A Bhaktivedanta Főiskolán idén is megrendezésre kerülnek a Nyílt Napok március 20. és 27. között. A koronavírus miatt elrendelt korlátozások értelmében jelenleg online távoktatás zajlik, így a Főiskola különleges hangulatát az érdeklődők otthon, saját képernyőjük előtt tapasztalhatják meg.

A résztvevők száma korlátozott és regisztrációhoz kötött! A részletes programot, a tudnivalókat és a jelentkezési határidőket ITT találod.

Milyen órákon tudsz részt venni a Nyílt Napokon?

Összesen 35 órára lehet regisztrálni, ezek között találsz gyakorlatias órákat jógamester képzésünkről (pl. Relaxáció és csakrameditáció, Általános anatómia és élettan), India kultúrájával és történelmével kapcsolatosakat (Szent helyek Indiában, Hagyományos indiai művészet), társadalomtudományos alapozó tárgyakat (Világvallások 2., Fejezetek a modern pszichológiatudományból), sőt, még a teológus és jógamester szakokon egyaránt kötelező Szanszkrit nyelv 1. órán is részt vehetsz. A tervezett órarendben valószínűleg találsz néhány tárgyat, aminek szanszkrit szavakat tartalmazó címe nem árul el eleget magáról, úgyhogy nézzük meg, hogy mit takarnak ezek a nevek!

 • A kírtana gyakorlati alapjai 2.: Isten neveinek az egyéni vibrálása mellett közös éneklése is fontos eleme a vaisnava vallásnak, ezen az órán a Haré Krisna mantra néhány gyakori dallamát tanulják meg a hallgatók, és az ének kíséréséhez használt hangszereket is ki lehet próbálni.
 • A puránikus irodalom 1. és 3.: a BHF teológus hallgatói a vasinava teológiában kiemelt jelentőségű szent iratról, a Bhágavata-puránáról 3 féléven keresztül tanulnak.
 • A vaisnavizmus irányzatai: az összehasonlító vallástudományban való elmélyülés részeként a teológus szakosok megismerik a négy Visnu-hívő iskola filozófiáját.
 • Az odaadás nektárja – Bhakti-raszámrita-szindhu: ez a tantárgy bemutatja a gaudíja-vaisnava vallás (Krisna-tudat) egyik legfontosabb szentírásának első részét, amely definiálja a bhakti-jógát, azaz az odaadó szolgálatot és annak tiszta formáját.
 • Ájurvéda/Ájurvéda specializáció 1. és 3.: Teológia és jógamester szakon egyaránt kötelező tantárgy az Ájurvéda, de aki szeretne elmélyülni, specializációként további három félévig tanulhat a több ezeréves indiai holisztikus orvostudomány rendszeréről.
 • Bhagavad-gítá 2.: A Bhagavad-gítá (Isten éneke) az indiai védikus irodalom körébe tartozik, minden idők talán leghíresebb filozófiai párbeszéde, ami a világ 10 legolvasottabb könyvének egyike, a jóga filozófiájának egyik legfőbb forrása. Ebben a fontos, az emberi lét lényegét érintő kérdéseket vizsgáló műben a Főiskolán három félév alatt mélyednek el a hallgatók.
 • Bhagavat-tattva – Filozófiai istentan: bemutatja a gaudíja-vaisnavizmus monoteista istenképét és a különböző isteni formák, félistenek és isteni energiák helyzetét, egymáshoz való viszonyát.
 • Brahma-szamhitá meditáció: a hinduizmusban és szűkebb értelemben véve a vaisnavizmusban általánosan gyakorolt Brahma-szamhitá meditáció módszerét ismerik meg és gyakorolják a hallgatók.
 • Fenntarthatóság és reziliencia specializáció 1. és 3.: A környezetvédelem, alternatív/zöld életformák iránt érdeklődők választhatják az utolsó két évben ezt a specializációt, ahol még arra is választ kaphatnak, hogy a lelki élet felé fordulás, a vallási elvek követése hogyan segíti elő a fenntartható fejlődést.
 • Jóga-szútra 2.: Aki komolyabban elkezd jógázni, előbb-utóbb elkerülhetetlenül találkozik Patandzsali Jóga-szútráival. A mű nehezen olvasható magyarázat és kellő háttérismeretek nélkül, így az alapos megértés érdekében a jógamester szakos hallgatók 4 féléven keresztül elemzik a szútrákat.
 • Rámájána: India két híres eposzának egyike. Az óra feltárja a fordulatos történetben rejlő örökérvényű filozófiai, erkölcsi igazságokat s azok gyakorlati alkalmazási lehetőségeit.
 • Vaisnava szentek élete 1.: A gaudíja-vaisnava tanítók többsége jelentős irodalmi alkotásokat hagyott örökül, ezen az órán teológia szakon az alkotók életrajzáról tudnak meg többet a hallgatók.
 • Vaisnava szertartástan: a BHF-es teológus képzés részeként a hallgatók megismerkednek a főbb vaisnava szertartásokkal.

Miért érdemes regisztrálnod a Nyílt Napra?

 • Megismered az Európában egyedülálló jógamester és teológus diplomát adó BHF-et;
 • ingyenesen tekinthetsz bele nappali és levelező tagozatos órákba;
 • megismerheted a Főiskola néhány oktatóját;
 • mindenképpen tanulni fogsz valami újat;
 • a BHF rektorának közvetlenül felteheted kérdéseidet a képzésekről;
 • megtapasztalod, hogy a BHF nemcsak informál, de transzformál is, így megváltoztatja az életed!

Bővebb információkat a regisztráció menetéről és a pontos órarendről ezen az oldalon találsz. Regisztrálj minél előbb, hogy biztosítsd a helyed, és ne maradj le a jelentkezési határidőről!

Szeretettel várunk Nyílt Napjainkon!