Az ájurvéda három testtípusba csoportosítja az embereket felépítésük szerint: váta, pitta, és kapa.

Milyen is a kapha testalkat?

A kapha típusok zömökebb, erős testfelépítéssel rendelkeznek. Uralkodó elemük a föld és a víz. Bőrük általában fehér, szinte már sápadt, tapintása nedves, hideg. Hajuk vastag szálú és erős. Vérkeringése lassú, egyenletes, emiatt ízületeik jó felépítésűek. Jellegzetes kapha tulajdonság az arcon lévő szervek nagysága (vastag száj, nagyobbacska orr és fül). A kapha dósájú emberek hangszíne mély, és lassan beszélnek. Csontozatuk rövid, ezért csekély hajlékonysággal rendelkeznek. Túlsúlyosság esetén zsírtöbblet jelentkezhet a has és a combok tájékán.

Hogy néz ki a gyakorlatban?

A nagyobb testméretek miatt a vállak lehetnek görnyedtek, ami tartásproblémát okozva lefelé tolja  a gravitációs központot. A lassú keringés miatt ízületi gyulladás jöhet létre, ezért óvatosan kell mozogniuk, ne próbálják meg testüket természetellenes formába kényszeríteni (lótuszülés), mert az sérüléshez is vezethet. A kapha a mellkas területén nyálkát képez, ezért a mellkas kitárását fokozó ászanák elengedhetetlenek számukra. A keringés fokozása és az anyagcsere serkentése érdekében aktív gyakorlást igényelnek ezen típusú emberek, ám mozgásukat csakis lassan és fokozatosan növeljék. Hajlamosak lehetnek a szívproblémákra és a magas koleszterinre, ezért figyelniük kell, hogy a gyakorlatok ne erőltessék túl a szívüket. Minden olyan ászana jó számukra ami bőséges izzadáshoz vezet. Fontos, hogy motiváltak legyenek, különben feladják a gyakorlást. Mivel a kaphák hamar elfáradnak vagy hajlamosak ébren álmodozni ezért hasznos a meditációk előtt melegítő pránajámát végezni, ami energetizálja őket (uddzsáji-pránajáma). Ászanák közül a vinjaszák a jók, mint a napüdvözlet, ami serkentőleg hat rájuk. Nagyon jók az álló testtartások, főleg ha nyújtózással és hátrahajlítással kombinálódnak.

Milyen gyógynövények segítik a gyakorlást?

A pangás iránti hajlamuk miatt a legjobbak a keringést serkentő füvek mint például a guggul, mirha, kurkuma. De hasznos lehet a ginzeng is, ha alacsony az energiájuk. A kapha ami nyálaként blokkolja a nádikban való áramlást fel lehet oldani az elmét és  érzékeket serkentő gyógynövények mint a zsálya, gyömbér, kálmos és bármilyen fűszeres növény. Ezeket célszerű meleg vízzel vagy mézzel elkeverve fogyasztani.

Írta: Kiss Bernadett