Van-e élet a halál után, illetve létezik-e lélekvándorlás? Ez a kérdés mindig is foglalkoztatta az embereket, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a válasz: igen. Annál is inkább, mert tudományos kutatások során is számos olyan esetet tártak fel, amelyekre máig sem sikerült semmilyen más ésszerű magyarázatot találni.

Gyerekek, akik visszaemlékeztek

Ian Stevenson kanadai pszichiáter négy évtizeden keresztül vizsgálta a lélek halál utáni létezésének témakörét. Fiatal orvosként pszichoszomatikus betegségek eredetével foglalkozott – ennek kapcsán talált rá gyerekek különös beszámolóira, amelyek azok előző életeinek egyes mozzanatait elevenítették fel.

Így kezdte ő maga is kutatni ezt a területet. Olyan gyerekek családját kereste fel, akik a jelek szerint képesek voltak visszaemlékezni előző életükre, anélkül, hogy erre bárki is ösztönözte volna őket. Például szüleik által nem ismert embereket emlegettek, akik egykor hozzátartozóik, barátaik voltak, vagy olyan élményekről számoltak be, amelyeket már csak az életkorukból adódóan sem élhettek meg.

Beigazolódtak az elmondottak

Stevenson magnetofonra vette mindazt, amit ezek a gyerekek elmondtak, majd utánajárt az információknak. Felkeresett olyan, előző élet kapcsán szóba került – még élő – személyeket is, akik aztán meg is tudták erősíteni a visszaemlékezéseket.

Stevenson egyik legismertebb alanya egy libanoni kisfiú, Imad Elawar volt, aki családja elmondása szerint rendszeresen emlegetett egy számukra ismeretlen női nevet. A szülők kérdéseket tettek fel neki az ismeretlen nő kilététét illetően – és lassacskán kibontakozott a teljes történet. Eszerint a kisfiú előző életét egy Ibrahim Buhanzi nevű férfiként fejezte be, a nő pedig a kedvese volt. A pszichiáter és a család ellátogattak a férfi életének helyszínére is, és bebizonyosodott, hogy a kisfiú jól emlékszik – nemcsak maga a történet, hanem több részlet is megegyezett az elmondottakkal.

Reinkarnáció – három szemszögből

Ha érdekel a reinkarnáció, figyelmedbe ajánljuk Dr. Tasi István (Ísvara Krisna Dásza) előadását, amely három szemszögből közelíti meg a reinkarnáció témáját. Egyrészt nyugati írók, gondolkodók elképzeléseit ismerteti. Másrészt a ma már tudományos területen is zajló kutatásokat mutatja be: elképzelhető, hogy a testtől elválni képes tudat korábban más testben létezett? Harmadrészt pedig bemutatja a világ legrészletesebb reinkarnációs filozófiáját, amely az ősi indiai védikus irodalomban olvasható.

Időpont: 2019.03.31., vasárnap, 10:00-13:00

Helyszín:1039 Budapest, Attila utca 8.

Jelentkezni a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola oldalán, a „Jelentkezem!” gomb megnyomásával lehet. Ugyanitt további információ is található a jelentkezéssel kapcsolatos praktikus tudnivalókról.