Vidák Vénusz, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola vaisnava jógamester szakos hallgatójának vizsgaidőszakra szóló tippjei jógagyakorlók számára.

A vizsgaidőszak gyakran nagy kihívást és még nagyobb stresszt jelent a diákok életében. A tanulók sokszor tapasztalnak ilyenkor alvászavart, fejfájást, hasmenést, szorongást és feszültséget is. A stressznek – különösen, ha az hosszútávú és folyamatos – rengeteg negatív hatása van az egészségünkre. A mozgás, ezen belül is a jóga, az egyik legjobb gyógyír a problémára.

A megmérettetés időszakában egy hallgatónak nem egyszerű beillesztenie a gyakorlást a napirendjébe. Ezért a következőkben néhány ászanát és pránájáma gyakorlatot ajánlok azok számára, akik úgy érzik, nem sok idejük jut a jógázásra. A pózokat otthon, tanulás közben is gyakorolhatjuk. Az ászanák segítségével oldhatjuk a stresszt, növelhetjük a szellemi és fizikai teljesítőképességet, miközben a vizsgaanyagot is elsajátíthatjuk.

Most már nincs több kifogás!:)
 

Ászanák

 

 
 


 
 

 
 

 
 

 

Frissítő, energetizáló ászanák: mikor úgy érezzük, hogy tanulás közben elfáradtunk, vagy ránk tör az álmosság, az alábbi ászanák lehetnek a segítségünkre:

 
Pránájáma gyakorlatok

Lélegezzük ki a stresszt magunkból!

  • Kapála-bhátí pránájáma: Nagyon hasznos légzéstechnika vizsgaidőszakban, hiszen amellett, hogy frissítő hatása van, tisztítja az elmét és javítja a koncentrációs képességünket is.
  • A „Nap”-légzés stresszoldó hatású. Helyezkedjünk el egy számunkra kényelmes keresztezett ülésben és kilégzésre vegyük fel a namaszkárászana kéztartását. Majd belégzésre emeljük a karokat magastartásba úgy, hogy a tenyerek összesimulva maradjanak. Ilyenkor tágul a mellkas, a tüdő pedig megtelik levegővel. Kilégzésre távolítsuk el a tenyereket egymástól, fordítsuk azokat kifelé és eresszük le kétoldalt a törzsünk mellé a talajra. Visszafelé haladva: belégzésre hozzuk magastartásba a karokat és érintsük össze a tenyereket a fejünk fölött, kilégzésre pedig hozzuk le az összetett tenyereket a mellkasunk elé imapózba. Ez így egy teljes kör.
  • Teljes jógalégzés: számos jótékony hatása mellett kiválóan alkalmas az idegek nyugtatására, stressz és düh esetén is nagyon hatékony pránájáma.

Sikeres vizsgázást és kellemes jógázást kívánok mindenkinek!:)
 

Szerző: Vidák Vénusz

Kép:
Ászana képek: a szerző saját készítésű fotói.
ixtisas.az

Felhasznált irodalom:
Képes Andrea-Medvegy Gergely-T. Ozorák Zsuzsanna: Hatha-Yoga Gyakorlatok. Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, Budapest, 2014.