XVII. Létkérdés Konferencia – Védikus kozmológia – A teremtés misztériuma és megértése

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola 17. alkalommal rendezi meg a Létkérdés Konferenciát, amelynek témája idén védikus kozmológia lesz.

Haré Krisna Oktatási és Kulturális Központ - 1039 Budapest Lehel utca 15-17.
Telefon:
2023-10-05 | 10:00 - 13:00

Ft

Elérhető

hely
Kategóriák: ,

A sötét anyag megvilágítása -  Nemzetközi konferencia a védikus kozmológiáról

A modern csillagászat szerint univerzumunk 95%-át ismeretlen sötét anyag és sötét energia alkotja. A többezer éves indiai védikus írások pedig egy jól strukturált, hatalmas univerzum képét mutatják be, amelynek csak kis területe látható emberi szemekkel.

A rendezvény célja, hogy átfogó képet nyújtson a Krisna-hívők szentírásainak azon részeiről, amelyek az anyagi- és az ezen túl lévő lelki világot mutatják be. A konferencia öt előadása a védikus kozmológia különböző aspektusait világítja meg.

Az esemény külföldi vendégelőadója Michael Cremo (Drutakarma Dásza), az indiai Májápurban felépült Védikus Planetárium egyik vezetője. A Planetárium 113 méter magas, központi kupolájában nemsokára a védikus kozmosz hatalmas modellje lesz látható. Michael Cremo a grandiózus projekt kapcsán arról fog beszélni, hogyan jeleníthető meg mindenki számára értelmezhetően a szentírásokban található komplex kozmológiai leírás.

A második előadásban Tóth Zoltán (Sacsiszúta Dásza) az anyagi világ kozmológiájával foglalkozik. Tárgyalja majd a védikus szövegekben megjelenő kozmikus teremtés bonyolult részleteit, a bolygórendszereket és a világegyetem többdimenziós természetét.

A harmadik előadásban Angyalosi Boglárka (Bhakti-latá Déví Dászí) a lelki világ kozmológiáját tárja fel. Elmélyül a transzcendentális lakhelyek, az isteni birodalmak és az anyagi birodalmon túli lelki dimenziók természetének leírásában.

Van-e élet más bolygókon? A negyedik előadásban Tasi István (Ísvara Krisna Dásza) az anyagi világ különböző szintjein élő létformákra összpontosít. Az élőlények hierarchikus osztályozását, a lélek különböző fajokon keresztül vezető útját és végső célját, az anyagi létből való megszabadulás témáit érinti.

A záró előadás középpontjában ‒ melyet Rátkai Gergő (Gauraszundara Kripámaja Dásza) tart ‒ a Legfelsőbb Úr kozmikus formáján való meditáció áll. Az előadás megvizsgálja e meditáció szimbolikáját, lelki jelentőségét és gyakorlati alkalmazását.

A konferencia egyedülálló lehetőséget biztosít, hogy betekintést nyerjünk a világűr olyan mélységeibe, ahová a teleszkópok és az űrhajók nem, csak az isteni kinyilatkoztatás vezethet el minket. Az előadók igyekeznek láthatóvá tenni a láthatatlant ‒ elősegítve ezzel, hogy elmélyítsük az isteni valósággal való kapcsolatunkat.

További információ: www.letkerdes.hu

Részletek

Dátum: 2023-10-05

Kezdés: 10:00 CEST

Befejezés: 13:00 CEST

Helyszín: Haré Krisna Oktatási és Kulturális Központ - 1039 Budapest Lehel utca 15-17.

Coordinates: 47.58474696649091, 19.048288131449794

Directions: https://maps.app.goo.gl/wHjPbHfTJqc7Zfx59

Email cím: kommunikacio@bhf.hu

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok