Napüdvözlet jógaworkshop

A Napüdvözlet a jógahagyományok szerves részét képezi, s egy olyan módszer, amely egyesíti a jóga fontosabb elemeit.

1039 Budapest (Csillaghegy), Attila utca 8.
Telefon: +36302162883
2023-04-02 | 10:00 - 13:00

6500 Ft

Elérhető

hely
Gojdár Ildikó

vaisnava jógamester, a BHF jógaoktatója

A Napüdvözlet workshop alkalmával elsődlegesen az izmok nyújtását, lazítását helyezzük előtérbe. Bár önálló āsana-sorozatként is gyakorolható, a sūrya-namaskārát, azaz a Napüdvözletet gyakran használják bemelegítő és rávezető gyakorlatsorként.

A Napüdvözlet a jógahagyományok szerves részét képezi, s egy olyan módszer, amely egyesíti a jóga fontosabb elemeit. Az āsanák segítségével erőssé és rugalmassá teszi a testet, a prānāyāma által feltölt energiával, a relaxáció technikájával kiold minden feszültséget, a meditációval pedig kiegyensúlyozza, elcsendesíti az elmét. A külső szemlélő számára egy könnyű gyakorlatsornak tűnhet, azonban számos olyan apró részlet biztosítja a hatékonyságát, amelyek elsajátítását mindenképpen képzett jógaoktató segítségével kell elkezdenünk.

Az általunk tanult gyakorlatsor 12 testtartást foglal magában.  A testtartásokat egymás után vesszük fel dinamikusan és légzésszinkronnal. A gyakorlatsor egy āsana-folyam, egy olyan mozgástechnika, amely erőt, állóképességet és megfelelő lazaságot ad a testnek. Minden āsanához tartozik egy kilégzés vagy egy belégzés és egy mantra, amelyek segítségével megtapasztalhatjuk a légzés, a mozgás és a tudatosság egységét.

A dinamikusan végrehajtott Napüdvözlet során a gyakorlatsor egésze hangsúlyos, ezzel ellentétben a több légzésig megtartott āsana végrehajtásakor az egyes testhelyzetek kapnak nagyobb hangsúlyt, és fejtik ki saját hatásukat. A dinamikus sūrya-namaskārāban a mozgás és a légzés összhangját élhetjük át, amely élénkítő erővel bír. A statikusan megtartott āsanák a kitartás (az erővonalak mentén történő nyújtózás) és légzés szintézisét eredményezik, amely inkább nyugtató hatással bír. A kitartott pozíciók erősítik és nyújtják az izmokat, növelik az ízületek mozgáspályáját, lokálisabban és mélyebben hatnak. Minden āsanának megvan a fókuszterülete és az ehhez kapcsolódó élettani hatása, így célzottabban tud hatni az egyes szervekre.

Ezen a workshopon betekintést kaphatsz, hogyan is kell beépíteni a Napüdvözletet egy órába, milyen variációkkal lehet gyakoroltatni és hogyan lehet 180 percben a Napüdvözlet segítségével bemelegíteni, ászanákat gyakorolni és egyben meditálni is.

Izgalmas utazásra hívlak Titeket, ha felkeltette az érdeklődésedet, szeretettel várlak a workshopomon.

Oktató: Gojdár Ildikó vaisnava jógamester, Főiskolánk gyakorlati jógatanára.

Icon

Részletek

Dátum: 2023-04-02

Kezdés: 10:00 CET

Befejezés: 13:00 CET

Helyszín: 1039 Budapest (Csillaghegy), Attila utca 8.

Telefonszám: +36302162883

Email cím: tanfolyamok@bhf.hu

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok