Nyári ájurvédikus édesség – kardamomos sült körte

2019. 07. 14. | Életmód

Szerző: Mezei Katalin
 

Hűtő hatású, jó a testnek és a léleknek, és még finom is.

A kardamomos sült körte valóságos balzsam a szívnek, köszönhetően a gyümölcs édes ízének a kardamon nyugtató hatású aromájának.

Ugyanakkor az emésztőrendszerre is pozitív hatással van: a körte ugyanis bővelkedik rostokban, míg a kardamom jó a túlzott savképződésre és a gyomorégésre, csökkenti a gázképződést és a puffadást, emellett a zsírok feldolgozását is segíti. A benne lévő vegyületek pedig csökkentik a gyulladásokat és nyugtatják a nyálkahártyát, így például asztma vagy bronchitis esetén is ajánlott ezt a fűszert fogyasztani.

Mind a körte, mind a kardamom hűtő energetikájú, így nyáron különösen érdemes elkészíteni ezt az egyszerű receptet, ami reggeliként és édességként egyaránt megállja a helyét.

Hozzávalók

  • 4 db körte
  • 1 teáskanál kardamom
  • ¼ dl víz

Elkészítés

  • Melegítsük elő a sütőt.
  • A körtéket vágjuk félbe, távolítsuk el a magházukat, és helyezzük a körtéket egy kisebb tepsibe.
  • Öntsük a sütő aljára a vizet.
  • Szórjuk meg a körtéket a kardamommal.
  • 15–20 perc alatt süssük meg.