Néhány hete egy érdekes napüdvözlet variációt próbálgatok. Könnyedebb, kevésbé intenzívebb, hiányzik belőle a mélyen előhajló uttánászana és az erőteljesen nyújtó ékapáda-praszarászana. Kora reggel jobban esett csinálni, mint a klasszikus szúrja namaszkárát, ezért az gondolom, hogy  azoknak, akiknek – hozzám hasonlóan – ilyentájt még nehezükre esik az előrehajlás, megfelelő reggeli gyakorlat lehet. Jól átmozgatja a gerincmenti izmokat, és megnyújtóztatja a testet. Használhatjuk bemelegítésnek a teljes szúrja namaszkára sorozatunk előtt. Összehajtott törülközőt vagy vékony plédet rakhatunk a térdek alá kímélésük érdekében, de térdproblémásoknak nem ajánlom ezt a sorozatot.

Ugyanúgy, mint a klasszikus napüdvözletnél itt is kössük egybe a mozdulatokat a légzéssel. Haladóbbak a szúrja namaszkára mantráival is gyakorolhatják. A leírásnál a légzés ütemét is feltüntettem, de kezdők ettől nyugodtan eltérhetnek, noha ennek a sorozatnak az egyszerűsége gyorsan elérhető sikerélménnyel kecsegtet a mozgás és lélegzés összehangolásában. Ne törekedjünk a pózok hosszú kitartására. Ha mégis egy pózt több lélegzetvételig tartjuk ki, akkor következőt mindig feltüntetett légzésiránnyal folytassuk. A gyakorlatot kilégzéssel kezdjük.

Kiinduló helyzet: vadzsrászana (gyémántpóz, térdülés).

1. Namaszkára mudra:  vadzsrászanában kezeinket kilégzésre a mellkas elé imatartásba helyezzük.

2. Könnyített ustrászana(tevepóz): Belégzésre kezeket fej felé magastartásba emeljük és egyidejűleg térdeinkre emelkedve fölfelé-hátrafelé nyújtózunk. Ügyeljünk arra, hogy mellkasból nyújtózzunk fölfelé.

3. Sasánkászana(babapóz, holdpóz): Kilégzésre visszaereszkedünk vazsdrászanába és előrehajolva felvesszük a sasánkászanát. Kar fül mellett előrenyúlik, ujjaink hegyéből nyújtozkodunk. Ez a póz most nem pihenő, hanem nyújtó póz.

4. Márdzsárászana (macsakpóz): sasánkászanában belégzésre vállmagasságban a talajra helyezzük a tenyereket, és négykézlábállásba emelkedve homorít a hát, tekintünk felfelé irányul;

5. Márdzsárászana (macsakpóz): kilégzésre ugyanebben a pózban domborítjuk a hátat.

6. Bhudzsangászana (kobrapóz): belégzésre lábainkat hátrébb csúsztatjuk, majd testünket leengedjük a talajra, és felvesszük a kobrapózt.

7.. Adhó-mukha-svanászana (lefelé néző kutyapóz): kilégzésre csípőt felemeljük.

8. belégzésre márdzsárászana homorítjuk a hátat;

9. kilégzésre márdzsárászana, domborítjuk a hátat
;
10. kilégzésre sasánkászana nyújtózással;

11. belégzésre könnyített ustrászana;

12. kilégzésre vadzsrászana andzsali mudrával.

Belégzésig megpihenhetünk vadzsrászanában, majd kilégzéssel újra kezdjük a kört.

Ennek a sorozatnak – mint a klasszikus szúrja namaszkárának – a forrását homály fedi, viszont ennek is több variációja létezik.

Jó gyakorlást kívánok!

Lejegyezte: Diós Éva