Melyik bokorban találok egy hiteles gurut? 2.rész

2017. 10. 04. | Filozófia

Szerző: Tóth Roland
 

Kérdések a guru témakörében 1. – Melyik bokorban találok egy hiteles gurut?
[Kiegészítés Yoga-sūtra I.13. magyarázat 6.-hoz]

A lelki tanítómester elfogadásával kapcsolatos bejegyzésem [lásd. Yoga-sūtra I.13. magyarázat 6.] nagy örömömre e-mailek áradatát indította el. Többségük írója még többet szeretne olvasni erről a témáról, mások pedig azt kérdezik, hogy „ugyan, melyik bokorban találhatok egy ilyen mestert?”. A következő négy bejegyzést ennek a témának szenteljük.
Nos, a válasz nem könnyű, hiszen a korábban és az ebben a bejegyzésben is felsorolt jellemzőkkel nem sok ember rendelkezik. Mégis vannak ilyen tanítók, s egy kezdő lelki gyakorlónak az egyik feladata az, hogy felkutasson egyet, akitől hitelesen tanulhat.

Guru_kérdések 5Nézzük egy kicsit részletesebben mindkét témát. Ebben a bejegyzésben egy hiteles lelki tanítómester tulajdonságairól fogunk beszélni. Ahogy korábban említettük, a keleti kultúrákban fontos hagyomány, hogy a lelki tudást egy hiteles lelki tanítómestertől kell megkapniuk az arra vágyóknak. Így van ez India jógahagyományaiban is. Ahogyan a jóga folyamatának technikai részeit (āsanák, légző gyakorlatok, meditációs technikák stb.) is egy autentikus forrásból kell elsajátítanunk, ugyanúgy a jóga transzcendentális tanításait is egy hiteles tanítványi láncolat tagján keresztül kell megértenünk. Ideális esetben a jóga fizikai és lelki tanításait is ugyanattól a mestertől tudjuk megkapni, de ez nem feltétlenül szükségszerű. Ha különböző személyektől tanulunk, akkor szerencsés, ha ők ugyanahhoz az ősi tanítványi láncolathoz tartoznak, s kettőjük közül a lelki aspektust tanító a fontosabb, hiszen ő az, aki közvetlenül az élet tökéletességének eléréséről oktatja tanítványát.
A lelki tanítómester tökéletesen kell, hogy képviselje azt a transzcendentális tudást, amely a sok ezer éves hagyományokon keresztül a tanítványi láncolat segítségével szállt alá a mai korokba. A Bhagavad-gītāban (4.34) Krisna is ezt javasolja Ardzsúnának:
„Fordulj egy lelki tanítómesterhez, úgy próbáld megismerni az igazságot! Tudakozódj tőle alázatosan, és szolgáld őt! Az önmegvalósult lelkek képesek tudásban részesíteni téged, mert ők már látták az igazságot. Ha egy önmegvalósított lélek igazi tudásban részesít, nem esel többé ilyen illúzióba, mert e tudás révén látni fogod, hogy minden élőlény a Legfelsőbb része […]”.
A hiteles lelki tanítómester önmaga is tanítvány. Szigorúan, eltérés nélkül követi saját tanítómesterének tanításait, utasításait. Birtokában van a lelki tudásnak, ismeri a szentírásokat, s irigység nélkül minden őszinte tanítványnak átadja azokat. Mindezek mellett természetesen követi azokat a szabályokat, amelyeket a szentírások és a jóga-hagyomány előír. Ebből származik egy tanítványi láncolat ereje, tisztasága és hitelessége.

Ennek megfelelően a jógatanulók úgy jutnak a védikus tudáshoz, ahogyan mangóhoz juthat az ember a mangófa ágain ülő más személyektől. Indiában a falusi emberek gyakran szedik úgy a mangót, hogy a fa tetején lévő leszedi a gyümölcsöt, és átadja óvatosan az eggyel alatta elhelyezkedőnek, s a gyümölcs így száll alá lépésről lépésre addig, amíg végül a földön álló embert is eléri, teljesen sértetlenül, változatlanul. A hagyomány szerint a jóga valamennyi hiteles tanítása így szállt alá az ősidők távlataiból napjainkig, s ennek köszönheti változatlanságát, tisztaságát. Egy jógában fejlődni kívánó ember kötelességének tekinti azt a feladatot, hogy felkutasson egy ilyen láncolathoz tartozó hiteles lelki tanítómestert, s alázatosan tudakozódjék tőle a legfontosabb lelki igazságokról.
A következő bejegyzésben egy hiteles lelki tanítómester elvárható tulajdonságairól lesz szó, amelyek alapján te is könnyen el tudod dönteni, hogy az, akivel esetleg spirituális tanítóként találkozol, ő az-e valójában.
  

Megjegyzés: Ahogy haladunk előre a Yoga-sūtratárgyalásában egyre több olyan fogalom és gondolat kerül elő, amelyek a korábbi sūtrákra és a magyarázatokra épülnek, s azok ismeretében válnak érthetővé. Ha az a terved, hogy rendszeresen olvasod ezeket a kis “közleményeket”, akkor javaslom, kezdd el az elejéről tanulmányozni a bejegyzéseket: www.gaurakrisna.hu

[Az e bejegyzésekben közölt a guru témájával kapcsolatos magyarázat-részletek a Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának második kötetéből származnak, amely a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola kiadásában fog megjelenni. Az első kötet (az első fejezet fordítása és magyarázata) az info@gaurakrisna.hu e-mail címen megrendelhető.

Szerző: Gaura Krisna Dásza