test elülső felszínét. Jó hatással van az emésztőrendszerre, ivarszervekre. Frissíti, rugalmassá teszi a gerincoszlopot, tartásjavító. Oldja a váll merevségét. Szeretetteljessé tesz.
Ellenjavallatai: Tüdőtágulat esetén ne végezzük. Derék fájdalom esetén óvatosan, falnál, esetleg segítséggel végezzük.

Parighászana – keresztrúd póz

Hatásai: A gyökér és a köldökcsakrát harmonizálja. Nyújtja a medencetájékot, a törzs oldalát. Megnyitja a vállöv és a csípő területét. Maszírozza hasűri szerveket (májat, veséket, beleket), szabályozza azok működését, méregtelenít. Az oldalhasizmokat erősíti, feszessé teszi a bőrt.

Ellenjavallatai: Gerincsérv, vagy bármely gerincprobléma, magas vérnyomás esetén, a felül lévő kéz maradjon csípőn, és óvatossan végezzük, a tekintet maradjon előre fordulva.

Sasánkászana – nyúl, hold, vagy babapóz

Hatásai: A homlok és a köldökcsakrát harmonizálja. Finoman nyújtja  a bokát és a combot. Jótékony hatással van a hasűri szervekre, energetizálja azokat. Bélpanaszokra gyógyító hatással van. Erősíti a termékenységet, megnyugtatja a gerincidegeket és az agyat. Ellazítja a derék területét, és serkenti a fej vérellátását.

Ellenjavallatok: Magas vérnyomás esetén fejalátámasztással, térd és bokapanaszok esetén megfelelő segédeszközök használatával gyakoroljuk.

Adho-Mukha-Savászana – lefelé néző kutyapóz

Hatásai: Köldökcsakrát harmonizálja. Felfrissít, energiát ad, nyújtja a láb hátulsó területét. Lazítja és erősíti a bokát, formás lábakat fejleszt. Oldja a lapocka merevségét, javítja a tartást, a porckorongokat feltölti energiával. Megszünteti a hátfájást, frissíti az idegrendszert.

Ellenjavallatok: Csukló, könyök, és bokapanaszok esetén óvatossan végezzük, alkalmazzunk alátámasztást. Nagyfokú magas vérnyomás esetén ne végezzük.

Szarvángászana – gyertyaállás

Hatásai: Torok és a homlokcsakrát harmonizálja. Kedvezően hat az összes agyi tevékenységre. Szinte minden típusú rendellenesség esetén kedvezően befolyásolja a regenerációt (hallás, torok, gége, ivarszervek, belső elválasztású mirigyek, hasűri szervek, meddőség, stb.) Megfiatalítja az egész testet. Lecsendesíti az elmét, enyhíti a mentális és érzelmi stresszt.

Ellenjavallatok: Nyaki csigolyák problémája esetén csak óvatosan, alátámasztással végezhető. Túlsúly esetén fal segítégével félig felvéve gyakorolható. Menstruáció alatt ne végezzük.

Vakrászana – gerinccsavarás

Hatásai: Kedvezően befolyásolja a három fő nádi működését, így az összes csakrát harmonizálja. Energetizálja, és felszabadítja a gerinc melletti idegpályákat, inakat. Rendszeres gyakorlása rugalmasan tartja a gerincet, megszűnteti a gerincferdülést. Javítja a bélműködést, ezáltal kiküszöböli a székrekedést, segíti az összes szerv kiegyensúlyozott működését, így a betegségek regenerációjában nagyon hatásos. Kiváló például a cukorbetegség, veseproblémák esetén. Lazítja a váll és a nyak területét is. Karcsúvá teszi a testet.

Ellenjavallatai: Porckorongsérv vagy abból való lábadozás után nem ajánlott a mély csavarás. Akkut gyulladásos betegségek esetén se végezzük!

Írta: Somogyi György, a Bhaktivedanta Jógastúdió Blaha jógaoktatója

Forrás:
Hatha-Yoga gyakorlatok, Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, 2014
Jóga, az elme és a test harmóniája, Sivananda Jógaközpon, 2013
Jóga tiszta forrásból, Dr. Tóth-Soma László, Gaura Krisna Dász, 2008
Ászana, Pránajáma, Mudrá, Bandha, Swami Satyananda Saraswati, 2006

 

A sorozat további részei:

Kezdő jóga 11. rész