Méregtelenítés évszakváltáskor – az ájurvéda is ajánlja

2019. 09. 02. | Ájurvéda, Életmód

Szerző: Mezei Katalin
 

A kora ősz egyfajta átmenet, amely szeptember elejétől-közepétől október végéig tart. Az ősi indiai filozófiai és gyógyító rendszer, az ájurvéda könnyű étrendet, illetve méregtelenítést ajánl erre az időszakra. Cikkünkben erre mutatunk be néhány könnyen alkalmazható praktikát.

Miért érdemes méregteleníteni?

A test egészséges működésének egyik feltétele az, hogy a káros anyagok távozzanak belőle. Erről optimális körülmények között a kiválasztó szervrendszer, legfőképpen a vese és a máj gondoskodik – ám nem árt megtámogatni a munkájukat, annál is inkább, mert az elmúlt évtizedekben olyannyira megváltozott a környezünk, hogy a szervezet nem képes lépést tartani vele.

A káros anyagok kiiktatása

Általában is, de évszakváltáskor különösen fontos kerülni az olyan ételeket, amelyek méreganyagokat tartalmaznak, illetve salakanyagokat  termelnek a szervezetben. Ilyenek például a tartósított vagy mélyhűtött termékek, a félkész és készételek. A bolti zöldségeket, gyümölcsöket gyakran a vegyszerekkel, rovarirtókkal és műtrágyával kezelve termesztik – jobb, ha a piacon szerezzük be ezeket. Igaz, az őstermelők is használhatnak ilyesféle anyagokat, ám jóval kisebb arányban, mint a nagyüzemi termesztésben.

Alma és körte

Ha nem is szeretnénk valamilyen kúrába belevágni, fontos, hogy minél több késő nyári, illetve kora őszi gyümölcsöt fogyasszunk, különös tekintettel az almára és a körtére, amelyek valamelyest ellensúlyozzák a nyár tüzes energiáját, a pittát. Mindemellett ezek a gyümölcsök gazdagok rostokban, így segítenek megszabadulni a nyári hónapok során felhalmozódott méreg- és salakanyagoktól, vagyis az ámától, ráadásul vitaminokban is gazdagok. Ezáltal pedig segítenek felkészülni a szervezetnek a késő őszi, illetve téli időszakra, melyre a folyamatosan csökkenő hőmérséklethez való alkalmazkodás miatt egyébként is nagyobb nyomás nehezedik.

Szőlő

Kiváló méregtelenítő gyümölcs a szőlő is, amelynek éppen most kezdődik a szezonja. Ráadásul jó néhány fajtája kapható, így változatosabbá teszi az étrendet, ám bizonyos előnyökkel valamennyi fajta rendelkezik. Ilyen például a magas vitamintartalom – mindenféle szőlő kiváló forrása a C-vitaminnak, amely antioxidáns hatásánál fogva megköti a szabad gyököket, hozzájárulva ily módon számos betegség megelőzéséhez. A sötétebb fajtákban megtalálható flavonoidok pedig ugyancsak antioxidáns hatásúak. Ráadásul ez a csodálatos gyümölcs bővelkedik olyan, a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokban, mint a kálium, a magnézium és mangán.

Barna rizs

A barna rizs az egyik legkönnyebben emészthető gabona. Támogatja a méregtelenítési folyamatokat, illetve a vízkiválasztáshoz is hozzájárul, így minden további nélkül lehet egy rövidebb böjt alapja is – persze nem muszáj böjtölni, az is sokat számít, ha a köreteket barna rizzsel váltjuk ki. A méregtelenítéstől függetlenül is érdemes minél több barna rizst fogyasztani, mivel ez a teljes értékű gabonaféleség 12 féle esszenciális aminosavat tartalmaz, amelyekből a szervezet fel tudja építeni a szükséges fehérjéket. Emellett található benne antioxidáns E-vitamin, valamint az idegrendszer erősítő B-vitamin is.

Méregtelenítő kúra, ami minden évszakváltásnál jó

Aki mégis belevágna egy néhány napos kúrába, annak szeretettel ajánljuk Kornhoffer Tünde cikkét, amely ide kattintva található.