Első hallásra elvont, filozofikus embernek gondolhatjuk azt, aki vaisnava teológusnak tanul, miközben ők azt mesélik el magukról, hogy a védikus tudás gyakorlati, és életük mérföldköve, hogy rátaláltak erre az életfilozófiára. Cikkünkben feltérképezzük, hogy minek a szakértője a vaisnava teológus, és kíváncsiak voltunk személyes tapasztalataikra: hogyan találtak rá erre a foglalkozásra?


“Régóta foglalkoztatott a spiritualitás és önismeret, kutattam az eredeti után, így jutottam a vaisnava felfogáshoz. A hasznát úgy tudnám megfogalmazni, hogy mostanra mindent ezen „keresztül” nézek. A munkámban 11 embernek vagyok felettese, számomra komoly gyakorlat ès tanulás, hogy magamra és mindenki másra lélekként tekintsek, ami a vèdikus tudomàny egyik alap tanìtàsa. Ez a képzés azzal is foglalkozik, hogy lehet valaki igazán jó és eredeményes vezető, miközben lelkileg fejlődik”
/Jakus Csilla, hallgató/


„Mindig vonzott India és a kelet misztériuma, a bölcsek, sadhuk, jógik tiszta értékrendje, a természetes gyógyászat. Érdekelt, hogy a testen túl, kik vagyunk, milyen magasabb rendű törvények szerint működik a világ, és mi az én helyzetem ebben. A leghasznosabb talán a tanulmányaim során, hogy egy jó irányú személyiségváltozáson mentem keresztül, tudatossá váltam, kiegyensúlyozottá. Egyészséges életet és munkakörülményeket alakíthattam ki”
/Papp Melinda, harmadéves hallgató/


„Kulturális, kommunikációs területen dolgoztam, és kerestem „valamit” , ami munka végeztével feltölt. Szerettem volna jóra, lelki értékekre törekvő emberek között lenni, így találkoztam a hatha-jógával, és aztán a Krisna-hívőkkel. Érdekelt az önismeret, India, utólag azt mondom; kerestem, amiben „hinni tudnék”. Aztán gyorsan átfordult, és a szabadidő eltöltésén túl életcél lett a jóga,  ìgy jelentkeztem a főiskolára. Szeretném ezt az életstílust másokkal is megismertetni.
/Wittmann Viktória, első éves hallgató/

A véda szanszkrit szó, azt jelenti, hogy tudás. A védikus szó ebből a szóból képződik, és azokra az ősi szövegekre, gyakorlatokra és bölcseletekre utal, amelyek Indiából, szűkebben a védikus kultúrából származnak. A védák kapcsán ismerős lehet a tradicionális indiai orvoslás, az ájurvéda és a jóga, azon belül is megkülönböztetnek különféle hagyományokat, mint a karmajóga-, gjánajóga-, bhaktijóga, például ezekről is tanul egy vaisnava teológus. Mit tud hozzá adni ez a mi életünkhöz, hiszen ez a kultúra mind időben, mind térben messze áll tőlünk? Ez a tudomány, olyan örökérvényű igazságokat, életvezetési elveket és módszereket foglal magában, amelyek ma ugyanolyan érvényesek és hasznosak a társadalom és az egyén számára, mint 5000 évvel ezelőtt – tudtuk meg Dr. Magyar Mártától, a főiskola tanárától.

Első évben a hallgatók tanulmányozzák a különböző világvallások történeti és filozófiai rendszerét. A lélek-elme-intelligencia-hamis egó működését, a nyugati pszichológiai irányzatait és a védikus személyiségfejlesztés modelljét. Áttekintik India és a hinduizmus történetét, megismerik India szent helyeit és szakrális művészetét, részletesen elemzik a Bhagavad-gítá, a Rámájana, és a Mahábhárata szövegek alapvető tanításait, a jógaszentírásokat.
A további 2 évben tovább mélyítik tudásukat az ájurvéda, dietetika, gasztronómia, jóga, retorika, szakrális kommunikáció, logikus érvelés, etikett, társadalomismeret és meditációs technikák terén, egyedülálló alaposággal sajátítják el a vaisnava guruk [bölcsek] tanításait. Ismerői lesznek a lélek tudományának, a vaisnava szertartástannak és a puránikus irodalomnak.

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola 3 szakot indít idén szeptemberben is államilag finanszírozott és költségtérítéses formában -vaisnava jógamester BA, vaisnava teológus BA, vaisnava teológia MA- nappali és levelező tagozaton (szombati napokon). Felvételi jelentkezési határidő: 2018. augusztus 6.
További információ: www.bhf.hu