Június 21. a jóga nemzetközi napja, amelyre a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ismét ingyenes órákkal készül.

Út a világosság felé

Az ENSZ közgyűlése 2014-ben nyilvánította június 21-ét a jóga nemzetközi napjává, Narendra Damodardas Modi indiai miniszterelnök javaslatára, 175 ország támogatásával. A dátumnak már önmagában jelentősége van, mivel ilyenkor a leghosszabb a nappal az északi féltekén, ami számos kultúrkörben a fény sötétség feletti győzelmét is szimbolizálja. A jógában a világosság a lelki felemelkedést jelenti – vagyis azt a spirituális utat, amelynek során megérthetjük, hogy lelkek vagyunk, a dolgunk pedig az, hogy ismét megtaláljuk és elmélyítsük a Legfelsőbbel való kapcsolatunkat, s visszatérhessünk a lelki hajlékra, ahonnan érkeztünk, és ahol valódi boldogság vár ránk.

Százmilliók vesznek részt

Bár a jóga világnapja mindössze négyéves, máris népes követőtábort tudhat magáénak. Már az első évben 35 985 ember jógázott együtt India fővárosában, Újdelhiben, ami az esemény központja is volt. Ugyanakkor a világ számos más pontján is szerveztek-szerveznek a jóganap alkalmából különféle megmozdulásokat a világnapon, hogy minél többekhez eljuthasson ez a csodálatos filozófiai és hitrendszer. A résztvevők száma százmilliós nagyságrendű, és évről évre nő.

Fókuszban a klíma

A 2019-es nemzetközi jóganap témája a klíma lesz. Nem véletlenül, hiszen a jóga gyakorlása közvetetten, ám jelentős mértékben hatással lehet bolygónk légkörére. A jóga egyik alapelve az ahimsza, vagyis az erőszakmentesség. Így a gyakorlók közül sokan eleve vegetáriánusok vagy vegánok, akik nem generálnak új keresletet a rendkívül káros hatású húsipar termékei iránt, amely több káros anyagot juttat a levegőbe, mint a világ teljes autóforgalma. Mindemellett a jóga révén a test és a lélek is összhangba kerül – ez a fajta egyensúly pedig magával hoz egy tágabb értelemben vett harmóniát, mégpedig az ember és a természet között.

Rendhagyó ingyenes órák a BHF szervezésében

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola idén is tart rendhagyó ingyenes órákat, két helyszínen is, melyek közül a jelentkezők érdeklődésük és gyakorlottságuk szerint választhatnak. Jelentkezni itt, a cikk alján lévő táblázatban lehet.

A borítóképet Sárosi Zoltán készítette.