Van, hogy a jóga nem működik?!

2022. 09. 05. | Az én jógám, Jóga gyakorlás

Szerző: Pinke Roland
 

A helyzet az, sok sokan vagyunk úgy vele, hogy a jóga változást ígérő lehetőségei miatt kezdünk el jógázni, és sok esetben valóban ez a legfőbb pont, amivel a stúdiók, irányzatok népszerűsítik a jógát és önmagukat is. Legyen szó akár fizikai, mentális, érzelmi vagy spirituális kiegyensúlyozottságról, gyógyulásról, a módszerek van, hogy nem működnek, vagy nem úgy ahogy azt elvárnánk.

Ha nincs változás, az a jóga hibája?

Legyünk bármennyire kitartóak, válasszunk bármilyen körültekintéssel jógatípust vagy tradíciót, van, hogy elakadunk, van, hogy nem megy a változás, nem működik a transzformáció, amit elvárunk. Minden nap azt érezzük, hogy ugyanabba a folyóba lépünk, pontosan ugyanúgy feszül a combhajlítónk, ugyanúgy nem tudunk mélyebbre hajolni, ugyanúgy nem megy a stressz kezelése, és elbukunk az elménk lecsendesítése közben. Mindinkább belevetjük hitünket egy gyakorlás fajtába, egy pózba vagy légzőgyakorlatba, annál nagyobb csalódás ér bennünket, hogy a jóga „nem működik”.


Image by garetsvisual on Freepik

Vajon ez a jóga kudarcát jelentené? Nem valószínű, legalábbis én nem hinném, hogy így lenne. Ennél minden más sokkal összetettebb az életben, miért pont ezt lehetne ilyen egyszerűen, egy tollvonással leírni, nem működik, kész, próbáltam, ennyi volt, ez értelmetlen. Talán az előrehaladás látszólagos hiánya nem ok a feladásra, hanem inkább lehetőség arra, hogy felülvizsgáljuk a feltételezéseinket. Ha a jóga nem éri el a kívánt hatást, annak számtalan forgatókönyve lehet, mely közül összeszedtünk három fontos pontot.

3 ok, amiért a jóga nem adja a kívánt hatást
1. Szabálytalan vagy elégtelen gyakorlás

Testünk és agyunk hihetetlenül alkalmazkodóképes, és folyamatosan változik a velük szemben támasztott követelményeknek megfelelően. Ha fizikai kihívást és erőt, izmot szeretnénk fejleszteni, vagy javítani szeretnénk a szív- és érrendszerünk egészségét, fizikai kihívás elé kell állítanunk a testünket. De az, hogy csupán egyfajta mozgásformával – mondjuk futással-, érnénk ezt el, a szervezetünk hozzászokik, és már a határaink végtelenségig történő kitolása se hoz további eredményeket, a test alkalmazkodik, ezért nekünk is kreatívnak kell lennünk és figyelni, mikor van szüksége új, más jellegű kihívásra a testünknek.

Képzeljük el, hogy alvászavar miatt, elkezdünk jógázni, heti egyszer lejárunk jógaórára. A lassú és megnyugtató yin jóga és a meditáció néhány hét után elkezdi kifejteni a hatását, és egy hónap után a jógagyakorlást következő este, gond nélkül sikerül átaludni az éjszakát. Az azt követő nap még sikerül elaludni viszonylag gyorsan, de az éjszakai alvás már nem zavartalan. Majd újra visszatér az alvászavar. Ez a jóga módszerének alkalmatlansága lenne?  Nem hiszem, a fel nem ismert folyamatosság és rendszeresség hiánya. A bölcs Patandzsali még az ősi jógaszövegekben is hangsúlyozta az abhyāsa (abhjásza) fontosságát, vagyis a kitartó és szorgalmas erőfeszítés szükségességét.

2. Irreális elvárások

Természetes, bár nem túl egészséges dolog, hogy a problémáinkra azonnali megoldást várunk, nincs ez másképpen a jógában sem. De tudjuk már, ritkán létezik gyors megoldás, különösen akkor, ha egészségünkről van szó, amit lehet éveken, évtizedeken keresztül romboltunk. Lehet évekig nem mozogtunk, ültünk a munkában, otthon a TV előtt, a hobbink is mozgáshiányos volt, majd egyik napról a másikra, hátfájás mentes életet szeretnénk, és úgy jógázni, mint az az oktatónk, aki már lehet 10-20 éve rendszeresen gyakorol. Ez nem lehetséges, ezt könnyen beláthatjuk.

Ha ezzel a jelenséggel találkozunk, talán érdemes lenne felülvizsgálnunk az elvárásainkat, és kisebb célokat kitűzni. Természetesen a célok mellé, érdemes módszereket és lehetőségeket is csatolni, hogy mégis milyen módon érjük el a kitűzött célt. Nem kell mindenről egyből lemondani, és nem kell egyből heti hétszer két-három órát jógázni. Nem fog menni, lassan mondj le a rossz szokásokról, lassan mélyülj el a jógában és lassan érd el a kis céljaidat, hogy végül megérkezz oda, ahová rohanva csak elfáradtál volna.


Image by karlyukav on Freepik

3. Élet a szőnyegen és azon túl

Ha elfogadjuk azt a tényt, hogy a testünk és az elménk alkalmazkodik az életünkben kialakult körülményekhez, akkor egyértelmű, hogy a jógagyakorláson kívüli tevékenységünk, épp olyan hatással van az életünkre, mint amit a matracon kívül teszünk. Mire utal ez a pont? Talán egy személtető példával a legegyszerűbb elmagyarázni. Ha a testtartásunkon szeretnénk javítani, nem elég csupán jógáznunk minden nap a megfelelő gyakorlatokat elvégezve, de még ennél is fontosabb, hogy milyen módon ülünk a munkahelyünkön 8 órában, vagy az, hogy milyen környezetben és pózban alszunk napi 6-8 órát.

Csupán a jógától várni a csodát nem elég. A jóga fizikai gyakorlása hihetetlenül erős lehet, sokszor még akár varázslatos is, de ha csak addig jógázol amíg a matracon vagy, akkor az nem lesz elég, mert az csupán a napod egy nagyon kis százaléka. Megvan az oka annak, hogy a bölcs Patandzsali olyan gyakorlatrendszert állított össze, amelyben az ászana (pózok), a pránájáma (légzés) és a meditáció csak kis részei voltak egy nagy egésznek. Minél hamarabb magádévá teszed azt a gondolatot, hogy a jóga egész nap, egész életedben jelen kell, hogy legyen, annál hamarabb lebontasz egy nagy akadályozó tényezőt.

 Mi az, ami biztosan nem segít

◦ A másokhoz való hasonlítgatás. Nem tudhatod a másikban milyen folyamatok mennek végbe, ami miatt ma éppen sokkal ügyesebb, mint te. Bezzeg múlt héten még simán ment neki a fapóz, most meg alig bír megállni egy lábon. Egyszer fenn egyszer lenn, miért hasonlítod magad valakihez, akinek teljesen más energiaszintje van?

◦ Jógaruházat. Ez biztosan nem fog előre vinni, bármilyen szuper, új lélegző, kompressziós ruhában is gyakorolsz. Egy egyszerű ágyékkötőben is megcsinálták a legbonyolultabb pózokat többezer éve, miért pont neked lenne ilyesmire szükséged.

◦ A kényszerítés. Ha magadra kényszerítesz nehéz, vagy még kivitelezhetetlen pózokat, amikhez sok előzetes gyakorlásra van szükséged, csak a kiégést és az egészségügyi problémákat szaporítod, és egy térdprotézis drága, fájdalmas dolog. Vigyázz magadra és ne told túl!

Konklúzió

A konklúzió tehát, hogy törekedj, ugyanakkor légy türelmes magaddal szemben és a folyamattal is, amibe belekezdtél. Vedd észre és értékeld a kis lépéseket, amiket nap, mint nap megteszel. Nehéz napok pedig mindig voltak, vannak és lesznek, de ne felejts el hálásnak lenni a jóga útjáért, amire rákeveredhettél, mert biztos vagyok benne, hogy minden nehézsége ellenére mégiscsak jobbá teszi az életedet.


Photo by Pexels, Tim Samuel

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok