Mi az étel értelme? – avagy egy kanál szeretet

2022. 11. 18. | Életmód

 

Szeretsz enni? Nem tudom te hogy vagy vele, de én imádok! Persze nem akarok mohóskodni, de néha még az is becsúszik, mert egyszerűen jó érzés finomságokat megízlelni. Emellett pedig amikor fázol, átmelegít az étel, amikor meleged van, akkor tudod hűteni vele a tested. Amikor szomorú vagy, feltud vidítani kicsit, amikor mókázni kell, adja hozzá a hangulatot. Ha írok néhány szót, mint mondjuk, hogy habos kakaó, sült gesztenye, négysajtos pizza, sóska, tökfőzelék vagy túró rudi, biztos, hogy valamelyik szónál kicsordul a nyálad, vagy kiráz a hideg tőle, ugyanakkor valamilyen emlék, élmény is azonnal bevillan, és talán el is mosolyodtál rajta.

Az étel értelme

Tehát az étel egyrészt fenntartja a tested, ha jól csinálod, akkor segíti az egészséged, hogy jól tudj működni, élni az életed (nagyobb) fizikai nehézségek nélkül. Másrészt pedig kapcsolatot sző a családod, barátaid és közted. Szép vagy épp vicces élményekhez segít hozzá nap, mint nap. A hétköznapokon túl pedig ott vannak a jó öreg ünnepek, esküvők, karácsonyok, szülinapok és annyi minden. Az életünket adja és teszi szebbé az étel.

Aztán ott a másik oldal. Biztosan te is voltál már úgy, hogy annyira húzósra sikerült egy napod, hogy csak estére jutottál oda, hogy leülj és egyél egy jót. Közben egész nap frusztrált voltál, ingerült, és nap végére már teljesen elment az erőd is. De aztán amikor eljutottál odáig, hogy végre leülj nyugiba, annyira jó érzés volt, hogy végre ott vagy te és a finom, meleg vacsorád. Napközben pedig maga a tudat megnyugtató volt, hogy bár épp hangosan kerreg a hasad és szétmegy az elméd, de akkor is eljön az a pont, amikor meleg ételt ehetsz és (a test szempontjából legalábbis biztosan) jó lesz minden. Ilyen napokon, ott este a vacsinál, az első falat közben mit szoktál érezni? Fogadjunk, hogy hálát. Ugye?

De aztán az átlagos, „bármikor bekaphatok pár falatot” napokon ez a hála dolog nem annyira erős. Tisztelet a kivételnek, de legtöbbünknél ez így van. Hihetetlenül könnyű megszokni a jót, természetesnek venni és közben teljesen megfeledkezni arról, hogy ezért valójában hálásnak kellene lennünk. 

A hála kifejezésének egyik legjobb módja, hogy ha mi szerencsés módon rendben vagyunk, akkor nézzük meg mit tehetünk másokért. Ez lehet egy kis figyelmesség a szomszéd Marika néninek, akinek nemrég halt meg a férje, és egyedül maradt, lehet az Istvánnak, aki tanárként dolgozott, teljesen normális élete volt, de aztán elvált és a felesége kisemmizte, most az utcán él, Évinek, aki lebetegedett és nem sok segítséget kap, vagy Józsikának, aki naponta csak egyszer tud enni, de még így is olyan jószívű kisfiú. Tele van a környezetünk ilyen emberekkel, talán te is épp most készíted a szokásos kis elemózsia csomagod valamelyik hasonló sorsú ismerősödnek, vagy sütöd a sütit, amiből majd neki is szánsz pár kockát.

Reményszikra

Igazából nagyon különleges dolog segíteni olyan embereknek, akiknek az étel elsősorban a túlélést jelenti. Azon kívül, hogy megteszed a legfőbb dolgot, az életben maradásukat segíted, és  közben talán történik még valami más is. Az étellel együtt adhatsz egy mosolyt is, egy kis kedvességet, pár jó szót, és ezzel te válhatsz annak az embernek a jó élményévé. Reményt adhatsz neki, hogy ebben az őrült világban igenis van, aki törődik vele és ugyanúgy fontos az ő élete is. Ott vagy. Miatta. Étellel kínálod, egy kis figyelmességgel kínálod. Sőt, igazából szeretettel. Nem is gondolnád, hogy mennyire sokat számít ez!

Épp egyik nap olvastam ezt a pár sort: „Ha beengedsz másokat az életedbe, és megosztod velük, amid van, megváltoztathatod az életüket – sőt, ki tudja, talán meg is mented valakiét.”

Ne hagyd, hogy ez a személytelen világ megkeményítse a szíved! Adni mindig a legjobb érzés, és sosem megy ki a divatból. A legmenőbb dolog volt, most is az, és mindig is az lesz.

Persze olyan módon adj, ahogy neked a leginspirálóbb.
Ha pedig szívesen segítenél másoknak, de nem tudod hogyan fogj bele, jószívvel ajánlom őket: Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány.

Nagyon sok éve látják el finom, meleg, vegetáriánus étellel, tartós élelmiszercsomagokkal és végtelen kedvességgel azokat, akiknek nehezebb a sorsuk. Számokat nem sorolok, az oldalukon megtudod nézni, az önmagáért beszél. Ennek a csapatnak tényleg ez az élete, évről évre azon vannak, hogy minél több embernek tudjanak segíteni. Ahogy írtam, úgy gondolom igazán őrült világot élünk, és minden egyes mosoly és megtöltött pocak egy kis szikrája lehet a reménynek, hogy létezik még az önzetlen szeretet.

Ide kattints, ha érdekel a munkásságuk, vagy segítenéd azt bármi módon:
Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány

A rövid videóban pedig az önkéntes segítők mesélnek, hogy őket mi motiválja az adásban. Inspirálódjunk mások jó szívétől, és váljunk mi magunk is inspirálókká. Adni jó! Hajrá nekünk!

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok