Hűtő hatású, jó a testnek és a léleknek, és még finom is.
A kardamomos sült körte valóságos balzsam a szívnek, köszönhetően a gyümölcs édes ízének a kardamon nyugtató hatású aromájának.
Ugyanakkor az emésztőrendszerre is pozitív hatással van: a körte ugyanis bővelkedik rostokban, míg a kardamom jó a túlzott savképződésre és a gyomorégésre, csökkenti a gázképződést és a puffadást, emellett a zsírok feldolgozását is segíti. A benne lévő vegyületek pedig csökkentik a gyulladásokat és nyugtatják a nyálkahártyát, így például asztma vagy bronchitis esetén is ajánlott ezt a fűszert fogyasztani.
Mind a körte, mind a kardamom hűtő energetikájú, így nyáron különösen érdemes elkészíteni ezt az egyszerű receptet, ami reggeliként és édességként egyaránt megállja a helyét.
Hozzávalók
- 4 db körte
- 1 teáskanál kardamom
- ¼ dl víz
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt.
- A körtéket vágjuk félbe, távolítsuk el a magházukat, és helyezzük a körtéket egy kisebb tepsibe.
- Öntsük a sütő aljára a vizet.
- Szórjuk meg a körtéket a kardamommal.
- 15–20 perc alatt süssük meg.